14:21 16.10.2023

Автор ГАЛИНА ЯНЧЕНКО

Україна має право на антикремлівську люстрацію – висновок Венеційської комісії

3 хв читати
Україна має право на антикремлівську люстрацію – висновок Венеційської комісії

Галина Янченко, народний депутат України, голова Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України з питань захисту прав інвесторів, член Комітету ВРУ з питань економічного розвитку 

 

Впродовж всього минулого тижня обговорюється висновок Венеційської комісії на наш законопроект 9081 про антикремлівську люстрацію.

Нагадаю, суть самого законопроекту максимально проста: заборонити усім, хто був депутатом будь-якого рівня від проросійських партій на момент повномасштабного вторгнення, брати участь у виборах на наступні 10 років. Законопроект покликаний вичистити нашу країну від кремлівської агентури і російського впливу.

Так от, тиждень назад Венеційська комісія надіслала свій висновок на наш законопроект. У висновку 3 ключові моменти:

1. Венеційська комісія визнає непересічні обставини, які виникли в України через вторгнення, тому вважає, що наша країна має право на вжиття заходів для захисту своєї державності. Впевнена, це ключовий висновк, до якого дійшла Венеційка, і який дає зелене світло для винесення законопроекту в зал Верховної Ради.

2. Рекомендується скоротити термін заборони політикам із проросійських партій на участь в політичному житті. Не вказано, правда, наскільки. Але цей аргумент важливий в контексті альтернативних до нашого законопроекту, які пропонують "копнути" капітальніше не лише в майбутнє, а й в минуле.

3. Рекомендується запровадити індивідуальний підхід до визначення тих політиків, які становлять найбільшу загрозу демократії та нацбезпеці, і обмежити у правах бути обраними саме їх. Знову ж таки, з огляду на цю тезу, основний законопроект краще відповідає Венеційці, ніж альтернативний. Це раз. Якщо ж говорити про персоніфіковану відповідальність, то її зараз активно запроваджують проти найбільш відчайдушних колаборантів українські правоохоронці через кримінальну відповідальність. Але кремлівська агентура будувала свою сітку через проросійські партії і організації так довго, що для персоніфікованого очищення країни у нашої правоохоронної системи просто не вистачить ресурсу. Адже частина хлопців з МВС, СБУ тощо зараз захищають нас в окопах на передовій. Саме тому ми і запроваджуємо люстраційний механізм – у непересічних обставинах і на обмежений строк, як і "заповідає" нам статут ООН з прав людини.

Більше того, аналогічні рішення приймалися в країнах Балтії і східної Європи після падіння "залізної завіси" і краху комуністичних режимів. Їхня виборча люстрація була спрямована проти КГБ-істів і комуністичних парт функціонерів.

Тож Україна йде абсолютно європейським шляхом, правда, з затримкою на більш ніж 30 років. Якщо б ми вирішили це питання раніше, можливо, не опинилися би в ситуації, в якій внутрішній ворог у вигляді кремлівської агентури десятиліттями готував підґрунтя для вторгнення зовнішнього ворога, а ми платимо за пофігізм попередників кров'ю найкращих синів і дочок України.

Словом, з огляду на написане вище, вважаю висновок Венеційської комісії радше позитивним, а Верховну Раду закликаю швидше вносити законопроект №9081 про антикремліську люстрацію на розгляд в залу.

Україна має бути остаточно очищена від кремлівської агентури – і почати треба з органів влади. Це питання виживання нашої країни і мирного неба над головою наших дітей.

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЕДУАРД МКРТЧАН

"План-Б". як уникнути блокади фермерів ЄС

НАТАЛІЯ АЛЮШИНА

Із "хати скраю" мають вирости українські "зуби дракона"

СЕРГІЙ ТАБАКОВ

Два роки трансформації: як Україна реформує сферу довкілля всупереч викликам війни

ВІКТОРІЯ ЛІТВІНОВА

Спеціалізація на захисті природних ресурсів: чому це важливо?

МИХАЙЛО ЦИМБАЛЮК

Україні необхідно збільшити ренту за транзит російської нафти, а виручені гроші скерувати на потреби ЗСУ

ВАЛЕНТИН НАЛИВАЙЧЕНКО

Послання Чорнобиля людству: ціна правди і нехтування ядерними загрозами

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Коли воно знадобилось

ОЛЕКСІЙ МОВЧАН

Чому скасування мораторію на продаж майна держпідприємств — це ще один крок на шляху до європейських стандартів бізнесу

ВІКТОР ЛЯХ

Допомога Україні на $60 мільярдів, батько Майка Джонсона та українські пожежники-рятувальники: що тут спільного?

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Держлісагентство проти Червоної книги

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА