21:37 22.03.2018

Засновник ПрАТ "Кінто" різко критикує "Метінвест" за примусовий викуп акцій ММК ім. Ілліча втричі нижче номіналу

4 хв читати
Засновник ПрАТ "Кінто" різко критикує "Метінвест" за примусовий викуп акцій ММК ім. Ілліча втричі нижче номіналу

Засновник ПрАТ "Кінто" (Київ), українська компанія з управління активами (КУА) публічних інститутів спільного інвестування (ІСІ), Сергій Оксанич піддав різкій критиці гірничо-металургійну групу "Метінвест" за запропоновану міноритарним акціонерам ПрАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім.Ілліча" (ММК, Донецька обл.) низьку ціну акцій, що примусово викуповуються в рамках процедури squeeze-out - утричі нижче номіналу.

"Ціна примусового викупу ММК ім.Ілліча становить 0,08 грн на одну акцію. Це з рахунком кількості акцій ще менше, ніж ціна викупу "Азовсталі"- більш ніж удвічі - від дуже малої величини. Капітал компанії оцінений лише в $ 38 млн, або $ 12 на тонну виплавленої сталі в 2017 році. Це - 1% вартості будівництва комбінату (...), або, з урахуванням його потужності, навіть менше. Уявіть собі - в 100 разів! ", - написав С.Оксанич на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, за кожну гривню власного капіталу ММК ім.Ілліча - вже оціненого з бухгалтерського обліку, з урахуванням зносу, та ін., буде заплачено тільки 3,8 копійки.

"Завод оцінений менше третини статутного фонду, не кажучи вже про великі дооцінки його капіталу, тощо. Ось таке диво. Порізати завод на металобрухт, і то він буде коштувати дорожче. ММКІ виплавив у 2017 році 3 млн тонн сталі. На ньому працює 18 тис. осіб", - підкреслив аналітик.

При цьому він нагадав, що ММК отримував у 2005-2008 роках, чотири роки поспіль, у середньому $ 250 млн чистого прибутку на рік. І підприємство оцінили в 6,7 раза дешевше розміру його річного чистого прибутку за цей період.

"Уявіть - лише за рік на прибуток заводу можна було придбати майже 7 таких комбінатів! Сім ММКІ, які стоять поруч. За чотири роки - 27 комбінатів. А минулий рік теж приніс таки копієчку металургам. Не бідним для них, не порожнім був 2017 рік. Не дуже "жирний", але й "ситий". Ризики, говорите? А ціни акцій. Наразі індекс країн, що розвиваються, перебуває на піках початку 2008 року і зовсім близько до піку 2007 року. Так звідки взялася така оцінка ММКІ? Сміх, та й годі, якби не сльози", - зазначає С. Оксанич.

"Дійсно, жадібність не має меж. Ще 45 тис. акціонерів обнуляються", - резюмує експерт.

Як повідомлялося, ММК ім. Ілліча, що входить до групи "Метінвест", оголосило про ціну примусового викупу акцій у рамках процедури squeeze-out, яка більш ніж утричі нижча за номінальну вартість акцій - ціну однієї акції ММК ім. Ілліча номіналом 0,25 грн визначено на рівні 0,08 грн.

При цьому в компанії запевнили, що "ціна придбання акцій затверджена наглядовою радою ПрАТ ММК ім.Ілліча: ринкова вартість акцій визначена суб'єктом оціночної діяльності відповідно до законодавства про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність станом на 2 березня 2018 року".

Окрім того повідомлялося, що кіпрська Barlenco Ltd, афільована з гірничо-металургійною групою "Метінвест", оголосила про намір скористатися правом на squeeze-out у міноритаріїв підприємств, що входять до групи: ІнГЗК, Північний ГЗК, Центральний ГЗК, "Азовсталь", ММК ім. Ілліча і "Запоріжкоксу".

Усі ПрАТ отримали відправлені 1 березня повідомлення Barlenco 2 березня.

У них уточнюється, що "Метінвесту", зокрема, належить 4 млрд 67 млн ​​118,163 тис. акцій або 94,74401% "Азовсталі", 12 млрд 287 млн ​​452,297 тис. акцій або 99,322555% ММК ім.Ілліча, 1 млрд 183 млн 585,257 тис. акцій або 99,75098% ЦГЗК, 2 млрд 753 млн 197,52 тис. акцій або 99,767067% ІнГЗК, 2 млрд 235 млн 791,021 тис. акцій або 96,41901% Північний ГЗК.

Пізніше ГЗК "Метінвесту" оголосили про ціну викупу акцій: для ЦГЗК вона визначена на рівні 3,89 грн за акцію, для Північного ГЗК - 4,45 грн, для ІнГЗК - 2,56 грн. Ціна однієї акції "Азовсталі" номіналом 0,25 грн визначена на рівні 0,564 грн.

Раніше в 2017 році Україна імплементувала вимоги Директив ЄС в частині реформи фондового ринку, прийнявши зміни до закону "Про акціонерні товариства", які вступили в силу 4 червня і законодавчо закріпили механізми виведення з обігу на фондових біржах паперів квазі-громадських організацій підприємств, в тому числі через squeeze-out і sell-out.

Squeeze-out передбачає право особи (осіб, що діють спільно), який став власником 95% акцій і більше, здійснювати примусовий викуп акцій у міноритарних акціонерів.

ММК в 2017 році наростив випуск загального прокату на 12,7% у порівнянні з 2016 роком - до 2,785 млн тонн, сталі - на 13,1%, до 3,096 млн тонн, чавуну - на 9,1%, до 4,164 млн т.

Статутний капітал ПАТ "ММК ім. Ілліча" - 3 млрд 92,815 млн грн.

"Метінвест" є вертикально інтегрованою гірничодобувною групою компаній. Його основні акціонери - група СКМ (71,24%) і "Смарт-холдинг" (23,76%), які спільно керують компанією.

ТОВ "Метінвест Холдинг" - керуюча компанія групи "Метінвест".

Кіпрська Barlenco Ltd згадувалася в 2012 році, коли антимонопольні органи низки країн дозволили "Метінвесту" придбати її в рамках угоди з купівлі акцій "Запоріжсталі".

КУА "Кінто" заснована в 1992 році. Компанія управляє активами інвестиційних та недержавних пенсійних фондів, а також надає послуги інтернет-трейдингу і корпоративних фінансів. Компанія при цьому володіє ліцензіями Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку України на діяльність з управління активами, брокерську і дилерську діяльність, андеррайтинг та депозитарну діяльність.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА