13:20 21.02.2018

Глава Міненерговугілля критикує Мінфін і держбанки за ненадання кредитів для розвитку держшахт в Україні

2 хв читати
Глава Міненерговугілля критикує Мінфін і держбанки за ненадання кредитів для розвитку держшахт в Україні

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик критикує Міністерство фінансів і державні банки через ненадання кредитів для розвитку держшахт під державні гарантії.

"Як державні банки фінансують економіку України, мені як міністру енергетики та вугільної промисловості України, на жаль, відомо. Я з цим мав справу під час оформлення державних гарантій щодо фінансування вугільної галузі - і хто ухвалює рішення, зокрема", - сказав він на засіданні уряду в середу.

І.Насалик додав, що проблемні кредити в портфелі державних банків становлять 55% (близько 400 млрд грн), і вимагає, щоб Мінфін відзвітував за структурою цих проблемних кредитів.

Раніше Міненерговугілля повідомляло, що державні вугільні підприємства так і не отримали близько 1 млрд грн кредитних коштів під державні гарантії, передбачені бюджетом-2017.

Міністр фінансів України Олександр Данилюк висловив думку, що відмова держбанків об'єктивно мотивований.

"Я розумію, що є деяке невдоволення - коли ви просили про отримання кредитів під держгарантії на розвиток шахт, але були проблеми... Наша стратегія полягає в тому, що ми робимо банки професійними - ми не хочемо, щоб вони приймали рішення, за які потім потрібно буде доповідати гроші з кишені платників податків. Вони аналізують всі проекти. І обов'язок Міненерговугілля, інших міністерств, які працюють з цими банками під держгарантії - якісно опрацьовувати документи, щоб це було зважене і виправдане рішення", - сказав він.

Як повідомлялося, Кабмін 27 грудня 2017 року вирішив надати держпідприємствам "Первомайськвугілля", "Селидіввугілля", "Торецьквугілля" та "Шахта ім.Сургая" державні гарантії за кредитами, що залучаються з метою реалізації інвестиційних проектів, на 714,3 млн грн.

На засіданні 20 грудня Кабмін схвалив надання держгарантій ще для одного державного вугільного підприємства - "Львіввугілля", зокрема, на техпереоснащення підприємства "Шахта "Відродження" - на 112,2 млн грн, і на техпереоснащення підприємства "Шахта "Степова" - на 228 , 11 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА