14:00 27.04.2021

Автор ЛІЯ СОРОКА

Чому все більше українських компаній інвестують у сонячні електростанції для власного споживання

5 хв читати
Чому все більше українських компаній інвестують у сонячні електростанції для власного споживання

Лія Сорока, керівник програм IFC з розвитку фінансування проектів в сфері протидії змінам клімату та сільського господарства в країнах Європи та Центральної Азії

 

В останні роки спостерігається поступове зростання вартості електроенергії для українських підприємств. Ключовою причиною перегляду цінової політики є значні витрати на ремонт і модернізацію зношених мереж та застарілого обладнання традиційних електростанцій. В цих умовах компанії прагнуть використовувати більш ефективні альтернативні джерела енергії. Дуже часто цією альтернативою стає сонячна енергія.

Чому сонячні електростанції (СЕС)

За даними Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), до кінця цього року сонячна енергетика може стати другим найбільшим в світі відновлюваним джерелом енергії (ВДЕ) після гідроенергетики. А в Європі, за очікуваннями, СЕС можуть стати найбільшим джерелом енергії вже до 2025 року. Стрімкий розвиток сонячної енергетики можна пояснити, перш за все, стійким зниженням витрат на генерацію енергії СЕС. За останні 10 років ціни на сонячні панелі в світі зменшились в кілька разів, при цьому їх ефективність за цей період зросла майже вдвічі. Завдяки цьому прориву в розвитку технологій електроенергія згенерована СЕС стає комерційно привабливою для бізнесу. 

Не для продажу, а для власного споживання

Найпоширенішими підходами при реалізації проектів СЕС для бізнесу є: 1) виробництво електроенергії та продаж її в мережу за спеціальним «зеленим» тарифом, 2) виробництво енергії для власного споживання, і 3) робота в комбінованому режимі. Що стосується встановлення СЕС для роботи по «зеленому» тарифу, то через його істотне зниження і ситуацію, що виникла із затримкою платежів держави за вироблену енергію, такі проекти стають менш привабливими для інвестицій. На відміну від роботи за «зеленим» тарифом, у випадку встановлення СЕС для власного споживання підприємство може заміщати частину електроенергії з мережі електроенергією від СЕС. Як окремий варіант також можна розглядати автономний режим роботи СЕС, який актуальний в ситуації, коли немає доступу до електричних мереж – наприклад, для зрошення полів.

За оцінками IFC, Україна має величезний потенціал для розвитку сегменту сонячної енергетики для власного споживання. Експерти прогнозують, що до 2030 року потенціал встановлення в Україні СЕС для власного споживання підприємств становитиме від 2 до 3 ГВт, а необхідний обсяг інвестицій для реалізації цих проектів – від 1,5 до 2 млрд доларів США.

Помірні витрати й чудова економіка

Важливою перевагою СЕС для власного споживання в порівнянні з традиційними або іншими відновлюваними джерелами енергії є порівняно невеликі капітальні та операційні витрати. Доступна вартість устаткування, проста і надійна технологія, а також відсутність витрат на підключення до мережі роблять установку СЕС доступною для середнього чи навіть малого підприємства. Сьогодні в Україні капітальні витрати на установку СЕС для власного споживання знаходяться в діапазоні від 550 до 750 доларів США на 1 кВт встановленої потужності інверторів. При цьому важливо розуміти, що тренд на зниження вартості обладнання для СЕС продовжиться, і в найближчі кілька років вказані показники можуть стати істотно нижчими.

Мінімізувати капітальні витрати допомагає і простота установки обладнання. У більшості випадків СЕС не вимагають виділення спеціального додаткового місця – їх встановлюють на дахах виробничих будівель або порожніх ділянках землі на території підприємства. Ще один фактор зниження витратної частини – не потрібне підключення до мережі і отримання багатьох дозвільних документів. В результаті швидка установка і простота оформлення дозволяють запустити сонячну електростанцію в експлуатацію всього за кілька місяців.

Операційні витрати СЕС мінімальні порівняно з іншими відновлюваними джерелами енергії. Устаткування СЕС надійне і довговічне (термін експлуатації сонячних панелей – 25 років і більше, інверторів – до 10 років), тому вимагає мінімального обслуговування. Наприклад, базовий сервіс дахової СЕС потужністю 100 кВт може забезпечити штатний електрик підприємства після відповідного навчання.

Як наслідок, низькі капітальні та експлуатаційні витрати дозволяють досягти привабливих економічних показників проектів СЕС для власного споживання. Розглянемо що це означає для звичайного підприємства. Припустимо що підприємство має будівлю або кілька будівель з вільною площею даху 600 м2. Компанія вирішує встановити на даху сонячну електростанцію потужністю 100 кВт (встановленої потужності інверторів). За умови використання якісного обладнання вартість такого проекту становитиме близько 65 тис. доларів США. При цьому річна економія енерговитрат становитиме близько 15 тис. доларів США, що дозволить підприємству повністю окупити інвестиції в СЕС за 4,5 роки. У наступні роки компанія зможе генерувати електроенергію практично по нульовій вартості, оскільки операційні витрати СЕС на власне споживання дуже низькі. Окрім того, використовуючи чисту сонячну енергію, компанія суттєво поліпшує екологічну ситуацію. Навіть СЕС такої невеликої потужності дозволить знизити викиди парникових газів обсягом понад 80 тонн на рік, що, згідно з методологією IFC, еквівалентно щорічним викидам парникових газів від 10 дизельних автомобілів з пробігом 45 000 км кожен.

Хоча описані СЕС не вимагають значних капітальних витрат, дуже часто невеликі компанії не мають коштів для реалізації таких проектів. У цьому випадку є сенс розглянути можливість залучення банківського фінансування. Останнім часом кілька великих українських банків почали пропонувати програми кредитування СЕС для власного споживання, зокрема в рамках державної програми підтримки малого та середнього бізнесу «5-7-9%». За поточних умов строк окупності проекту СЕС з використанням банківського кредиту може становити близько 5 років залежно від регіону та специфіки проекту. При цьому обслуговування кредиту також може бути повністю покрите завдяки економії енерговитрат.

Яким бізнесам підійде

Встановлення СЕС для власного споживання доцільне, перш за все, для підприємств де є стабільне споживання енергії в денний час, режим роботи передбачає діяльність в будні та вихідні дні, а також є вільні площі для розміщення сонячних панелей. При цьому найбільший економічний ефект від власної СЕС отримають компанії у яких тариф на електроенергію перевищує 3 грн/кВт*год.

Підводячи підсумок

Таким чином, сонячні електростанції для власного споживання можуть бути затребуваними в різноманітних сегментах малого, середнього і великого бізнесу - на підприємствах харчової промисловості, роздрібної торгівлі, складах та логістичних центрах, офісних центрах, агро-компаніях, готелях та базах відпочинку тощо. За оцінками IFC лише в секторі роздрібної торгівлі потенціал СЕС на власне споживання становить 1-1,5 ГВт встановленої потужності що потребуватиме інвестицій обсягом від 700 млн до 1 млрд доларів США.

Багато українських компаній вже реалізують цей потенціал і отримують значні конкурентні переваги від недорогої чистої сонячної енергії. При цьому в цілому розвиток сегменту комерційних СЕС в Україні все ще знаходиться на ранній стадії. Однак, з огляду на постійну тенденцію до зниження вартості установки СЕС, в цьому сегменті можна очікувати значного зростання вже в найближчі роки.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

МИКОЛА ФІЛОНОВ

За кулісами російського дискурсу: Як "виграла-програла" ФСБ від подій в "Крокусі"

АНДРІЙ ЄРМАК

А.Єрмак про гарантії безпеки для України: "Від скепсису до підписання 8-ї угоди"

ДМИТРО КЛІМЕНКОВ

Півроку в Міноборони: перші підсумки реформи закупівель для ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА