18:13 09.01.2018

Зміцнення гривні може початися наприкінці січня - початку лютого

3 хв читати
Зміцнення гривні може початися наприкінці січня - початку лютого

Зміцнення гривні може початися у кінці січня - початку лютого, вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"Січневе зниження курсу гривні є традиційним і обумовлене сезонними чинниками, зокрема, закриттям валютних річних контрактів. До кінця січня гривня може спрямуватися до позначок 28,26-28,30 грн/$1, проте НБУ інтервенціями утримуватиме курс на рівні 28,1 грн/$1. З лютого розпочнеться приплив валюти за рахунок експортної виручки, і курс почне зміцнюватися до 27,9-27,95 грн/$1. Зміцненню курсу гривні у більш довгостроковій перспективі сприятимуть активізація експортної діяльності, а також можливе підписання оновленої програми з Міжнародним валютним фондом", - сказав голова правління РВС Банку Владислав Кравець.

Директор казначейства банку "Кредит Дніпро" Олег Курінний вважає, що в січні-лютому курс гривні може бути в межах 27,5-29 грн/$1.

"Курсовий коридор пари гривня/долар в січні-лютому 2018 року, за умови помірного виявлення внутрішніх і зовнішніх ризиків, становитиме 27,5-29 грн/$1. Ключовим чинником впливу на курс в українській експортозалежній економці є динаміка надходжень експортної виручки - головного джерела припливу валюти в країну, яка, у свою чергу, залежить від кон'юнктури сировинних товарних ринків. Істотний вплив на курс гривні також мають збільшення виплат з обслуговування зовнішнього держборгу в 2018 році, можливе поглиблення дефіциту поточного рахунку, перебіг співпраці з МВФ і іншими міжнародними фінансовими організаціями, динаміка курсу долара до основних світових валют, внутрішні і зовнішні політичні риски", - сказав він.

За оцінкою О.Курінного, основними чинниками тиску на курс гривні наприкінці 2017 року і початку 2018 року стали значний надлишок гривневої ліквідності на ринку в результаті активних розрахунків з бюджетними і комерційними компаніями для закриття фінансового року, відшкодування ПДВ експортерам наприкінці року, купівля нерезидентами валюти на початку місяця для виведення дивідендів, а також сплески ажіотажного попиту з боку готівкового ринку.

Начальник відділу валютних операцій банку "Форвард" Ганна Танцюра вважає, що гривня почне зміцнюватися до кінця січня.

"Після тривалих свят завжди спостерігається активізація на валютному ринку. У 2017 році річний максимум на рівні 27,8 грн/$1 ми побачили якраз у середині січня. Велику роль відіграє, наскільки різко проходитиме зниження гривні. На зростаючому ринку будь-який імпортер намагається закрити контракт раніше, а експортер не поспішає заводити валюту. Виникає ще більше спотворення картини. До кінця січня, після сезону свят і відпусток, ринок увійде до стабільного русла роботи, тому цілком імовірно, що побачимо невелике зміцнення нацвалюти і стабілізацію рівнів", - сказала вона.

Директор департаменту казначейства Піреус Банку Ігор Якобчук також вважає, що гривня незабаром почне зміцнюватися.

"Як показує практика, зазвичай після зниження курсу в перші дні січня відбувається зростання курсу до попереднього рівня. У січні ми не бачимо передумов для значного коливання курсу", - сказав він.

За оцінкою І.Якобчука, зниження курсу гривні 3-4 січня було пов'язане зі святковими днями. "Пропозиція валюти переважала над її попитом, оскільки іноземна валюта, яка заходила 29 грудня 2017 року, 2 і 3 січня 2018 року, була продана на міжбанківському ринку у вигляді обов'язкового продажу 4 січня. Цієї валюти було достатньо для задоволення попиту на іноземну валюту, що накопичився за вихідні дні", - зазначив експерт.

За оцінкою провідного експерта відділу продажів казначейських продуктів ОТП Банку Микити Мишакова, гривня почне зміцнюватися не раніше початку весни.

"Найімовірніше, девальвація гривні триватиме - аж до сезонного збільшення обсягу валютної виручки. Зазвичай цей час збігається з початком у аграріїв посівної кампанії. Тобто до весни чекати зміцнення гривні не слід, хоча темпи девальвації можуть падати в періоди відтоку гривневої маси до бюджету, наприклад, в періоди квартальних і річних фіскальних виплат - найближчий такий період очікується до 20-х чисел лютого", сказав він.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА