19:16 05.05.2022

Автор ІГОР ЖДАНОВ

Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом за 5 травня

12 хв читати
Інформаційна оборона: військово-політична ситуація в Україні станом за 5 травня

Ігор Жданов, проект Інформаційна оборона, Фонд «Відкрита політика»

Інформаційна оборона України традиційно пропонує щоденний огляд військово-політичної ситуації в Україні станом за минулу добу 5 травня, який ґрунтується на аналізі із відкритих джерел.

УВАГА!

Перший щоденний огляд військово-політичною ситуації був оприлюднений 26 лютого. Всі експерти проекту «Інформаційна оборона України» працюють безоплатно, на волонтерських засадах. Ми потребуємо вашої допомоги. Кожна ваша благодійна пожертва має для нас значення.

Допомогу у гривнях ви можете перерахувати на картку Ощадбанку 5304 0999 9952 1978, отримувач Ігор Жданов.

Допомогу у доларах виможете перерахувати на рахунок: IBAN number: UA513226690000026207001378162; Name of bank: Acc. 04-095-334 PJSC "State Savings Bank of Ukraine", Hospitalna str., 12 G, Kiyv, Ukraine; SWIFT: COSB UA UK KIE. Beneficiary name Ihor Zhdanov (Ігор Олександрович Жданов).

Детальніше про нашу команду див. посилання наприкінці цього огляду.

 

1. Збройні Сили України героїчно стримують наступ ворога у вирішальній битві за Донбас.

Як повідомляє Генштаб ЗСУ, війська рф намагаються наростити темпи наступу на сході України з метою виходу на адміністративні межі Луганської та Донецької областей, а також розвинути наступ на Запорізькому та Криворізькому напрямках.

На Донецькому напрямку основні зусилля ворога зосереджені на веденні наступу на населені пункти Лиман, Оріхове, Попасна, Велика Новосілка, Гуляйполе, Комишуваха та Оріхів.

Протягом дня на Лиманському напрямку противник здійснював безуспішні спроби закріпитись в населеному пункті Олександрівка.

На Сєвєродонецькому напрямку окупанти вели наступ у напрямку населеного пункту Воєводівка, успіху не мали.

На Попаснянському напрямку ворог намагався розширити контроль над населеним пунктом Оріхове, успіху не має.

Триває блокування та спроби знищення українських підрозділів в районі "Азовсталі" у Маріуполі. В окремих районах, за підтримки авіації, ворог поновив наступ з метою взяття під контроль території заводу. Успіху не має.

На Новопавлівському напрямку окупанти здійснили спробу штурму населеного пункту Новосілка. Ворог зазнав втрат і відступив.

На Південнобузькому і Таврійському напрямках окупанти, силами окремих підрозділів 8-ї та 49-ї загальновійськових армій, 22-го армійського корпусу, берегових військ чорноморського флоту, повітряно-десантних військ ведуть бойові дії з метою утримання тимчасово зайнятих територій та створення умов для активізації наступальних дій у напрямках Херсон – Миколаїв та Херсон – Кривий Ріг.

На Слобожанському напрямку діє угруповання противника у складі окремих підрозділів 6-ї загальновійськової армії Західного військового округу, 41-ї загальновійськової армії Центрального військового округу, берегових військ балтійського та північного флотів. Тривають авіаційні удари та артобстріли по місту Харкову. Російські окупанти у Валуйському районі Бєлгородської області здійснили розгортання допоміжного пункту управління 36-ї загальновійськової армії Східного воєнного округу.

На Ізюмському напрямку противник намагається перехопити ініціативу та проводить наступальні дії у напрямку Ізюм – Барвінкове. З цією метою ворог здійснює артилерійські обстріли позицій українських військ у районах населених пунктів Грушуваха, Нова Дмитрівка та Курулька.

Головнокомандувач Збройними силами Валерій Залужний повідомив про перехід Сил оборони України до контрнаступальних дій на Харківському та Ізюмському напрямках.

Загальні бойові втрати противника з 24 лютого по 5 травня орієнтовно склали: особового складу близько 24 700 (+200) осіб ліквідовано, танків ‒ 1 092 (+15) од, бойових броньованих машин ‒ 2 651 (+41) од, артилерійських систем – 499 (+8) од, РСЗВ – 169 (+6) од, засобів ППО – 83 (+2) од, літаків – 196 (+2) од, гелікоптерів – 155 (+0) од, автомобільної техніки та автоцистерн – 1 907 (+40) од, кораблів/катерів – 10 (+0) од, БПЛА оперативно-тактичного рівня – 312 (+9), спеціальної техніки – 38 (+0), крилатих ракет – 89 (+2).

Найбільші втрати противника минулої доби були на Попаснянському напрямку.

2. Інформаційні зведення, огляди та оцінки іноземних, української розвідок та аналітичних центрів.

Речник Пентагону Джон Кірбі, якого цитує Укрінформ, вважає, що ворожі ракетні удари по важливих об’єктах інфраструктури повинні були перешкодити постачанню військової допомоги до України.

Він підкреслив, що «вони (росіяни) намагалися уразити те, що, на нашу думку, є критично важливими інфраструктурними цілями на заході (України), в тому числі об’єкти електропостачання, транспортні вузли тощо».

Кірбі запевнив: попри такі удари, Сполучені Штати зберігають усі можливості для постачання військової допомоги, в тому числі систем озброєнь. За його словами, США й інші західні країни мають багато способів для транспортування необхідної допомоги в Україну.

The New York Times із посиланням на американських посадовців інформує, що Сполучені Штати надавали розвідувальні дані про російські підрозділи і це дозволило українцям атакувати і вбивати багатьох російських генералів під час війни росії в Україні.

Як повідомляє британська розвідка у своєму огляді, раптові навчання в Білорусі не становлять загрозу для її сусідів, але рф може використати їх, щоб утримати українських військових на півночі.

Британська розвідка звернула увагу, що білоруські сухопутні війська переміщуються з гарнізонів у поля для навчань. Зазначається, що це відповідає сезонним нормам, оскільки Білорусь у травні входить у кульмінацію свого циклу зимових навчань

"росія, ймовірно, намагатиметься роздути загрозу, яку представляють Україні ці навчання, щоб утримати українські сили на півночі, не даючи їм брати участь у битві за Донбас", - йдеться в огляді.

3. Російські окупанти порушують міжнародне гуманітарне право, здійснюють масовий геноцид українців.

Міжнародне та національне розслідування випадків масового геноциду російських окупантів проти українців. За 70 днів війни проти України російські військові вчинили понад 9800 воєнних злочинів. І це тільки те, про що відомо – деблокада Маріуполя і деокупація територій відкриє ще більше жахливих справ для розслідування, повідомила генеральна прокурорка Ірина Венедіктова на слуханнях Гельсінської комісії Конгресу США. 

Поліція Київщини ексгумувала тіла двох молодих чоловіків. 25 лютого окупанти розстріляли автомобіль з двома мирними жителями в салоні. Але і цього загарбникам виявилося замало – російські окупанти переїхали машину з людьми всередині важкою технікою.

Російські агресори вбивають українських дітей. Станом на ранок 5 травня унаслідок російської агресії в Україні постраждало більше ніж 629 дітей. За офіційними даними загинула 221 дитина, поранено понад 408.

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 139, Київській – 116, Харківській – 95, Чернігівській – 68, Херсонській – 46, Миколаївській – 44, Луганській – 37, Запорізькій – 27, Сумській – 17, у м. Києві – 16, Житомирській – 15.

Російські окупанти вбивають та викрадають мирних громадян, тримають їх у заручниках та катують. Секретаря міської ради Нової Каховки на Херсонщині Дмитра Васильєва звільнено після 46 днів полону окупантів. Васильєва викрали 16 березня. Раніше дружина повідомляла, що до нього застосовують фізичний і моральний тиск, включно з елементами катувань.

2 травня російські військові захопили приміщення Чорнобаївської сільської ради в Херсонській області, у сільського голови Ігоря Дударя провели "обшук", після якого він потрапив до лікарні, а заступника голови Євгенія Родіонова викрали.

Російські військові вже кілька днів блокують Херсонську область на в'їзд та виїзд до Миколаєва та інших міст, підконтрольних владі України.

Російські загарбники наносять ракетно-бомбові удари по мирних жителях, містах і селах. За ніч на 5 травня російські війська обстрілювали Донеччину, Луганщину, а також влучили ракетами на Дніпропетровщині та Кіровоградщині. У деяких регіонах спрацювала українська ППО.

Київщина: ввечері ППО збили ракету над Броварським районом. Внаслідок падіння уламків — загоряння чагарнику та очерету. Жертв не було.

На Дніпропетровщині увечері — дві ракетні атаки. Одну ракету збили. Інша втрапила по залізничній інфраструктурі. Є руйнування. Постраждалих немає.

На Кіровоградщині орієнтовно після десятої вечора — приліт ракети на об’єкти інфраструктури. Попередньо - без жертв.

Черкаська: напередодні близько десятої вечора спрацювала ППО під Черкасами. Було збито дві ракети. Потерпілих немає.

Харків: вночі було кілька обстрілів окраїн міста, постраждалих немає. За добу по області унаслідок обстрілів отримав поранення 11-річний хлопчик у Лозівському районі. На Балаклійщині одна людина загинула.

Луганщина: за добу — сім потужних артилерійських обстрілів Сєвєродонецька, ще сім — Попаснянської та Гірської громад, чотири — Лисичанська.

Вночі постраждали Новодружеськ, загоряння 2 житлових будинків, та Лисичанськ, загоряння житлових будинків. 5 загиблих цивільних.

Донеччина: під ракетними авіаційними ударами — центр Авдіївки. Пошкоджено щонайменше 15 будинків, приміщення двох АЗС, є поранені.

Сьогодні о четвертій ранку — обстріл ракетами класу повітря-земля по м. Краматорськ, в результаті якого пошкоджено 9 житлових будинків та ЗОШ № 2, на території заводу Енергомашспецсталь сталося розгерметизація газопроводу, постраждали інші будівлі. Під час обстрілу поранено 25 цивільних осіб з них 20 надано допомогу на місці, 5 направлено до лікарні.

Ввечері і вночі — періодичні обстріли м. Мар’їнка, також обстріл по м. Часів Яр Бахмутського району. Пошкоджено 17 житлових будинків, виявлено одного загиблого цивільного.

Семеро біженців поранені внаслідок обстрілу російськими військами Свято-Успенської Святогірської лаври що на Донеччині.

Херсонщина: ситуація в області залишається складною, вибухи та обстріли на території області.

Миколаївщина: вчора ввечері із РСЗВ був обстріляний один із районів Миколаєва. Пошкоджень зазнали житлові будинки, газові труби, обірвано контактну лінію "Електротранса". Внаслідок обстрілу виникли 4 пожежі. За попередньою інформацією поранена одна людина.

4. Евакуація мирних мешканців, обмін полоненими.

В рамках маріупольського гуманітарного коридору 4 травня евакуювали 344 людини. Це жінки, діти та люди похилого віку з Маріуполя, Мангуша, Бердянська, Токмака та Василівки. Всі вони щойно прибули до Запоріжжя.

У росії заявили, що з 8 ранку 5 травня відкриють гуманітарний коридор для евакуації цивільних з території комбінату "Азовсталь" у Маріуполі, при цьому про військових, зокрема, поранених не йдеться.

5. Політична та соціально-економічна ситуація в Україні, економічні збитки внаслідок російської агресії.

Економічні збитки внаслідок російської агресії. Як заявив голова Держспецзв'язку Юрій Щиголь, окупанти цілеспрямовано знищують інфраструктуру телебачення та мовлення в Україні, щоб позбавити українців можливості отримувати правдиву інформацію про перебіг війни та ситуацію в Україні.

На Запорізькій теплоелектростанції закінчилося вугілля, яке неможливо поставити внаслідок тимчасової окупації Енергодару росіянами та бойових дій на Півдні України – роботу ТЕС зупинено.

6. Міжнародна підтримка та допомога Україні.

Політична підтримка України. Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр провів телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським. Про це інформує DW.

Як повідомила канцелярія федерального президента, під час 45-хвилинної бесіди було усунуто "непорозуміння з минулого". Президент ФРН запевнив Україну у повній підтримці. Президент України розмову із Штайнмаєром назвав "доброю і конструктивною".

Глави МЗС України та Ізраїлю виказали обурення заявами Сергія Лаврова, які є антисемітськими. Тепер від очільника російського зовнішньополітичного відомства чекають офіційних вибачень.

Військова допомога Україні. Фінляндія надішле Україні додаткову військову техніку, а також готує виділення ще 70 млн євро допомоги.

Фінансова допомога Україні. Міжнародна донорська конференція, присвячена збору коштів для України, що постраждала від війни, зібрала $6,5 млрд.

5 травня у Варшаві проходить конференція донорів, її співорганізаторами є Польща і Швеція, у партнерстві з Європейською радою, Єврокомісією та за участі ООН. Захід задуманий як платформа для обговорення допомоги Україні у найближчій та довгостроковій перспективі.

Президент Євроради Шарль Мішель в інтерв'ю Інтерфакс-Україна заявив, що донорська конференція, яка проходить у Варшаві, може стати відправною для європейського плану Маршалла для України. Він виступає за конфіскацію активів росіян, які перебувають під санкціями, з метою подальшого їх використання для відшкодування збитків, завданих росією у війні проти України.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн на міжнародній конференції донорів для України нагадала, що з початку повномасштабної війни ЄС надав Україні економічну підтримку на 4 млрд доларів, 3,5 млрд євро на допомогу українцям, які через війну виїхали в країни Євросоюзу та пообіцяла 1,8 млрд для допомоги внутрішнім переселенцям, 200 млн з яких надійдуть найближчим часом.

Прем’єр-міністр Швеції анонсувала 23 млн доларів на підтримку організацій, які надають гуманітарну допомогу українцям.

Україна та Велика Британія юридично закріпили скасування ввізних мит і тарифних квот в двосторонній торгівлі. Про це повідомляє Мінекономіки. Угода діятиме 12 місяців, але може бути продовжена за домовленістю між сторонами на новий термін.

Гуманітарна допомога Україні. Велика Британія оголосила про додаткове фінансування для допомоги вразливим людям в Україні і тим, хто втік від війни. Про це повідомляє Sky News.

Загалом 45 мільйонів фунтів стерлінгів буде надано благодійним організаціям та агентствам ООН, які працюють на підтримку тих, хто постраждав від війни.

Угорщина готова брати участь у відновленні зруйнованої під час війни інфраструктури у Київській області та прийматиме на лікування українських військових.

7. Заяви, провокацій та фейки російських агресорів.

У Маріуполі російські окупанти планують майже 2 тисячі чоловіків, яких вони тримають у так званій фільтраційній в’язниці, переодягнути в українську форму і залучити до проведення "параду полонених" 9 травня.

Про це заявив радник мера Маріуполя Петро Андрюшенко в ефірі національного марафону: "маємо інформацію, що на сьогодні майже 2 тисячі чоловіків утримують у фільтраційній тюрмі. Це села Безіменне і Козацьке. Вони були вивезені з Маріуполя майже 4 тижні тому.

Цих чоловіків утримують і їм кажуть, що їх переодягнуть в українську форму і залучать до так званого "параду полонених" у Маріуполі, бо справжніх полонених у них не вистачає. Це буде така гротескна масовка для створення чергової пропагандистської картинки".

8. Політична та соціально-економічна ситуація в росії, вплив на неї міжнародних санкцій.

Нові санкції та обмеження проти росії. Після того, як Європейський Союз та Велика Британія оголосили про нові санкції щодо росії, президент США Джо Байден заявив, що "ми завжди відкриті для додаткових санкцій".

Негативний вплив санкцій на російську економіку. Середня ціна нафти марки Urals у квітні опустилася з 79,8 долара за барель до 70,5 долара. Про це повідомили у Міністерстві фінансів Російської Федерації, передає Інтерфакс.

Середня ціна Urals за період з 15 березня по 14 квітня становила 79,81 долара за барель. Таким чином, дисконт ціни російської нафти марки Urals до основного сорту нафти Brent продовжує збільшуватися.

Через закриття магазинів найбільших міжнародних fashion-мереж продажі одягу в рф з 21 лютого по 10 квітня впали на 23% у річному вимірі.

Енергетичний гігант Shell заявив, що виконавчі директори, управлінський та технічний персонал Shell покинули російський нафтогазовий проект "Сахалін-2.

***

Фонд «Відкрита політика» (далі – Фонд, http://openpolicy.org.ua) є відомою громадської організацією, яка проводить аналітичні дослідження та інформаційні кампанії.

З початком російської агресії експерти Фонду разом з іншими провідними українськими аналітиками об’єдналися в команду для реалізації проекту  «Інформаційна оборона України».  Експерти  проекту щоденно готують огляди військово-політичної ситуації в Україні українською, англійською та російською мовами, перший з яких вийшов 26 лютого, модерують телеграм-канал «Інформаційна оборона України», https://t.me/info_defense_ua.

Вже майже три місяці ми працюємо на волонтерських засадах, безоплатно в умовах військових дій, іноді під звуки повітряних тревог.

Якщо вам до вподоби наші огляди і ви хочете і надалі отримувати якісний аналітичний продукт, який описує об’єктивну картину україно-російської війни, просимо Вас надати благодійну допомогу нашій команді.

Допомога у гривнях: ви можете перерахувати на картку Ощадбанку 5304 0999 9952 1978, отримувач Ігор Жданов.

Допомога у доларах: ви можете перерахувати на рахунок

1. Beneficiary name (exact name of bank account holder): Ihor Zhdanov (Ігор Олександрович Жданов)

2. Beneficiary city and country:

City Kiyv

Country Ukraine

3. Name of bank: Acc. 04-095-334 PJSC "State Savings Bank of Ukraine"

4. IBAN number: UA513226690000026207001378162

6. Swift number: COSB UA UK KIE

7. Full address of bank (street, city and country): Hospitalna str., 12 G, Kiyv, Ukraine

8. Other information (Bank code, ABA number, BSB number): Intermediary bank: Citibank N.A., New York, Swift: CITIUS33

Дякуємо за кожну Вашу пожертву.

Слава Україні!

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА