17:27 29.11.2017

Нідерланди, Естонія та Фінляндія є найбільш "безготівковими" в єврозоні - ЄЦБ

2 хв читати
Нідерланди, Естонія та Фінляндія є найбільш "безготівковими" в єврозоні - ЄЦБ

У Нідерландах, Естонії та Фінляндії близько половини покупок оплачується банківськими картками та іншими безготівковими способами, що є найкращими показниками серед країн єврозони, свідчать результати дослідження Європейського центрального банку (ЄЦБ).

У 2016 році голландці платили за допомогою карток, електронних гаманців, мобільних телефонів у 55 зі 100 випадків у так званих "точках продажу" (point of sale, POS), в естонців цей показник становить 52% і у фінів - 46%.

За кількістю транзакцій лідерами "паперової" оплати є південні країни єврозони (від Португалії до Кіпру), а також Німеччина, Австрія і Словенія (80% або більше).

Загалом у єврозоні частка готівкових платежів минулого року становила 79%, а у вартісному виразі - 54%. Друге місце за поширеністю використання в POS були картки (19% і 39% відповідно), йдеться в повідомленні ЄЦБ.

Якщо враховувати вартість покупок, то найбільш поширені готівкові гроші в Греції, на Кіпрі та Мальті (понад 70%), а найнижчі показники зафіксовано в державах Бенілюксу, а також в Естонії, Франції та Фінляндії (33% або менше).

При цьому в дослідженні наголошується, що чоловіки загалом схильні частіше користуватися готівкою, ніж жінки. Аналогічним чином люди старше 40 років більшою мірою віддають перевагу кешу, ніж молодші європейці.

ЄЦБ повідомляє також, що рахунки лише 8% транзакцій у POS перевищують 50 євро, а майже дві третини припадають на покупки, сума яких менша за 15 євро.

Дослідження також засвідчило, що європейці використовують паперові гроші не лише як платіжний засіб, а і як спосіб накопичення. Майже чверть споживачів тримають удома запаси готівки як резерв на непередбачувані витрати.

Крім того, більше людей, ніж це зазвичай заведено вважати, використовують банкноти великого номіналу: майже 20% респондентів мали в себе в якийсь момент купюри у 200 євро або 500 євро протягом минулого року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

Польська інспекція забракувала 7,13 тонни українського морозива

Кабмін зняв з експортерів е/е зобов'язання сплати 80% прибутку від експорту "ГарПоку"

Бюджет оборонних закупівель коштом держбюджету у 2024 році становить $6 млрд - Камишін

Кабмін спрощує умови для імпорту Україною електроенергії

ЄС може виділити Україні EUR1,5 млрд у квітні та EUR1,9 млрд у травні за Ukraine Facility

Графіки відключень е/е тривають у Харківській області, у денні години в енергосистемі профіцит - Міненерго

ЄС виділяє EUR121 млн на докапіталізацію ЄБРР для збільшення допомоги Україні

"Енергоатом" і Westinghouse розпочали проєкт будівництва ХАЕС-5,6 за технологією АР1000

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА