19:00 05.06.2022

Автор ІГОР ЖДАНОВ

100 днів війни – спогади, враження та роздуми

6 хв читати
100 днів війни – спогади, враження та роздуми

Ігор Жданов, проект Інформаційна оборона, Фонд "Відкрита політика

 

Експерти проекту "Інформаційна оборона України" знаходяться у творчому пошуку та пропонують вам нові формати своїх аналітичних розвідок.

Ми розуміли, що до "ювілейної дати" 100 днів з початку повномасштабної війни росії проти України буде багато досить якісної аналітики, тому вирішили запропонувати нашому читачеві дещо інше – особисті спогади, іноді іронічні, злі та саркастичні роздуми, враження від спілкування з друзями.

“Інформаційна оборони” пропонує ознайомитися з попереднім оглядом 22-29 травня, який присвячений геополітичній ситуації: Укр Eng.

1. Українці - нація парадоксів: про себе, дружину, про нас та Україну.

Завжди говорив: війна підіймає нагору як саме краще, так і саме гірше, що є в окремій людині та нації загалом.

Більша частина українців без зайвих нагадувань збирають, іноді віддаючи останнє, волонтерську допомогу на фронт. Менша частина з не меншим завзяттям намагаються цю допомогу "тирити".

Біля військкоматів черги, аби мобілізуватися до ЗСУ, у батальйони ТРО можна попасти лише по "блату". А на кордоні затримали молодика, який переодягнувся у жіночий одяг та намагався виїхати до Польщі, щоби не служити у війську. Інший "винахідник" сховався у багажнику авто у бебі-боксі.

Дружина Ірина – власниця та директор невеличкої приватної он-лайн школи. З 24 лютого ні на день не зупиняла навчання дітей, вчителі проводили дистанційні заняття під звуки сирен та з бомбосховищ. Поставила собі волонтерське завдання – забезпечити безоплатне дистанційне навчання для маленьких українців, які втратили цю можливість. До війни було декілька десятків учнів, зараз безоплатно навчаються до 5 тисяч школярів. Пишаюся.

У середині квітня побачив новенький "Майбах" біля метро Арсенальна - зрозуміло, завезений по пільговому розмитненню. Єдине бажання – взяти гвіздочок і зробити на блискучому лакованому боці надпис: "ЗСУ. На фронт!".

Багато з друзів на фронті або у ТРО. Сам сиджу вдома – реабілітуюся після інсульту, пишу аналітику для Інформаційної оборони, допомагаю, чим можу. фронту - потрошку, в міру своїх можливостей волонтерю.

Некомфортно, звик бути з 2014 року у центрі подій, почуття вини гризе зсередини. Зустрівся з товаришем, який приїхав з фронту, у нього контузія, я теж не дочуваю на одне вухо. Так і сидимо, розмовляємо, повернувшись один до одного тим боком, що чує.

Розказав про свої сумління. Він каже – ага, і ще трьох треба направити з тобою, щоб переносили на полі бою (ходити мені ще трохи важко).  Трохи попустило.

2. Як українці навчилися волонтерити: "Україна понад усе!".

Дві революції – Помаранчва та Гідності, початок АТО – навчили людей волонтерити, доповнювати та підміняти владу там, де треба: Службу тилу ЗСУ та забезпечення продовольством, поставок бронежилетів там шоломів.

Активна більшість знала, що робити і чим займатися – волонтерська допомога пішла на фронт широким потоком з перших днів війни.

Ще один парадокс. Дякуємо пандемії коронавірусу – вона навчила нас працювати дистанційно, використовуючи сучасні цифрові гаджети. Без цього було б скрутно.

У проект "Інформаційна оборона" об’єдналися за кілька днів, хоча до того ми були зовсім не знайомі, працюємо хто у Києві, хто у Вінниці, хто у Лондоні.

Обсценна лексика перетворилися на норму у воєнний час.

Малюнок Нікіти Тітова

Відповідь прикордонника "Русский военный корабль, иди нахуй!" не лише кристалізувала наше ставлення до російської агресії, а й відкрила шлюзи для масового застосування матюків в ефірі ТБ до агресорів.

А російський воєнний корабель дійсно пішов за відомою адресою – потонув після "дружньої" зустрічі з української ракетою "Нептун".

Розмовляв з одним із найкращих українських релігійних інтелектуалів отцем Георгієм (Коваленко). УПЦ МП нібито заявила про розрив відносин з Моспатріархією. Він каже – на окупованих територіях "УПЦ плюс МП", на українських – "УПЦ мінус МП". А загалом УПЦ повинна піти за русским воєнним кораблем.

3. Про війну, подарунки та геноцид.

Подарунок на 100 днів – 30 тисяч ліквідованих російських окупантів. Єдина думка – коли ж ви, падли, закінчитеся.

Малюнок Нікіти Тітова

Про сумне, насамперед про Бучу, як символ геноциду українців. Ніхто у ХХІ сторіччі не вірив, що російські окупанти будуть настільки нелюдами. Кількість вбитих мирних мешканців, і не лише у результаті обстрілів, не уміщаються в голові. Свідомість намагається побудувати якусь стіну, а розум відмовляється вірити у побачене та почуте.

Невдовзі після звільнення поїхав до  Бучі, Гостомеля, Ірпеня, набирався негативу і ненависті до російських окупантів. Вважаю це правильним.

Думаю як і всі: невже це можливо у ХХІ сторіччі, невже наші сусіди нелюди та канібали, які не мають жодної моралі, совісті та елементарних людських принципів.

Виявилося – не мають, виявилося – це можливо.

4. Про росію, окупантів і так звану російську культуру.

росія країна, назву якої ми, українці, не домовляючись, стали писати з маленької букви.

російська культура може йти за воєнним кораблем. Взагалі не розумію цю дискусію про їх культуру. На фронті гинуть мої співвітчизники, мільйони біженців, знищуються цілі міста - ось про що треба думати, ось що дійсно хвилює.

Російські "асвабадителі" крадуть унітази, стиралки, жіночу білизну – ось справжня російська культура.  І ці нелюди ще будуть вчити нас як нам жити.

Окупанти – ми всі в шоці – дійсно не матюкаються, вони матом розмовляють із своїми матерями та дружинами. Ті не кращі.

путін "геній" політики – що не робить все виходить навпаки. Україна після російської агресії та Бучі цілком природньо з нейтральної перетворилася на відверто ворожу до росії державу.

НАТО, США посилилися, а росія внаслідок військових невдач та економічних санкцій – послабилася та опинилися в ізоляції. Браво, пане путіне, продовжуйте у тому ж дусі.

Російська пропаганда: укронацисти знищують власне мирне населення та свої міста. Дивно – як не було війни, то ми всі мирно жили, ніхто нікого не знищував та не розстрілював українські міста з української же артилерії, ходили собі на вистави до театрів, а не ховалися там у бомбосховищах, а тут на тобі.

5. Про союзників та "союзників".

"Стара Європа" коливається разом із своєю "генеральною лінією". Сьогодні заявляють про необхідність збереження обличчя путіна і територіальних поступок України росії, завтра – про постачання важкої наступальної зброї ЗСУ. Післязавтра, щоправда, стає зрозуміло, що цієї зброї в наявності немає, її треба виробити - можливо, до кінця року, а можливо й пізніше.

Борис Джонсон (насправді Джонсонюк) "красавчик" - ось, що значить не лише читати, а й писати правильні книжки (хто не знає про Черчилля).

США довго не думали взяли та й застосували досвід, який вже спрацював під час Другої світової, прийняли спеціальній закон про ленд-ліз для України. Тепер військова техніка та озброєння повинно политися до України могутньою рікою.

Лише б встигли. Дуже там на Сході нашим хлопцям, які героїчно воюють, сутужно.

Слава Україні!

***

З початком неспровокованої агресії росії проти України експерти проекту  "Інформаційна оборона України" готували щоденні огляди військово-політичної ситуації в Україні, українською, англійською та російською мовами, перший з яких вийшов 26 лютого, модерують телеграм-канал "Інформаційна оборона України". Всі експерти проекту працюють безоплатно з 24 лютого по 29 травня 2022 виключно як волонтери. Це команда фахових аналітиків, яка потребує підтримки. Наразі тривають переговори з донорами. Міністерство закордонних справ надало лист про підтримку цієї важливої ініціативи. Сьогодні ми потребуємо вашої допомоги.

Реквізити Громадської організації "Фонд "Відкрита політика":

UAN card /PayPal : 4576 3999 7063 6884

UAН рахунок : Громадська організація "Фонд "Відкрита політика"

Код ЄДРПОУ: 36304445

IBAN: UA673004650000000260093011470

Банк отримувач: АТ "Державний ощадний банк України

S.W.I.F.T.: COSBUAUK

 

USD banking account : Non-Governmental organization “Open Policy Foundation”

Company address: 29B Moskovska street, ap. 16, 01021 Kyiv, Ukraine

USREOU: 36304445

IBAN Code: UA783004650000026006300952367

Name of the bank: JOINT STOCK COMPANY OSCHADBANK OF UKRAINE

Bank address: 12g Hospitalna Street, 01001 Kyiv, Ukraine

SWIFT: COSBUAUK

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА