20:53 08.02.2018

Чергове розслідування Al Jazeera щодо України пов'язане з продажем UMH у 2013 році

2 хв читати
Чергове розслідування Al Jazeera щодо України пов'язане з продажем UMH у 2013 році

Телеканал Al Jazeera продовжив публікації про Україну в серії "Олігархи" розслідуванням операції з продажу Борисом Ложкіним, який пізніше став головою Адміністрації президента Петра Порошенка, медіахолдингу UMH, міноритарієм у якому свого часу був сам П.Порошенко, бізнесменові Сергію Курченку, близькому до попередньої влади, котрий нині переховується в Росії.

Al Jazeera ставить запитання про те, чи достатньою мірою вивчив продавець походження коштів С.Курченка, й чи отримував гроші від угоди з С.Курченком П.Порошенко і, якщо так, то чи сплатив він з них податки.

У розслідуванні телеканал опублікував договір про надання державним Укрексімбанком $160 млн кредиту компанії "ВЕТЕК Медіа Інвест" С.Курченка у зв'язку з купівлею UMH, частковою заставою в якому були депозити іноземних компаній, які стали потім об'єктами розслідування про спецконфіскацію, а також документи про купівлю компанією з Британських Віргінських островів, що належить П.Порошенку, міноритарної частки в UMH.

Водночас в Адміністрації президента України телеканалу наголосили, що П.Порошенко продав свої частки у всіх проектах UMH у 2012-му та травні 2013 року, тоді як про угоду з С.Курченком було заявлено 21 червня, а завершилася вона наприкінці жовтня 2013 року.

Al Jazeera стверджує, що П.Порошенко вперше придбав акції UMH у вересні 2011 року, а через два тижні збільшив свою частку за рахунок купівлі додаткових акцій у компанії Torbock Holdings Limited, пов'язаної з тодішніми власниками ПриватБанку Ігорем Коломойським і Геннадієм Боголюбовим.

Згідно з публікацією телеканалу, якому не вдалося отримати коментарі Б.Ложкіна, на кінець 2012 року той володів через Integrity International Holdings із Британських Віргінських островів трохи більше 80% UMH, нинішній глава держави - трохи менше 3% UMH. Ще близько 12% було записано на номінального утримувача Deutsche Bank Trust, а решта належали українській інвесткомпанії "Конкорд Капітал" і кільком іншим міноритаріям.

Al Jazeera також зазначила, що направила запити П.Порошенку та Б.Ложкіну в зв'язку з розслідуванням 6 лютого, а 7 лютого глава держави вивів екс-голову своєї адміністрації зі складу Націнвестради, де той обіймав посаду секретаря. У свою чергу Б.Ложкін повідомив, що зосередиться на власному бізнесі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА