20:57 23.04.2022

Автор ІГОР ЖДАНОВ

Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом за добу 23 квітня

8 хв читати
Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом за добу 23 квітня

Ігор Жданов, проект Інформаційна оборона, Фонд "Відкрита політика"


Інформаційна оборона України традиційно пропонує щоденний огляд військово-політичної ситуації в Україні станом за минулу добу 23 квітня, який ґрунтується на аналізі із відкритих джерел.

1. Збройні Сили України героїчно стримують наступ ворога у вирішальній битві за Донбас.

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, на Донецькому і Таврійському напрямках основні зусилля противника зосереджені на взятті під контроль населених пунктів Попасна, Рубіжне та підготовці до наступу на місто Сєвєродонецьк. В районі населеного пункту Мар’їнка та на більшості інших напрямків в ході бойових дій ворог успіху не має.

На Слобожанському напрямку ворог продовжує часткове блокування міста Харкова, здійснює артилерійські обстріли позицій наших підрозділів та цивільної інфраструктури в районі населених пунктів Чугуїв, Коробочкіно та Довгеньке.

ЗСУ здійснили успішний контрнаступ на Харківщині та вибили російські війська з населених пунктів: Безруки, Слатіне, Прудянка Дергачівського району.

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 23 квітня орієнтовно склали: особового складу близько 21 600 осіб (ліквідовано),  танків ‒ 854 од, бойових броньованих машин ‒ 2205 од, артилерійських систем – 403 од, РСЗВ – 143 од, засобів ППО – 69 од, літаків – 177 од, гелікоптерів – 154 од, автомобільної техніки – 1 543 од, кораблів/катерів – 8 од, цистерн з ПММ – 76, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 182 од, спеціальної техніки – 27 од, пускових установок ОТРК/ТРК – 4 од.

За повідомленням екс міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова, втрати ворога за внутрішньою інформацією генштабу зс рф на ранок 22 квітня становлять: військовослужбовці росії - 23 655, приватні військові компанії – 6 902, загалом - 30 557 осіб. Ці данні абсолютно корелюються із даними Генштабу ВСУ.

Підрозділи 64-ї окремої мотострілецької бригади, яка брала активну участь у злочинах проти мирного населення в Бучі, діють в районі Ізюму на Харківщині і вже зазнали втрат.

2. Інформаційні зведення, огляди та оцінки іноземних, української розвідок та аналітичних центрів.

Як повідомляють у Головному управлінні розвідки Міноборони України, 22 квітня 2022 року ЗС України завдали удару по передовому пункту управління 49 загальновійськової армії російських окупаційних військ у Херсонській області.

За даними розвідки, ППУ 49А знищено, два генерали окупантів ліквідовано, один - важкопоранений, у критичному стані евакуйований. Персональні дані уточнюються.

Як повідомляє британська розвідка у своєму огляді, незважаючи на посилену активність, російські війська за останні 24 години не мали значних успіхів у своїх спробах подальшого захоплення України.

Незважаючи на заявлене росією завоювання Маріуполя, запеклі бої там продовжуються, що зводить нанівець спроби росії захопити місто і ще більше уповільнює їхнє бажане просування на Донбасі, заявили у британській розвідці.

Крім того, російські військово-повітряні та морські сили не встановили контроль в жодній з областей через ефективність української повітряної та морської оборони, що знижує їхню здатність досягти помітного прогресу.

3. Російські окупанти порушують міжнародне гуманітарне право, здійснюють масовий геноцид українців.

В Україні задокументували щонайменше 242 епізоди воєнних злочинів російських окупантів проти культурної спадщини.

Російські агресори вбивають українських дітей. Офіційне число жертв-дітей протягом останніх двох днів незмінне – 208, зросла кількість поранених – 387.  

За даними ювенальних прокурорів, найбільше дітей постраждало у Донецькій (120), Київській (113), Харківській (91), Чернігівській (66), Херсонській (44), Миколаївській (41), Луганській (37), Запорізькій (25), Сумській (17), Житомирській (15) областях та Києві (16).

Зокрема, 20 квітня внаслідок обстрілу військовими країни-агресора об'єктів цивільної інфраструктури на території Пологівського району Запорізької області отримала поранення 5-річна дитина.

Російські окупанти вбивають, викрадають мирних громадян, тримають їх у заручниках та катують. У Маріуполі окупанти зачищають завали розбомбленого російськими військами Драматичного театру, знайдені тіла вивозять в селище Мангуш, де звалюють в траншею.

Міська влада Маріуполя отримала інформацію про ще одне масове поховання загиблих маріупольців – братську могилу у селі Виноградне. Так, на супутникових знімках Planet видно, що розмір масового поховання становить 45 на 25 метрів. Тут може бути поховано щонайменше 1000 вбитих росіянами маріупольців.

21 квітня до Владивостока росіяни доставили 308 депортованих маріупольців, 90 з яких – діти. Ще 8 квітня російські окупанти депортували у Чувашію 466 жителів заблокованого Маріуполя, серед яких 106 дітей. Окупанти депортували 308 маріупольців на Далекий Схід, у місто Находка Приморського краю.

Неподалік Ізюма українські правоохоронці знайшли спалені тіла двох мешканців села, які були закатовані російськими окупантами.

Російські загарбники наносять ракетно-бомбові удари по мирних жителях, містах і селах. Російські війська 23 квітня вдень завдали ракетного удару по Одесі, 2 повітряні цілі збила Протиповітряна оборона, ще 2, на жаль, поцілили військовий об’єкт та 2 житлові будинки. 

В результаті ракетного обстрілу окупантів в Одесі загинули 6 людей, серед загиблих трьохмісячне немовля, ще 18 українців отримали поранення.

На Харківщині у п’ятницю вночі внаслідок російських обстрілів двоє мирних жителів загинули, 19 постраждали.

Унаслідок обстрілів російських окупантів по Харкову вдень 23 квітня поранено ще чотири людини, також повідомляють про двох поранених в селі поблизу Чугуєва.

Упродовж 22 квітня, внаслідок бойових дій та обстрілів російських окупантів на Донеччині, в Мар’їнці, Новоселівці Другій та Зеленому Полі загинуло по одному мирному мешканцю відповідно.

Дві людини загинули та ще одна отримала поранення під час обстрілів російськими окупантами Попасної на Луганщині.

4. Евакуація мирних мешканців, обмін полоненими.

Глава Мінреінтеграції Ірина Верещук повідомила, що росіяни можуть брехнею набрати людей з Маріуполя через свій коридор. Щойно отримали інформацію, що окупанти можуть намагатися паралельно з нами організувати свій коридор для евакуації в росію.

Російські окупанти знову зірвали евакуацію з міста Маріуполь, водночас вони спробували депортувати мирних мешканців. 

Об 11:00 біля ТЦ "Порт-Сіті" зібралися щонайменше 200 маріупольців, які чекали на евакуацію до Запоріжжя. Замість обіцяних російською стороною автобусів до маріупольців під’їхали російські військові та наказали розходитись, тому що "зараз буде обстріл". 

Водночас окупанти подали автобуси на точку біля ТЦ "Метро" (200 метрів від узгодженої точки евакуації) і почали завантаження. Опісля маріупольцям оголосили, що "евакуація" буде лише в Докучаєвськ — тобто на окуповану територію на Донеччині. Вийти з автобуса людям не дозволили. 

5. Політична та соціально-економічна ситуація в Україні, економічні збитки внаслідок російської агресії.

Влада та суспільство демонструє згуртованість, патріотизм та віру у перемогу. Головнокомандувач Збройних сил Валерій Залужний просить блогерів утриматися від публічних оцінок бойових дій, рішень командирів тощо.

Він відзначив, що у соціальних мережах періодично з’являється інформація, яка використовується ворогом для нанесення втрат Збройним Силам України та закликав всіх, особливо блогерів з великими аудиторіями, утриматися від публічних оцінок бойових дій, логістики, забезпечення і рішень командирів.

Економіка України потерпає від війни, найбільші українські підприємства несуть збитки внаслідок російської агресії. Війна в Україні вже вплинула на близько 25% світової торгівлі зерновими та призвела до зростання світових цін, продовольчої інфляції та зниження доступу до продуктів харчування у країнах-імпортерах України та росії. Про це повідомив Перший заступник Міністра аграрної політики Тарас Висоцький у блозі на Forbes.

У вирішенні ситуації зацікавлений весь світ, оскільки постачання пшениці з України – це понад 10% річного споживання пшениці для 15 країн світу. Для прикладу, це 28% потреб Індонезії, 21% — Бангладеш.

Внаслідок бойових дій на нещодавно окупованих територіях буде втрачено третину обсягу газу, що експортується з росії до ЄС через Україну.

6. Міжнародна підтримка та допомога Україні.

Політична підтримка України. Офіційні особи, які представляють США, Німеччину, Японію та інші країни, залишили спільні збори Світового банку та Міжнародного валютного фонду, коли представник росії почав говорити.

Очільник Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба закликав визнати російську федерацію державою, яка підтримує тероризм. Він зробив свою заяву після ракетного обстрілу Одеси росіянами.

Військова допомога України. Канада відправила в Україну чотири гаубиці М-777 із 37 наявних у країні.

Міністерство оборони Сполучених Штатів шукає нові можливості для прискорення виробництва зброї і перекидання її в Україну. Пентагон цікавлять темпи виробництва зброї та комерційні можливості, пов’язані з протиповітряною, протитанковою, протипіхотною, береговою оборонами, а також безпілотними повітряними системами і засобами зв'язку.

Гуманітарна допомога Україні. Для допомоги українським переселенцям Нью-Йорк виділить 2 млн доларів з міського бюджету.

7. Україно-російські переговори.

Переговори про гарантії безпеки для України з країнами-партнерами завершаться впродовж тижня. Про це заявив радник голови Офісу президента Михайло Подоляк в інтерв’ю Суспільному.

За словами Подоляка, зараз тривають консультації з країнами-потенційними гарантами безпеки. Він також окреслив важливі для України моменти: це поставки зброї, закрите небо, військові консультації та засоби для швидкої закупівлі додаткового озброєння.

Михайло Подоляк зазначив, що Україна хоче такі гарантії безпеки, щоб у разі ескалації поруч із Україною стояли інші країни, має йтися про юридичне право тих країн стати на захист України.

8. Заяви, провокацій та фейки російських агресорів.

Міноборони росії заявило, що на затонулому ракетному крейсері "Москва" загинув всього один моряк, ще 27 членів екіпажу зникли безвісті.

росіяни продовжили дотримуватись своєї версії, що корабель не підбили українські ракети "Нептун", а там сталася просто пожежа.

Центр протидії дезінформації при РНБО (ЦПД при РНБО) попереджає, що росія продовжує інформаційно-психологічну операцію для нагнітання панічних настроїв в Україні.

23 квітня міноборони рф заявило, що "США готують провокації для звинувачення російських військових у застосуванні хімічної, біологічної чи ядерної зброї в Україні".

Служба безпеки України звертає увагу, що російські окупанти на Великдень готують нові обстріли мирного населення та українських захисників.

На записі, оприлюдненому спецслужбою, окупант розповідає своїй дружині про вибухові "пасхальні сюрпризи", які загарбники готують українцям.

9. Політична та соціально-економічна ситуація в росії, вплив на неї міжнародних санкцій.

Нові санкції та обмеження проти росії. Як повідомляє Reuters, Європейська комісія повідомила, що компанії ЄС можуть обійти вимогу росії отримувати платежі за газ в рублях без порушення санкцій, якщо вони будуть платити в євро або доларах, які потім конвертуються в російську валюту.

Христос воскрес! Воскресне Україна!

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА