18:58 22.04.2022

Автор ДМИТРО САХАРУК

Європейська весна української енергосистеми

2 хв читати
Європейська весна української енергосистеми

Дмитро Сахарук, Виконавчий директор ДТЕК


Україна офіційно завершила опалювальний сезон. Він виявився найскладнішим за всю історію нашої країни. Використовуючи актуальну військову термінологію – енергетики утримали фронт та здобули стратегічну перемогу.

Безумовною перемогою стала інтеграція України до загальної енергетичної системи країн Європейського союзу. Історична подія, яка стала результатом, не побоюся цього слова, героїчних зусиль енергетиків.

Все, що відбувалося до 24 лютого, зараз здається не таким вже й важливим. Частково це так. Проте саме міцний фундамент, закладений енергетиками до війни, дозволив витримати удар та швидко переорієнтувати роботу енергосистеми в умовах бойових дій.

Насамперед це достатні запаси палива на електростанціях та готовність енергетичного обладнання працювати в екстремальних умовах. На початок війни всі ТЕС ДТЕК мали запас палива на місяць наперед. Жодна станція не була зупинена через брак пального. Компанія ДТЕК інвестувала у ремонт обладнання своїх ТЕС перед цим опалювальним сезоном майже 3 млрд грн. Все це забезпечило запас міцності системи за умов війни.

Важливо підкреслити, що за 3 години 20 хвилин до початку війни українська енергосистема планово на 3 дні відключилась від російської та білоруської систем та перейшла на роботу в ізольованому режимі. Це був один із заздалегідь передбачених заходів щодо майбутньої інтеграції з ENTSO-E. Рано вранці 24 лютого, після перших ракет, було очевидно, що ніхто назад до росії підключатись не буде. Почалась нова глава української енергетики.

Останні півтора місяці опалювального сезону проходили в умовах війни. Наші енергетики витримали штурм Запорізької АЕС, обстріли ТЕС та ТЕЦ, руйнування ліній електропередачі та підстанцій, перебиті залізничні колії. Вони зберегли цілісність об'єднаної енергосистеми і не допустили системної аварії, яка кинула б у пітьму мільйони українців.

За 57 днів війни енергетики ДТЕК повернули світло понад 1,1 млн сімей, переважно у Київській та Донецькій областях. Фахівці ремонтували зруйновані лінії електропередачі під безперервними обстрілами, щоб якнайшвидше повернути світло у домівки.

Опалювальний сезон закінчився, але боротьба продовжується. З 16 березня Україна стала частиною об'єднаної енергосистеми країн Європейського Союзу. Це нова сторінка нашої історії. Попереду довгий шлях економічної інтеграції та вільної торгівлі електроенергією між Україною та країнами ЄС. Це, безумовно, важлива, але далеко не остання перемога країни на енергетичному фронті.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

МИКОЛА ФІЛОНОВ

За кулісами російського дискурсу: Як "виграла-програла" ФСБ від подій в "Крокусі"

АНДРІЙ ЄРМАК

А.Єрмак про гарантії безпеки для України: "Від скепсису до підписання 8-ї угоди"

ДМИТРО КЛІМЕНКОВ

Півроку в Міноборони: перші підсумки реформи закупівель для ЗСУ

ОЛЕКСАНДР МАТУСЕВИЧ

Відновлення лісів: потрібен компроміс

ВІТАЛІЙ КОВАЛЬ

Понад 11 млрд грн для бюджету та зростання активності бізнесу. Що ще демонструє останнє приватизаційне п'ятиріччя?

ІВАН ГАВРИЛЮК

Боєприпаси, дрони, роботи: понад 80 зразків ОВТ вітчизняного виробництва з початку року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА