13:50 20.11.2017

Споживчі настрої в Україні в жовтні покращилися після 5 місяців стабільності

2 хв читати
Споживчі настрої в Україні в жовтні покращилися після 5 місяців стабільності

 Споживчі настрої українців у жовтні 2017 року покращилися на 3,6 пункту порівняно з вересневим показником - до 62,6 (за шкалою від 0 до 200) після п'яти місяців стабільності, свідчать дані щомісячного дослідження компанії GfK Ukraine.

У річному вимірі цей показник зріс на 11 пунктів.

"Позитивні зміни в споживчих настроях українців є наслідком зростання пенсій у жовтні поточного року, а також очікувань запланованого збільшення стипендій у листопаді та мінімального розміру заробітної плати на початку наступного року", - коментують аналітики компанії.

Згідно з прес-релізом GfK Ukraine, в жовтні українці дещо краще оцінювали своє поточне матеріальне становище. Індекс поточного становища зріс на 5 пунктів проти вересневого рівня і сягнув 60, тоді як рік тому він становив 50,4. Це відбулося за рахунок зростання індексу доцільності великих покупок на 6,4 пункту проти вересня до 67,6 і позитивної динаміки індексу поточного особистого матеріального становища, який збільшився на 3,6 пункту порівняно з вересневим показником, - до 52,4.

Покращилися також економічні очікування українців: відповідний індекс за місяць піднявся на 2,8 пункту - до 64,4. Серед складових цього показника найбільше зростання показав індекс очікуваних змін особистого матеріального становища, збільшившись на 4,7 пункту - до 59,4. Ще на 4,1 пункту підвищився індекс очікуваного зростання економіки в найближчі п'ять років - до 74,1. Водночас трохи погіршився індекс очікуваного зростання економіки країни протягом року, зазначають аналітики.

Як свідчить дослідження, щодо безробіття в жовтні українці були оптимістичні: індекс очікувань безробіття опустився в місячному співвідношенні на 2,6 пункту і становив 128,3.

Крім того, аналітики відзначають незначний спад девальваційних очікувань - на 0,4 пункту до значення в 156,6. Проте інфляційні очікування в Україні дещо зросли - на 0,6 пункту - до 185,8.

Як повідомлялося, в жовтні 2017 року споживчі настрої українців трохи покращилися на 0,4 пункту порівняно із серпнем - до 59, однак проти вересня-2016 року цей показник зріс на 8,9 пункту. При цьому з травня по вересень цей показник у місячному порівнянні залишався на стабільному рівні, коливаючись у межах від 58 до 59.

Gfk Ukraine здійснює дослідження домашніх господарств для визначення споживчих настроїв в Україні з червня 2000 року. Опитують 1 тис. респондентів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА