17:44 22.02.2018

АМКУ пропонує Кабміну розробити Стратегію розвитку ринку випуску та проведення лотерей

3 хв читати
АМКУ пропонує Кабміну розробити Стратегію розвитку ринку випуску та проведення лотерей

Антимонопольний комітет України (АМКУ) схвалив звіт за підсумками дослідження лотерейного ринку, в якому визнав дискримінаційним проект ліцензійних умов провадження і випуску лотерей, і направив свої пропозиції до Кабінету Міністрів.

"Сьогодні на засіданні АМКУ одноголосно був схвалений звіт комітету", - написала державний уповноважений відомства Агія Загребельська на своїй сторінці в соцмережі Facebook, уточнивши, що в найближчі дні повний текст звіту буде оприлюднено на сайті комітету.

Серед пропозицій, зокрема, - розробка Стратегії розвитку ринку випуску та проведення лотерей, яка повинна передбачити детінізацію ринку лотерей та інших азартних ігор, які маскуються під них, підкреслила вона.

Раніше АМКУ зазначав, що пропоновані Міністерством фінансів ліцензійні умови передбачають допуск на ринок фактично лише одного гравця - "Українська національна лотерея" (УНЛ). Серед дискримінаційних вимог комітет вказав на умову 10-річного досвіду роботи на лотерейному ринку і надання преференцій держбанкам.

Як зазначила А.Загребельська, АМКУ пропонує уряду встановити чіткі недискримінаційні вимоги до учасників ринку з прозорою процедурою їх добору, впровадити ефективну систему обліку на ринку випуску та проведення лотерей і врегулювати обіг товарів на суміжних ринках окремих видів лотерей.

"Слід запровадити систему сертифікації лотерейного обладнання та ліцензування програмного забезпечення для проведення лотерей. Це дозволить розрізняти лотерейне обладнання та обладнанням, яке використовується для інших видів азартних ігор", - зазначила А.Загребельська.

АМКУ також пропонує запровадити ефективні бар'єри доступу споживачів на цей ринок, зокрема, встановити вимоги до місця розміщення об'єктів для проведення лотерей, частоти і обсягу їх використання.

На лотерейному ринку України нині працюють три оператори - "М.С.Л", "Українська національна лотерея" і "Патріот". При цьому персональні економічні санкції за анексію Криму і агресію на Донбасі торкнулися двох з трьох операторів - ТОВ "М.С.Л" і ПрАТ "Патріот".

За даними Мінфіну, які наводить Мінекономрозвитку, за 2017 рік в один із двох зазначених підсанкційних операторів зібрав понад 307 млн грн ставок, заплативши 13 млн грн податків, другий - 0,4 млн грн ставок без сплати податків.

За підсумками розширеної наради 16 лютого перший віце-прем'єр доручив Міністерству фінансів і Міністерству юстиції до 20 лютого відпрацювати проект ліцензійних умов провадження лотерейної діяльності, а до 23 лютого погодити його з Державною регуляторної службою і АМКУ.

На якнайшвидшому прийнятті ліцензійних умов наполягав також міністр фінансів Олександр Данилюк.

Раніше Мінфін оцінював обсяг тіньового лотерейного ринку України в $1 млрд. Бюджет на 2018 рік передбачає надходження 1,9 млрд грн за рахунок реалізації лотерейних ліцензій.

Бенефіціаром УНЛ, за даними в держреєстрі, через Hong Kong Rui Bo Investment Limited є громадянин Великої Британії Майкл Джон Фогго, що проживає в Макао. Йому також належить велика українська компанія ТОВ "Софтлайн Груп Україна", яку РНБО в травні 2017 року також вніс до списку санкцій.

УНЛ в 2016 році збільшила чистий збиток в 3,5 раза - до 55,46 млн грн, а її виручка зросла на 61,8% - до 409,38 млн грн.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА