19:40 19.03.2018

Шанси "Газпрому" ефективно скасувати рішення Стокгольмського арбітражу об'єктивно невеликі

6 хв читати

Шанси російського ПАТ "Газпрому" ефективно скасувати рішення Стокгольмського арбітражу, ухваленого наприкінці лютого 2018 року, об'єктивно невеликі, але процедура виконання цього рішення може затягнутися на роки, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" юристи.

Зокрема, старший юрист міжнародної арбітражної та судової практики юридичної фірми "ЕПАП Україна" Олександр Волков, коментуючи рішення арбітражу і можливі сценарії його виконання, зазначив, що, виходячи зі змісту заяв представників "Газпрому" і "Нафтогазу", існують два арбітражних рішення. За першим українська компанія винна російській за поставлений природний газ близько $2 млрд плюс штраф за прострочення оплати, а за другим - вже російська компанія зобов'язана заплатити українській понад $4 млрд плюс штраф за прострочення оплати, різниця між цими сумами і становить $2,56 млрд.

"Згідно з нещодавніми заявами російської компанії, саме друге рішення, яким встановлено обов'язок перед українською компанією, оскаржуватимуть у судах за місцем здійснення арбітражного розгляду, тобто в Швеції. І, як слід вважати, "Газпром" проситиме шведські суди призупинити виконання саме другого рішення арбітражу, тим самим припинивши нарахування штрафних санкцій ", - сказав О.Волков.

На його думку, у "Нафтогазу" є кілька варіантів дій. Основним варіантом, на думку юриста, є очікування завершння процесу в шведських судах. За позитивного для "Нафтогазу" сценарію, після отримання фінального рішення шведських судів, компанія зможе безпечно ініціювати процеси щодо визнання і приведення до виконання арбітражного рішення в іноземних державах.

"У далекому 1958 року була підписана конвенція про визнання і приведення у виконання іноземних арбітражних рішень (Нью-Йоркська конвенція). Вона встановлює загальні зрозумілі правила для визнання і виконання іноземних арбітражних рішень, а також правила відмову від їх виконання. Країн-учасниць цієї конвенції вже 157, що дає "Нафтогазу" широкий вибір доступних юрисдикцій ", - зазначив експерт.

Як альтернативу О.Волков назвав варіант, за яким українська компанія може не очікувати завершення процесу розгляду скарги "Газпрому" шведськими судами і намагатиметься виконати рішення арбітражу в країнах-учасницях Нью-Йоркської конвенції, де у російської компанії є активи.

"Однак наскільки суди будуть готові розглядати такі заяви до закінчення процедури оскарження, залежить від усталеної національної судової практики", - зазначив юрист.

Він наголосив, що з урахуванням повноцінної участі російської компанії і можливості представити свою позицію в арбітражному процесі шанси у "Газпрому" ефективно скасувати рішення арбітражного трибуналу об'єктивно невеликі.

"Можна оцінювати шанси української компанії як значні. Навіть у разі скасування зазначеного арбітражного рішення деякі країни все ж будуть відкриті для виконання скасованого арбітражного рішення, однак шанси виконати його значно знизяться", - сказав О.Волков.

Водночас він звернув увагу, що рішення Стокгольмського арбітражу все ще не оприлюднені, тому про їхній зміст можна судити лише за заявами представників учасників цього арбітражного розгляду.

У свою чергу управляючий партнер адвокатського об'єднання "Ситнюк і партнери" Костянтин Ситнюк вважає, що рішення Стокгольмського арбітражного суду за цим спором підлягає виконанню відповідно до Нью-Йоркської конвенції, учасниками якої є майже всі країни світу, окрім Туркменістану, окремих країн Африки та Близького Сходу.

"Нью-Йоркська конвенція є джерелом міжнародного приватного права з питань визнання і виконання арбітражних рішень; відповідний механізм імплементовано в національне виконавче законодавство кожної з країн учасниць конвенції з урахуванням специфіки національних виконавчих процедур. Однак загалом цей механізм уніфіковано та відпрацьовано багаторічною практикою. Тому з юридичної токи зору алгоритм дій у зв'язку з виконанням рішення Стокгольмського арбітражного суду щодо спору "Нафтогаз"/"Газпром" зрозумілий та практично реальний", - вважає експерт.

Водночас він наголосив, що "у цій справі є ще й політична складова, вплив якої в останні роки вочевидь превалює над юридичною".

"В умовах незмінності політичної позиції РФ і "Газпрому" "Нафтогазу" не доводиться сподіватися на добровільне виконання рішення Стокгольмського арбітражу. Загалом при збереженні поточної політичної ситуації виконання рішення арбітражу видається досить проблематичним. "Нафтогазу" доведеться пройти всі процедури примусового виконання такого рішення відповідно до механізмів. При цьому на проходження виконавчих процедур у таких країнах також впливатиме політичний фактор", - вважає експерт.

На його думку, при ухваленні рішення про примусове виконання першочерговим завданням буде визначення юрисдикцій, до яких буде звернено стягнення за рішенням арбітражу.

"Газпром" має більший обсяг активів по всьому світу, і на цьому тлі сума відшкодування за рішенням арбітражу для "Газпрому" видається, прямо скажемо, не дуже великою. "Нафтогазу" було б логічно сконцентруватися на пошуку і зверненню стягнення на високоліквідні активи "Газпрому", а саме - гроші на рахунках зарубіжних банків, які обслуговують "Газпром" і/або високоліквідні цінні папери та/або частки і акції компаній, що належать "Газпрому", - вважає К.Ситнюк.

Він наголосив, що велику частину зарубіжного майна "Газпрому", як правило, оформлено на його афілійованих осіб за кордоном, а не безпосередньо на компанію. При цьому такі активи як нерухомість або частки/акції, є загалом менш бажаними з точки зору звернення стягнення, оскільки стягнення за такими активами завжди потребує значно більше часу і дає відповідачу процедурно більше приводів оскаржити і роками затягувати виконавчі процедури.

"У цьому контексті необхідно також знати, як саме виписано рішення арбітражу, що саме воно передбачає щодо стягнення і чи потребує воно додаткового уточнення", - зазначив експерт.

Водночас К. Ситнюк вважає, що за умови успішного визначення юристами "Нафтогазу" відповідних активів, передусім, банківських рахунків, і юрисдикцій виконання, а також проходження всіх необхідних процедур визнання та виконання рішення, відшкодування на користь "Нафтогазу" всієї суми може бути реалізовано без звернення стягнення на інші активи "Газпрому".

При цьому, за словами експерта, "Нафтогазу" слід бути готовим до тотального оскарженню "Газпромом" будь-яких процедур виконання у всіх робочих юрисдикціях, а головне - до оскарження визнання рішення (може затягувати процедуру визнання терміном до року).

"Як правило, підстави для такого оскарження суворо регламентовані, вичерпні і не можуть суперечити публічному порядку тієї країни, де рішення виконується. Однак в цій справі основоположним фактором впливу є політична складова, а не юридична. Потрібно бути готовими до всіляких прийомів затягування процесу визнання і виконання рішення Стокгольмського арбітражу, зокрема і шляхом всіляких оскаржень з боку "Газпрому", - вважає юрист.

Він зазначив, що за умови грамотної роботи юристів "Нафтогазу" і оперативного звернення стягнення на високоліквідні активи "Газпрому", вся сума може бути стягнута в термін до року. Однак в умовах затягування процесу з боку "Газпрому", що найбільш ймовірно, виконання такого рішення може затягнутися на роки.

Як повідомлялося, наприкінці лютого завершився багаторічний спір між компаніями в Стокгольмському арбітражі, який зобов'язав "Газпром" доплатити НАК "Нафтогаз України" $4,63 млрд за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту. Таким чином, за результатами двох арбітражних суперечок між компаніями на поставку і транзит газу "Газпром" має доплатити НАК $2,56 млрд.

Президент України Петро Порошенко заявив, що кожен день невиконання рішення Стокгольмського арбітражу про компенсацію НАК "Нафтогаз України" збитку від транзиту російського газу коштуватиме ПАТ "Газпром" $ 0,5 млн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА