12:38 15.06.2021

Автор ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Хто допоміг трьом невідомим компаніям відібрати половину доходу українських АЕС?

2 хв читати
Хто допоміг трьом невідомим компаніям відібрати половину доходу українських АЕС?

Валентин Наливайченко, народний депутат України,  секретар Комітету з питань інтеграції України з ЄС

 

Сьогодні наша Тимчасова слідча комісія отримала чергове беззаперечне підтвердження того, що керівництво національного регулятора НКРЕКП задіяне у незаконних схемах на ринку електроенергії.

Це свідчить про пряме зацікавлення НКРЕКП і надалі покривати махінації, які призводять до мільярдних збитків державних компаній, насамперед, «Енергоатому».

Один із фігурантів розслідування НАБУ щодо крадіжки 1,9 млрд грн з державної «Укрзалізниці» - компанія «Енерджікс», яка напряму пов'язана з заступником начальника відділу ліцензування в сфері електроенергетики НКРЕКП Анастасією Саківською.

Чиновниця НКРЕКП вказала цю компанію в декларації за 2020 рік, як основне місце роботи її чоловіка.

За 2020 рік ТОВ «Енерджікс» заробило на ринку електроенергії 7,045 млрд гривень, не виробивши при цьому жодного кіловату електроенергії! В лютому 2021 року НАБУ проводило обшуки в офісі компанії за підозрою у розкраданні коштів «Укрзалізниці» в змові з керівництвом НКРЕКП.

Показово, що інші фігуранти розслідування НАБУ щодо схем «торгівлі повітрям» і крадіжок коштів «Укрзалізниці» також прямо пов’язані з керівництвом НКРЕКП.

Це «Нова-Енергетична-Компанія», кінцевим бенефіціаром якої є Олександр Притика, який разом з нинішнім керівником НКРЕКП Валерієм Тарасюком працювали в російській компаній VS Energy.

За 2020 рік ця структура продала електроенергії на суму понад 8 млрд грн, сама при цьому також не виробивши жодного кіловату струму.

Близько 7 млрд грн минулого року отримало ТОВ «Енерго Збут Транс», ще один фігурант розслідування НАБУ. Нещодавно під час обшуку у керівництва цієї компанії НАБУ отримало підтвердження, що цей трейдер координував свої дії безпосередньо з керівництвом НКРЕКП. Витяги з протоколу обшуку і огляду мобільних телефонів фігурантів розслідування доступні в єдиному реєстрі судових рішень.

Загалом лише ці три компанії на перепродажі електроенергії в основному з державних компаній заробили за минулий рік 23 млрд грн. Це більше, ніж половина річного доходу найбільшого виробника струму в країні національної компанії «Енергоатом».

Для порівняння, дочірня компанія французького енергетичного гіганта в Україні – ТОВ «Енжі Енерджи Менеджмент Юкрейн» — минулого року отримала дохід менше 0,5 млрд грн, що в 16 разів менше, ніж «Нова енергетична компанія», якою керує товариш голови НКРЕКП.

Як бачимо, дружні і родинні зв’язки з українськими чиновниками дозволяють компанії з одним стільцем на балансі заробляти в 15-16 разів більше, ніж міжнародній компанії з оборотом 55,8 млрд євро по всьому світу.

Що це,  як не очевидний результат корупції в НКРЕКП?!

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА