16:57 02.03.2018

Закон про валюту може набути чинності вже цього року - в.о. глави НБУ

3 хв читати
Закон про валюту може набути чинності вже цього року - в.о. глави НБУ

Розроблений Національним банком України (НБУ) законопроект "Про валюту" може бути ухвалений і набути чинності вже цього року, навіть з урахуванням передбаченого перехідного періоду, вважає виконуючий обов'язки голови правління НБУ Яків Смолій.

"Якщо сьогодні (2 березня - ІФ) на Нацраді реформ законопроект схвалять, а президент внесе його до парламенту як першочерговий, він може бути досить швидко розглянутий на профільному комітеті і проголосований в першому читанні. Поправки в другому читанні теж можна прийняти досить швидко, і тоді буде дано перехідний період шість місяців, щоб він вступив в силу. За нормального проходження процедур ми б уже до кінця року мали новий діючий закон ", - сказав він в інтерв'ю.

Глава НБУ при цьому зазначив, що документ істотно змінює підходи до валютного регулювання, які нині визначені декретом Кабінету Міністрів від 1993 року.

"На відміну від декрету, закон про валюту буде говорити, що все дозволено, але НБУ має право в разі несприятливої ситуації на валютному ринку або погіршення макроекономічної ситуації вводити якісь тимчасові обмеження, і то при узгодженні з Радою фінансової стабільності і не більше ніж на півроку ", - зазначив він.

Крім того, додав Я.Смолій, під час ухвалення цього закону будуть зняті або істотно пом'якшені обмеження, які наразі є в декреті і на які Нацбанк не може вплинути.

"Наприклад, 180-денне повернення валютної виручки або штрафи за перевищення термінів за зовнішньоекономічними контрактами: сьогодні діють драконівські штрафи - в межах 100% операції. Тобто, якщо суб'єкт порушив на $1 тис. за умови контракту на $1 млн, штраф він отримує на $1 млн, це призводить до практично повної зупинки бізнесу", - пояснив він.

Глава НБУ сподівається, що законопроект підтримають всі фракції, оскільки він прогресивний, всім полегшує зовнішньоекономічну діяльність і вводить більш прозорі умови для інвесторів.

Як повідомлялося, НБУ 10 серпня 2017 року оприлюднив на веб-сайті для громадського обговорення проект закону "Про валюту", який покликаний стати єдиним законодавчим актом, що визначає порядок організації валютного регулювання та здійснення валютного нагляду в країні.

Раніше, 1 грудня 2016 року, НБУ оприлюднив концепцію нової моделі валютного регулювання, а також "дорожню карту" про її введення. Концепція передбачає свободу проведення валютних операцій за принципом "дозволено все, що безпосередньо не заборонено". При цьому режим вільного руху капіталу передбачає відсутність валютних обмежень, отже, він не вимагає валютного контролю. Контроль за дотриманням валютного законодавства буде покладено на валютний нагляд.

Відповідно до пропозицій НБУ, після ухвалення Верховною Радою закону "Про валюту" знадобиться шість місяців перехідного періоду на узгодження нормативно-правових актів центробанку з нормами закону. Тільки після цього закон набуде чинності.

Наразі основним нормативно-правовим актом, що регулює сферу валютного ринку, є декрет Кабінету Міністрів України "Про систему валютного регулювання і валютного контролю" від 1993 року.


Повний текст інтерв'ю буде опубліковано на сайті "Інтерфакс-Україна"

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА