09:40 28.11.2017

Нацбанк скасував постанову лютого 2015 року про послаблення для банків

3 хв читати
Нацбанк скасував постанову лютого 2015 року про послаблення для банків

Національний банк України з 28 листопада скасував свою постанову від 24 лютого 2015 року №129 "Про деякі питання діяльності банків", що впроваджувала послаблення для банків у період шокового впливу відразу декількох чинників: різкого погіршення економічної ситуації, значної девальвації національної валюти, подій у Криму та на Сході.

"Скасування ... зумовлене тим, що негативні наслідки такого впливу вже ідентифіковані банками та враховані в розроблених ними планах заходів із приведення показників своєї діяльності до нормативних вимог, які наразі виконуються", - пояснює Нацбанк у прес-релізі.

НБУ зазначив, що відбуваються позитивні зміни й у банківському секторі: стабілізувався курс гривні, покращився стан ліквідності в банківській системі.

Водночас для банків, які все ще приводять показники своєї діяльності до нормативних вимог у рамках планів заходів, розроблених згідно з постановою №129, продовжено мораторій на застосування заходів впливу за порушення цих показників і дію обмежень щодо здійснення такими банками окремих видів банківських операцій.

Нацбанк уточнює, що відповідні зміни передбачено в постанові №119 "Про деякі питання діяльності банків і визнання такими, що втратили чинність, деяких нормативно-правових актів Національного банку України" від 24 листопада 2017 року, розміщеній у понеділок на сайті центробанку, яка набуває чинності 28 листопада і діє до 1 січня 2019 року.

Як повідомлялося, ухвалена 24 лютого 2015 року постанова №129 дозволила "не застосовувати до банків заходи впливу за порушення економічних нормативів мінімального розміру регулятивного капіталу (Н1), достатності (адекватності) регулятивного капіталу (Н2), ... пов'язані з переоцінкою рахунків в іноземній валюті та банківських металах у зв'язку зі зростанням після 6 лютого 2015 року курсу інвалют і/або зумовлені формуванням резервів для відшкодування можливих втрат за активними банківськими операціями".

Згідно з постановою, таке пом'якшення також поширювалося на Нормативи поточної ліквідності (Н5), короткострокової ліквідності (Н6), максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7), великих кредитних ризиків (Н8), максимального розміру кредитів, гарантій і поручительств, наданих одному інсайдеру (Н9), максимального сукупного розміру кредитів, гарантій і поручительств, наданих інсайдерам (Н10), ліміту загальної короткої відкритої валютної позиції.

Водночас таке послаблення вимог було доступне за дотримання банками низки умов, зокрема дотримання нормативів Н7, Н8, Н9, Н10 на дату укладення договору/здійснення операції.

Постанова набула чинності 26 лютого 2015 року та мала діяти до 1 січня 2019 року.

Крім того, згідно з постановою, банкам було дозволено здійснювати класифікацію активів без урахування факту реструктуризації боргу. Відповідно до документа, на послаблення вимог не могли розраховувати банки, які не мають прозорої структури власності.

При цьому діяльність банків, що отримали нормативні послаблення, була обмежена: такі фінустанови мали відмовитися від викупу та/або дострокового погашення боргових цінних паперів власної емісії (крім дострокового погашення за ціною нижче 50% від номіналу та випадків, коли такий викуп передбачено проспектом емісії), а також від викупу акцій власної емісії, за винятком випадків, передбачених законодавством.

Крім того, таким банкам було заборонено купувати недержавні цінні папери від свого імені (крім цінних паперів, гарантованих урядом, цінних паперів НБУ, облігацій внутрішньої позики, а також боргових цінних паперів із першого або другого рівня лістингу однієї з українських фондових бірж, у межах суми заборгованості за кожним емітентом до набуття чинності обмежень).

Серед обмежень для таких банків - заборона на виплату дивідендів акціонерам, окрім виплати дивідендів за привілейованими акціями, а також на розподіл капіталу в будь-якій формі, окрім спрямування прибутку на збільшення статутного капіталу, формування резервного фонду, відшкодування збитків минулих років.

Банкам також було заборонено здійснювати дострокове повернення депозитів власників істотної участі в банку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА