11:47 22.03.2018

Кабмін схвалив нову процедуру відбору керівників і наглядових рад найбільших держкомпаній

4 хв читати
Кабмін схвалив нову процедуру відбору керівників і наглядових рад найбільших держкомпаній

Номінаційний комітет із відбору керівників і членів наглядових рад найбільших українських державних компаній буде скорочено з 18 осіб до восьми, а кандидатури для нього підбиратиме спеціально створена комісія, а не міністерства та відомства, як це було досі.

Постанову "Деякі питання призначення керівників суб'єктів господарювання державного сектору економіки та членів їх наглядових рад", схвалену урядом на засіданні 21 березня, з доопрацюванням з урахуванням пропозицій секретаріату Кабміну та Міністерства фінансів оприлюднено на урядовому сайті.

Постанова передбачає повне скасування всіх раніше оголошених конкурсів на будь-яких їхніх етапах, тоді як проект постанови, внесений на розгляд уряду, передбачав, що оновлений номінаційний комітет має розглянути претендентів, якщо міністерські та відомчі комісії їх визначили.

Комітет також визначатиме претендентів на посади керівників найбільших держпідприємств, кандидатури переможців відбору на посаду незалежного члена наглядової ради, а також висловлюватиме позицію щодо кандидатури представника держави до наглядової ради після відповідних відборів, йдеться в супровідних документах до постанови.

Документ також скорочує кількість членів комітету з призначення до восьми, четверо з яких - представники держави, а саме: міністр Кабінету Міністрів (зараз - Олександр Саєнко), перший заступник міністра фінансів (Оксана Маркарова), перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі (Максим Нефьодов), а також керівник або заступник керівника органу управління відповідного державного підприємства. Кандидатури чотирьох недержавних експертів із правом дорадчого голосу затверджує Кабінет Міністрів.

Згідно із супровідними документами до постанови, до складу комісії з відбору входять п'ять членів, серед яких два представники секретаріату Кабінету Міністрів, по одному представнику від Міністерства юстиції та органу управління, а також експерт із добору персоналу.

Як повідомлялося, згідно з даними інформованого джерела, дискусія пов'язана з претендентами, раніше вже відібраними міністерствами та відомствами для номінаційного комітету, щоб він обрав серед них кандидатури та вніс їх на затвердження уряду. Як зазначило агентству інше джерело в одній із міжнародних фінансових організацій (МФО), представлених у номінаційному комітеті з правом дорадчого голосу, МФО наполягають на повному скасуванні всіх раніше оголошених конкурсів на будь-яких їх етапах у зв'язку з низькою якістю відібраних претендентів.

Зокрема, 21 березня, в день ухвалення рішення про нову процедуру відбору, в. о. голови ФДМ Віталій Трубаров повідомив про визначення конкурсною комісією фонду 14 претендентів на три посади незалежних членів наглядової ради "Центренерго", не називаючи їхніх прізвищ.

Тижнем раніше ФДМ відібрав на конкурсах претендентів на посади трьох незалежних членів наглядових рад Одеського припортового заводу й "Турбоатома", при цьому ті самі особи претендують на посади в наглядових радах обох підприємств, зокрема і за технічним напрямом.

Раніше, аргументуючи необхідність перегляду процедури відбору, міністр фінансів Олександр Данилюк назвав нинішню "профанацією". "Прем'єр (Володимир Гройсман - ІФ) ініціює нову групу з відбору керівників у відповідь на рекомендації наших партнерів і деякі урядові напрацювання", - сказав міністр наприкінці лютого.

Комісія з відбору подаватиме на розгляд номінаційного комітету документи найкращих, на її думку, претендентів (від трьох до п'яти кандидатів). Водночас більшість претендентів, яких подає комісія з відбору, мають бути з п'яти кандидатів, визнаних фахівцями з підбору персоналу найкращими.

Послуги фахівця з підбору персоналу можуть оплачуватися за рахунок або держпідприємства, або держбюджету, або міжнародної технічної допомоги.

Передбачається, що така процедура відбору пошириться також на керівництво держбанків.

Як повідомлялося, уряд В.Гройсмана за період роботи з середини квітня 2016 року за процедурою відбору через номінаційний комітет призначив лише незалежних членів наглядової ради НАК "Нафтогаз України", керівників "Укрзалізниці" та "Укрпошти", проте конкурси з їх відбору розпочалися ще за часів уряду Арсенія Яценюка. Після рішень перших незалежних членів наглядової ради "Нафтогазу" про відставку у вересні 2017 року наступний склад НР призначив безпосередньо Кабмін в обхід номінаційного комітету за погодженням із міжнародними фінансовими організаціями.

У листопаді 2016 року уряд значно розширив склад створеного в лютому 2015 року номінаційного комітету, ввівши до нього додаткових представників від уряду і збільшивши кількість незалежних експертів. До глав Мінекономрозвитку, Міненерговугілля, Мінфіну, Мінагропроду і Мінінфраструктури були додані віце-прем'єр Володимир Кістіон, віце-прем'єр - глава Мінрегіонбуду Геннадій Зубко, міністр Кабінету Міністрів О.Саєнко та міністр юстиції Павло Петренко.

Кількість незалежних недержавних експертів з правом дорадчого голосу було збільшено з п'яти до восьми. Крім того, до складу номінаційного комітету було введено ще одного незалежного експерта - фахівця з підбору персоналу, який входив до комісії з конкурсного відбору відповідного підприємства.

Перше засідання комітету в новому складі відбулося лише 21 липня 2017 року під головуванням першого віце-прем’єра С.Кубіва за участю прем'єра В.Гройсмана. На ньому було затверджено перелік із п'яти компаній для проведення конкурсів з відбору директорів, до якої увійшли "Електроважмаш", "Укрхімтрансаміак", Об'єднана гірничо-хімічна компанія (ОГХК), Державна продовольчо-зернова корпорація України (ДПЗКУ) і "Укрспирт".

На цьому засіданні також було схвалено список із семи компаній для проведення конкурсів з відбору членів наглядових рад: "Укрзалізниця", "Укрпошта", "Укренерго", "Укргідроенерго", аеропорт "Бориспіль", ДПЗКУ та "Енергоатом", однак жодне з цих призначень досі не відбулося.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА