17:03 10.01.2018

Al Jazeera опублікувала секретне рішення Краматорського міського суду про спецконфіскацію

3 хв читати
Al Jazeera опублікувала секретне рішення Краматорського міського суду про спецконфіскацію

 Al Jazeera в третій за останній тиждень серії публікацій про спецконфіскацію в Україні опублікувала 95-сторінковий текст вироку Краматорського районного суду від 28 березня 2017 року, пізніше засекречений як такий, що містить державну таємницю.

На сайті телеканалу вердикт суду наведено і українською, і англійською мовами.

Al Jazeera стверджує, що вирок розкриває схеми, за якими здійснювався грабіж держави за президентства Віктора Януковича, і ставить запитання, чому рішення суду було засекречено.

Крім того, телеканал зазначає з посиланням на юристів і борців із корупцією, що винесення такого вироку без участі компаній-нерезидентів у закритому режимі дає сильні аргументи цим компаніям домагатися повернення частини або всіх $1,5 млрд, що потрапили під спецконфіскацію.

Телеканал також знову звертає увагу, що операції з купівлі державних облігацій (що потрапили разом з отриманими за ними грошима під спецконфіскацію) проводилися через групу ICU, яка обслуговує також інтереси нинішнього президента країни Петра Порошенка. Водночас у матеріалі наводяться коментарі групи, що в цих транзакціях вона була виключно агентом.

У відповідь на запит агентства "Інтерфакс-Україна" в ICU зазначили, що йдеться про супровід угод купівлі-продажу ОВДП між Ощадбанком і компаніями-нерезидентами в листопаді-грудні 2013 року, тоді як Al Jazeera пише про період між 2012 і 2014 роками.

В інвестгрупі пояснили, що раніше такі транзакції банки та інші учасники ринку могли здійснювати безпосередньо, проте нова редакція закону "Про депозитарну систему" з жовтня 2013 року зобов'язала учасників ринку оформляти всі угоди купівлі-продажу облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) через ПАТ "Розрахунковий центр" і ліцензованих брокерів. "Не було нічого незвичайного в тому, що ICU виступила в ролі брокера в угоді з державними облігаціями, будучи лідером на цьому ринку", - вважають у групі.

У ICU додали, що перед укладенням договорів на брокерське обслуговування провели обов'язкову процедуру ідентифікації та фінансового моніторингу щодо покупців ОВДП, які були клієнтами державного Ощадбанку. "Ціна, за якою компанії купували ОВДП, узгоджувалася безпосередньо без участі ICU. ICU не відкривала для цих компаній жодних рахунків і не працювала з ними раніше. Роль ICU в цих угодах обмежувалася функцією агента", - наголосили в групі.

ICU нагадала, що Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку (НКЦПФР) у рамках розслідування провела позапланову перевірку компанії та аудит зазначених угод і не знайшла порушень. Крім того, для захисту репутації група ініціювала незалежну перевірку її операцій групою експертів, котрі раніше працювали з Держфінмоніторингом та ОБСЄ, яка також підтвердила дотримання законодавства, додали в ICU.

Як повідомлялося, постраждалі від спецконфіскації компанії оскаржили не лише саму спецконфіскацію, а й рішення засекретити вирок суду. Зокрема, Akemi Management Ltd у Солом'янському районному суді Києва за позовом до держексперта з питань таємниць Генеральної прокуратури - генерального прокурора про скасування його висновку від 3 червня про наявність у вироку відомостей, що містять державну таємницю (який також має гриф "таємно"), домоглася певного успіху. Суд 19 грудня своїм рішенням вимагав у держексперта пояснень і/або доказів про обставини ухвалення рішення про присвоєння цьому висновку статусу "таємний".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА