15:37 27.02.2018

Розгляд позову "Нафтогазу" до РФ щодо захоплених у Криму активів заплановано на травень

2 хв читати
Розгляд позову "Нафтогазу" до РФ щодо захоплених у Криму активів заплановано на травень

Розгляд позову НАК "Нафтогаз України" і її "дочок" у трибуналі при Постійній палаті Третейського Суду в Гаазі в зв'язку з захопленням РФ активів у Криму заплановано на травень 2018 року, повідомила глава правління ПАТ "Чорноморнафтогаз" Світлана Нєжнова.

"Його (позову - ІФ) розгляд заплановано на травень 2018 року. Ми з вами маємо всі шанси бути свідками, без перебільшення, історичного процесу", - сказала вона в інтерв'ю "112 каналу".

За її словами, в справі вже сформовано склад арбітражу. Водночас російська сторона не призначила свого представника, повідомивши в листі, що "двостороння угода між Україною і Росією не може бути підставою для формування арбітражу з метою задоволення позовних претензій позивача".

С.Нєжнова нагадала, що НАК за позовом вимагає відшкодування за експропріацію наземної і транспортної інфраструктури, зокрема, газотранспортної системи півострова з Глібовського підземного сховища газу (ПСГ), в якому на момент анексії зберігалося 600 млн куб. м газу, а також 90 морських газових і нафтових свердловин, вісім морських стаціонарних платформ, вісім блок-кондукторів, 370 км морських газових трубопроводів, 31 плавзасіб, з яких чотири - бурові платформи.

Глава "Чорноморнафтогазу" також уточнила, що РФ за час після анексії Криму незаконно видобула близько 7,2 млрд куб. м природного газу і 223 тис. тонн газоконденсату, з яких більше половини - це газ з Одеського родовища. При цьому на Одеському родовищі, окрім пробурених Україною 11 свердловин, окупанти незаконно в 2014-2015 роках пробурили ще сім свердловин.

Як повідомлялося, у вересні 2017 року головний комерційний директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко оцінював суму поданого до суду позову більш ніж у $ 5 млрд, а з відсотками - близько $7 млрд.

Інтереси "Нафтогазу" в трибуналі представляє юридична фірма Covington&Burling LLP (Нью-Йорк, США). Ухвалення судом рішення у справі очікується до кінця 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА