17:38 12.03.2018

ЄК відкинула запропоновані "Метінвестом" та іншими експортерами г/к прокату зобов'язання для незастосування антидемпінгового мита

3 хв читати
ЄК відкинула запропоновані "Метінвестом" та іншими експортерами г/к прокату зобов'язання для незастосування антидемпінгового мита

Європейська комісія (ЄК) відкинула запропоновані групою "Метінвест" та іншими експортерами гарячекатаного прокату з України, РФ, Ірану і Бразилії цінові зобов'язання в обмін на незастосування до них раніше введеного антидемпінгового мита.

Згідно з рішенням Єврокомісії від 8 березня, опублікованим в офіційному журналі ЄС 9 березня поточного року, вердикт вступив у силу наступного дня після публікації в офіційному віснику, тобто з 10 березня 2018 року.

У ньому уточнюється, що п'ять експортерів України, РФ, Ірану і Бразилії направили ЄК свої цінові зобов'язання в обмін на незастосування до них антидемпінгового мита. Оскілки ці пропозиції були зроблені наприкінці розслідування, Комісія не змогла їх проаналізувати відповідно до встановлених термінів, до винесення рішень у рамках розслідувань, зобов'язавшись у винятковому порядку зробити це пізніше. Після винесення остаточних висновків з розслідування і публікації обмежувальних заходів до ЄК було направлено цінове зобов'язання ще від одного експортера, шостого за рахунком.

Єврокомісія 18 грудня 2017 року поінформувала заявників про намір відхилити всі запропоновані ними зобов'язання. У свою чергу, заявники надали додаткові пояснення і зробили поправки до своїх зобов'язань, також було проведено їх слухання.

Крім того, 3 січня поточного року Комісія отримала запит уряду України про проведення консультацій відповідно до статті 50-біс Угоди про асоціацію ЄС-Україна. Консультації відбулися 26 січня 2018 року, письмові коментарі надані 31 січня.

"Відповідність і практичність всіх пропозицій було оцінено в світлі застосовуваних правових рамок, зокрема Угоди про асоціацію ЄС-Україна у випадку з українським експортним виробником ("Метінвест"- ІФ)", - наголошується в рішенні ЄК.

При цьому уточнюється, що експортні виробники з різних країн запропонували один мінімум ціни імпорту ("MIP") на тонну для певного обсягу експорту в ЄС, вище цього обсягу - MIP вище або нижче, з різними застереженнями. Експортні виробники також запропонували механізм регулювання ціни при поставках продукції до ЄС.

Водночас, ЄК вважає, що пропозиції, що ґрунтуються на одному середньому MIP, є неадекватними, тому що не виключають завдання шкоди демпінгом для всіх товарних позицій, зокрема, найдорожчих. Більш точної і прийнятною Комісія знаходить застосування обмежувального заходу у вигляді фіксованої суми (мита) для конкретної компанії, що відображає завдану демпінгом шкоду, і захищає виробників ЄС. У такому разі легше контролювати перехресну компенсацію для афілійованих (пов'язаних) компаній. Також ЄК знайшла низку інших негативних моментів у застосуванні MIP.

В результаті ЄК відкинула всі пропозиції за ціновими зобов'язаннями, зокрема і в рамках угоди про асоціацію ЄС-Україна, надавши відповідні пояснення.

Як повідомлялося, ЄК у жовтні 2017 прийняла рішення про введення фіксованого антидемпінгового мита на гарячекатаний прокат виробництва групи "Метінвест" у розмірі EUR60,5/тонна, що також застосовуватиметься до всіх українських постачальників цієї продукції. Під час розслідування було встановлено факт поставок з боку "Метінвесту" за демпінговими цінами, що завдало збитків європейським виробникам, аналогічної продукції.

При цьому ЄК при розрахунку завдання збитку з боку групи "Метінвест" виключило поставки одного з підприємств групи, розташованого на непідконтрольній території, визначивши ситуацію як форс-мажорну.

Під час розслідування було визначено, що продукція групи "Метінвест" постачалася до ЄС з демпінговою маржею в розмірі 19,4%.

Група "Метінвест" вийшла з пропозицією про можливість заміни дії фіксованого антидемпінгового мита на цінові зобов'язання щодо постачання.

Мита також були введені на продукцію з РФ, Ірану і Бразилії. Розмір мита - від EUR17,6/тонна до EUR96,5/тонна. При цьому фіксоване мито на гарячекатаний прокат ПАТ "Новолипецький металургійний комбінат" (НЛМК) становило EUR53,3 за тонну, ПАТ "Магнітогорський металургійний комбінат" - EUR96,5 за тонну, ПАТ "Северсталь" - EUR17,6 за тонну.

Ініціатором введення п'ятирічного антидемпінгового мита виступила Європейська асоціація сталеливарної промисловості (Eurofer).

Основними акціонерами "Метінвесту" є група "СКМ" (71,24%) і "Смарт-холдинг" (23,76%), які спільно керують компанією.

ТОВ "Метінвест Холдинг" – управляюча компанія групи "Метінвест".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА