16:50 01.03.2018

Порошенко припускає проведення найближчим часом спецзасідання РНБО України з енергобезпеки через дії "Газпрому"

3 хв читати

Президент України Петро Порошенко доручив секретарю Ради національної безпеки і оборони країни (РНБО) Олександру Турчинову підготувати проведення спеціального засідання РНБО з питань енергетичної безпеки з огляду на невиконання російським "Газпромом" рішення Стокгольмського арбітражу і зниження їм тиску в транзитних газопроводах.

"Прошу підготувати відповідну пропозицію для проведення в разі необхідності засідання Ради національної безпеки і оборони з питань енергетичної безпеки", - сказав президент на засіданні Ради національної безпеки і оборони України в четвер у Києві.

Він попросив секретаря РНБО Олександра Турчинова, першого віце-прем'єра України Степана Кубіва підготувати наступного тижня відповідну пропозицію.

"Хотів би всіх поінформувати ще про одну ситуацію. "Газпром" традиційно і безглуздо скористався похолоданням і демонстративно не бере до уваги рішення (Стокгольмського - ІФ) арбітражу не тільки щодо переказу коштів, а й щодо зниження тиску в транзитних газопроводах", - сказав П.Порошенко на засіданні.

Президент України підкреслив, що це - вияв російської агресивної неповаги до загальновизнаних норм права.

"Ці дії російського монополіста більше не викликають у нас паніки, не можуть нас повернути в колію патологічної залежності від російського газу, бо, наскільки я розумію, ми вже досить довгий період часу, ще з 2015 року, забезпечуємо функціонування економіки без російського газу", - додав він.

П.Порошенко також доручив голові МЗС Павлу Климкіну ініціювати тристоронні консультації з Єврокомісією і Росією для виконання рішення Стокгольмського арбітражу щодо газу, а також через зниження ними тиску в транзитних загопровуодах.

"Павло Дмитрович (Клімкін - ІФ), я просив би також, щоб в рамках угоди про асоціацію провести тристоронні консультації. Прошу звернутися до Єврокомісії і віце-президента Єврокомісії пана (єврокомісар з енергетики Марош - ІФ) Мароша Шефчовича поінформувати наших партнерів про відповідну поведінку Російської Федерації", - сказав президент.

Як повідомлялося, раніше 1 березня прес-служба ПАТ "Укртрансгаз" повідомило, що російський "Газпром" від початку 2018 року жодного разу не забезпечив тиск на вході в ГТС України, що відповідав би бодай мінімальним умовам транзитної угоди.

"Станом на сьогодні тиск в транзитних магістральних газопроводах на вході в українську ГТС впав до мінімального значення в цьому році - 50,3 кгс/см кв. Транзитний контракт передбачає дотримання російською стороною тиску газу в магістральних газопроводах на вхідний точці ГВС "Суджа" в діапазоні 60-65 кгс/ см кв... У січні-лютому 2018 року "Газпром" систематично не виконував техумови, подаючи газ до українського кордону за фактичного тиску на рівні 51-59 кгс/ см кв.", - йдеться в повідомленні .

Протягом останніх п'яти років "Укртрансгаз" багаторазово повідомляв про систематичне порушення "Газпромом" зобов'язань у рамках транзитної угоди. Зокрема, український оператор ГТС інформує моніторингову групу при ЄК про ризики для забезпечення Європи газом, що виникають через дії російської компанії.

"Укртрансгаз", 100% якого належить НАК "Нафтогаз України", експлуатує систему магістральних газопроводів і 12 підземних сховищ газу країни загальною активною ємністю 31 млрд куб. м. Пропускна здатність газотранспортної системи (ГТС) України на вході становить 288 млрд куб. м, на виході - 178,5 млрд куб. м, зокрема в країни Європи - 142,5 млрд куб. м, Молдову - 3,5 млрд куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА