17:32 22.07.2022

Автор РУСЛАН СТРІЛЕЦЬ

100 днів на чолі Міндовкілля: наслідки війни, шлях до ЄС, цифровізація

3 хв читати
100 днів на чолі Міндовкілля: наслідки війни, шлях до ЄС, цифровізація

Руслан Стрілець, Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України

 

 

 

Сьогодні 100 днів на посаді очільника Міндовкілля, а до цього - близько півроку роботи у статусі в.о. Наприкінці лютого, із початком повномасштабного вторгнення рф, порядок денний міністерства довелося кардинально змінити, а екологічну політику формувати в нових воєнних реаліях. 

Війна не спише

Міндовкілля разом з Держекоінспекцією 24/7 документує злочини росіян проти української природи. Від початку війни ми вже зафіксували понад 2,000 таких фактів. І ми певні - росія відповість за кожен із них. Вже готуємо позови у міжнародні суди. 

Фактично, ми робимо те, що до нас не робив ніхто у світі. Ми розробили 10 нових методик для обрахунку шкоди, завданої довкіллю. Уже зараз сума збитків від російської агресії сягає 204 млрд гривень.

Ці напрацювання мають глобальне значення. росія – головний екотерорист сьогодення. Якщо світ не зрозуміє це вчасно, Україні доведеться ділитися своїми методиками з іншими країнами.

Реформи під гул сирен

Увесь цей час ми не припиняли адвокатувати ключові євроінтеграційні довкіллєві реформи. Наголошували на важливості їх якнайшвидшого розгляду в Парламенті. Чимало з них Рада схвалила. Зокрема, довгоочікуваний рамковий Закон “Про управління відходами”, який не змінювався з 1998 року. Ми вже розробляємо дорожню карту для його реалізації та якісного проведення реформи. Наша мета - зробити поводження з відходами ефективнішим і безпечнішим для людей і довкілля. 

Внесено зміни до законодавчих актів щодо збереження лісів. Зокрема, узаконено самосійні ліси на сільськогосподарських землях. Прийнято Закон про вдосконалення механізму регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря. У першому читанні схвалено проєкт Закону “Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів”.

Уряд схвалив напрацьовані нами документи. Зокрема затвердив:

  • єдині вимоги до охорони та захисту лісів;
  • план заходів з реалізації Стратегії біобезпеки та біологічного захисту на 2022-2025 роки;
  • спеціальні такси для обчислення розміру шкоди природно-заповідному фонду тощо.

За нашої ініціативи Указом президента 32 га земель включать до складу нацпарку “Синьогора”. А відоме всім Межигір’я стане пам'яткою садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення.

Співпраця з Євросоюзом

Нещодавно ми з Єврокомісаром з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініюсом Сінкявічюсом підписали угоду про приєднання Міндовкілля до програми LIFE, яка допоможе нам фінансувати довкіллєві проекти ще до вступу в Євросоюз. 

Досвід України із захисту довкілля під час війни цікавий Європі. Польща, Італія, Швейцарія, Румунія, Чехія – країни, з якими віднедавна у нас є нові спільні проєкти. І я впевнений, цей перелік буде розширюватися. 

Цифрова трансформація

“Держава в смартфоні” - одне із завдань, яке поставив Президент України Уряду перед війною. Зараз тим більше є розуміння, що нашій країні потрібно ще швидше розвиватися, не лише повернутися до рівня 24 лютого, але й перевершити його. Тому Міндовкілля продовжує рухатися  в напрямку автоматизації адміністративних процесів, впровадження нових ІТ-рішень з урахуванням потреб часу. 

Ми розробили та запустили вебресурс та мобільний додаток “ЕкоЗагроза”. В ньому кожен може перевірити показники стану довкілля у будь-якій точці на мапі України, а також повідомити про факти знищення природи. 

Ми спростили та цифровізували процедуру оформлення висновку на транскордонне перевезення відходів Жовтого переліку. Створили електронний сервіс отримання ліцензії на поводження з небезпечними відходами. Відновили доступ до реєстру ОВД. 

План післявоєнного відновлення довкілля

На конференції в Лугано ми представили екологічну складову Плану відновлення України. Сьогодні це вже 76 проектів на суму 25,5 млрд євро. Над ними працювало 211 провідних експертів у складі 9 тематичних підгруп. Реалізацію деяких проєктів плануємо розпочати вже цього року. 

Звичайно, попереду багато роботи і нових викликів. Сьогодні розумію, що у часи незворотних змін треба не просто жити на їх фоні, а й брати участь у їх творенні. Лише так вони не виснажують, а додають сил рухатися далі. 

Детальніше про напрацювання команди Міндовкілля.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ІРИНА МУДРА

Наполегливість дає результат: рішення про конфіскацію активів рф наближається

АНТОН БОЛДИРЄВ

Інструменти для інвестування: Світові тренди та вибір українців

АНДРІЙ СТАСЕВСЬКИЙ

Моторні біопалива: чи здатна Україна до промислово-аграрного прориву

КОСТЯНТИН БОНДАРЄВ

Вибори до Європарламенту: збільшення ваги євроскептиків, але не критично

ЛЮДМИЛА КРІПКА

Якісний цемент для відбудови України

СЕРГІЙ СИЛІН

Мікрогенерація - шлях до автономності родин. Наявні можливості в Україні - до 10 ГВт на місяць

БОГДАН ДОВЖЕНКО ГРИГОРІЙ КУКУРУЗА

Чорна труба на 100 мільярдів за рік

ІРИНА ОЗИМОК

Як містам не програти боротьбу за молодь

ОЛЬГА ОНІЩУК

Які методи майнової агресії використовує росія для захоплення власності українців на ТОТ?

ДАНИЛО ГЕТМАНЦЕВ

Півроку керованого гнучкого курсу  - перші підсумки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА