21:25 30.04.2022

Автор ІГОР ЖДАНОВ

Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом за добу 30 квітня

8 хв читати
Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом за добу 30 квітня

Ігор Жданов, проект Інформаційна оборона, Фонд "Відкрита політика"
 

Інформаційна оборона України традиційно пропонує щоденний огляд військово-політичної ситуації в Україні станом за минулу добу 30 квітня, який ґрунтується на аналізі із відкритих джерел.

1. Збройні Сили України героїчно стримують наступ ворога у вирішальній битві за Донбас.

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, основна мета противника наразі залишається незмінною – це оточення угруповання Сил оборони України, встановлення повного контролю над територією Донецької, Луганської, а також Херсонської областей, забезпечення стійкості сухопутного коридору з окупованою територією АР Крим.

На Слобожанському напрямку угруповання військ противника продовжує завдавати авіаційних ударів та артилерійських обстрілів міста Харкова.

У результаті наступу підрозділів Сил оборони України на Харківщині було відновлено контроль над населеними пунктами Верхня Роганка, Руська Лозова, Слобідське та Прилесне.

На Ізюмському напрямку окупанти, силами окремих підрозділів зі складу 1-ї танкової армії та 20-ї загальновійськової армії Західного військового округу, 35-ї загальновійськової армії та 68-го армійського корпусу Східного військового округу, повітряно-десантних військ здійснюють спроби наступу у напрямках Ізюм – Барвінкове та Ізюм – Слов’янськ.

Ворог продовжує зосереджувати сили і засоби на цьому напрямі. Так, до району населеного пункту Волохів Яр окупанти перемістили підрозділи 55-ї окремої мотострілецької бригади 41-ї загальновійськової армії Центрального військового округу, а до міста Ізюм – підрозділи 5-ї окремої танкової бригади 36-ї загальновійськової армії Східного військового округу.

На Донецькому напрямку основні зусилля противника зосереджені на веденні наступальних дій на Лиманському, Сєверодонецькому, Попаснянському і Курахівському напрямках з метою взяття під повний контроль населених пунктів Рубіжне, Попасна та, імовірно, здійснення подальшого наступу на Лиман, Слов’янськ та Барвінкове.

На Маріупольському напрямку ворог продовжив завдавати авіаційних ударів по місту Маріуполь. Основні зусилля зосереджено на блокуванні підрозділів Сил оборони в районі заводу "Азовсталь".

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 30 квітня орієнтовно склали: особового складу – близько 23200 (+200) осіб ліквідовано, танків ‒ 1008! (+22) од, бойових броньованих машин ‒ 2445 (+27) од, артилерійських систем – 436 (+1) од, РСЗВ - 151 (+0) од, засоби ППО - 77 (+4) од, літаків – 190 (+1) од, гелікоптерів – 155 (+0) од, автомобільної техніки - 1701 (+6) од, кораблі /катери - 8 (+0) од, цистерн з ПММ - 76 (+0), БПЛА оперативно-тактичного рівня - 232 (+4), спеціальна техніка - 32 (+1), пускові установки ОТРК/ТРК - 4 (+0).

2. Інформаційні зведення, огляди та оцінки іноземних, української розвідок та аналітичних центрів.

 Як повідомляє CNN, високопоставлений чиновник Міноборони США вважає, що росія намагається порушити здатність українських військових "поповнювати власні запаси та зміцнюватися". У США також вважають, що хоча нещодавні удари ракетні удари вразили житлові райони, вони були призначені для військових виробничих об’єктів.

Посадовець навів приклад російських нападів на об'єкти електроенергетики, які могли завадити українським потягам. За словами чиновника, російські удари в Одесі, можливо, мають на меті затиснути там українські сили та не дати їм посилити захисників на Донбасі.

Посадовець також сказав, що наразі росія запустила 1950 ракет по Україні з початку вторгнення в лютому, і що більшість боєприпасів, скинутих на Маріуполь, є "тупими" боєприпасами, які не мають точного наведення, що свідчить про те, що російські сили все ще мають труднощі з поповненням своїх високоточних боєприпасів.

Як повідомляє Міністерство оборони Великої Британії у своєму огляді, росія сподівається подолати проблеми, які раніше стримували її вторгнення, географічно зосередивши бойову міць, скоротивши лінії постачання та спростивши командування та управління.

За даними британської розвідки, росія все ще стоїть перед значними проблемами. рф була змушена об’єднати й передислокувати виснажені та розрізнені підрозділи з невдалих наступів на північному сході України. Багато з цих підрозділів, ймовірно, мають ослаблений моральний дух.

Недоліки російської тактичної координації залишаються. Відсутність навичок на рівні підрозділів та непостійна повітряна підтримка не дозволили росії повністю використовувати свою бойову масу, незважаючи на локальні покращення, – вважають британські розвідники.

3. Російські окупанти порушують міжнародне гуманітарне право, здійснюють масовий геноцид українців.

Міжнародне та національне розслідування випадків масового геноциду російських окупантів проти українців. За даними поліції, 29 квітня на території Бучанського району виявили яму з тілами трьох чоловіків, яких солдати російської федерації мордували, а потім жорстоко вбили.

Російські загарбники наносять ракетно-бомбові удари по мирних жителях, містах і селах. В ніч на 30 квітня російська армія випустила ракети по Дніпропетровській області, у Донецькій області росіяни атакують ракетами, літаками та артилерією, Луганська, Харківська та Херсонська області потерпають від обстрілів.

На Дніпропетровщині вранці стався "приліт" ракети у село Синельниківського району. Попередньо – без загиблих і постраждалих.

Харків: обстріли міста вночі продовжилися, зокрема крайнього східного житлового району Салтівка, одна людина поранена. 

Протягом доби тривали обстріли окупантами населених пунктів Богодухівського, Ізюмського та Лозівського районів. 

Луганщина: 6 масованих артилерійських атак за добу. Загоряння 20 будинків та 2 шкіл у Гірському та 10 у с. Горіховому.

Донеччина: впродовж минулої доби росіяни обстріляли 12 населених пунктів: Маріуполь, Лиман, Авдіївка, Сіверськ, Миколаївка, Велика Новосілка, Привілля, Соловйове, Райгородок, Новоселівка, Шандриголове, Времівка. За добу окупанти вбили чотирьох мирних жителів, серед них – дитина, поранено 8 цивільних осіб, зокрема діти. 

Через обстріли російських окупантів у Добропіллі поранення дістали 7 людей, із них троє діти.

Херсонщина: через вибухи є багато знищених будинків та поранених громадян. Критичною залишається ситуація у селах, які межують із Миколаєвом, Снігурівкою, Зеленодольським та Кривим Рогом.

Одещина: вдень 30 квітня російські війська завдали ракетного удару по Одещині, пошкоджено злітно-посадкову смугу аеропорту.

Російські окупанти вбивають та викрадають мирних громадян, тримають їх у заручниках та катують. 30 квітня, зі свого дому військовими рф було викрадено каховчанина вчителя, директора школи Віктора Михайловича  Пендальчука (1977 р. н.).

4. Евакуація мирних мешканців, обмін полоненими.

30 квітня з міст на Луганщині виїхали 40 осіб, але напередодні два автобуси з волонтерами, що їхали до Попасної, потрапили під обстріл – із першого евакуаційного автобуса зникли люди, другий автобус із гуманітарною допомогою зник повністю.

Як повідомила віце-прем'єр-міністерка Ірина Верещук, українська влада зуміла врятувати з російського полону 14 українців, зокрема військовослужбовицю на 5 місяці вагітності, провівши восьмий обмін полоненими.

5. Політична та соціально-економічна ситуація в Україні, економічні збитки внаслідок російської агресії.

Відновлення інфраструктури на деокупованих територіях. Повністю завершено роботи з відновлення газопостачання у 117 населених пунктах Броварського, Вишгородського, Фастівського та частково Бучанського районів Київської області.

6. Міжнародна підтримка та допомога Україні.

Політична підтримка України. Білий дім приватно передав Індонезії, що Росію не можна допускати до цьогорічного саміту G20, хоча президент країни оголосив у п’ятницю, що президент путін прийняв запрошення.

Президент Франції Еммануель Макрон у телефонній розмові з президентом Володимиром Зеленським пообіцяв "посилити підтримку України в оборонному озброєнні та гуманітарній допомозі.

Військова допомога Україні. США підготували дві групи по 50 чоловік українських інструкторів, які потім навчатимуть колег користуванню американськими артилерійськими установками. Про це заявив високопоставлений чиновник Міноборони США повідомляє CNN.

Сполучені Штати також навчили групу з близько 15 українців радіолокаційним системам США, які надаються Україні, у майбутньому плануються і інші групи, кількість яких ще не визначена.

Гуманітарна допомога Україні. Естонія відправляє в Україну команду фахівців з розмінування, яка буде постійно допомагати українським колегам на ротаційній основі.

7. Заяви, провокацій та фейки російських агресорів.

Міністр закордонних справ росії Сергій Лавров заявив, що будь-який вантаж озброєнь Києву з-за кордону, який перебуває на території України, є "законною метою" для рф.

Російські ЗМІ РИА "Новости", ТАСС, "Интерфакс" повідомили про обстріл селища у прикордонному з Україною районі Брянської області рф. За словами губернатора регіону Олександра Богомаза, російські засоби ППО в суботу вранці виявили в небі над Брянською областю літак Збройних Сил України.

При цьому нібито російська ППО не допустила проникнення українського літака на територію Брянської області, а два снаряди влучили по населеному пункту Жеча.

Народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що у Криму 30 квітня під контролем ФСБ рф місцева окупаційна влада "скликає" якийсь "з'їзд представників", на якому, через відсутність помітної кількості кримськотатарських колаборантів, зобов'яжуть бути присутніми студентів Кримського інженерно-педагогічного університету, а також працівників бюджетних організацій, зокрема учителів шкіл.

Єдиною метою, заради якої ФСБ рф організує зазначений "з’їзд ", є імітація підтримки кримськими татарами "політики путіна та спеціальної військової операції" проти України.

Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції повідомив, що спецслужби рф через свої зв’язки в криміналітеті готували провокації та заколоти в Одесі, насамперед до річниці трагічних подій 2 травня. Вони мали намір дестабілізувати ситуацію в регіоні шляхом підбурення до масових безпорядків, організації масових протестів і заколотів, які були направлені на повалення державного ладу України.

8. Політична та соціально-економічна ситуація в росії, вплив на неї міжнародних санкцій.

Нові санкції та обмеження проти росії. Німеччина не планує платити за російський газ у рублях ні зараз, ні у майбутньому. Про це заявив міністр фінансів Крістіан Лінднер, пише "Європейська правда".

***

Фонд "Відкрита політика", http://openpolicy.org.ua  є відомою громадської організацією, яка проводить аналітичні дослідження та інформаційні кампанії.

З початком російської агресії експерти Фонду разом з іншими провідними українськими аналітиками об’єдналися в команду для реалізації проекту  "Інформаційна оборона України".

Експерти  проекту щоденно готують огляди військово-політичної ситуації в Україні українською, англійською та російською мовами, перший з яких вийшов 26 лютого, модерують телеграм-канал "Інформаційна оборона України", https://t.me/info_defense_ua.

Вже майже три місяці ми працюємо на волонтерських засадах, безоплатно в умовах військових дій, іноді під звуки повітряних тревог.

Якщо вам до вподоби наші огляди і ви хочете і надалі отримувати якісний аналітичний продукт, який описує об’єктивну картину україно-російської війни, просимо Вас надати благодійну допомогу нашій команді.

Допомога у гривнях: ви можете перерахувати на картку Ощадбанку 5304 0999 9952 1978, отримувач Ігор Жданов.

Допомога у доларах: ви можете перерахувати на рахунок

1. Beneficiary name (exact name of bank account holder): Ihor Zhdanov (Ігор Олександрович Жданов)

2. Beneficiary city and country:

City Kiyv

Country Ukraine

3. Name of bank: Acc. 04-095-334 PJSC "State Savings Bank of Ukraine"

4. IBAN number: UA513226690000026207001378162

5. Swift number: COSB UA UK KIE

6. Full address of bank (street, city and country): Hospitalna str., 12 G, Kiyv, Ukraine

7. Other information (Bank code, ABA number, BSB number): Intermediary bank: Citibank N.A., New York, Swift: CITIUS33

Дякуємо за кожну Вашу пожертву.

Слава Україні!

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА