11:05 24.04.2018

Обшуки на "Мотор Січ" пов'язані зі спробою іноземців отримати повний контроль над підприємством

3 хв читати
Обшуки на "Мотор Січ" пов'язані зі спробою іноземців отримати повний контроль над підприємством

Іноземці, які планують перенести на свій завод авіадвигунів українське виробництво і технології, спричинили опосередковану концентрацію контрольного пакета акцій ПАТ "Мотор Січ", який зараз оформлений на шість офшорних компаній і фізособу, заявляє Служба безпеки України (СБУ) з приводу проведених 23 квітня обшуків на підприємстві перед річним зборами акціонерів 25 квітня.

"Наразі представники компанії-нерезидента планують протиправно сконцентрувати придбаний пакет акцій, що забезпечує перевищення 50% голосів у вищому органі управління товариства, і отримати повний контроль над його діяльністю в сфері військових оборонних замовлень, що підтверджується матеріалами справи", - наголошується в повідомленні на сайті СБУ.

Відомство зазначає, що розслідує кримінальне провадження за ч.1 ст.14 та ст.113 (диверсія) Кримінального кодексу України за фактом підготовки до скоєння дій, спрямованих на ослаблення держави через руйнування стратегічного підприємства "Мотор Січ", у якому зараз триває досудове слідство.

"СБУ у взаємодії з Держфінмоніторингом встановила, що продаж контрольного пакета акцій стратегічного об'єкта ПАТ" Мотор Січ "відбувся на адресу фізичних осіб і компаній нерезидентів в обсягах менших, ніж по 10%, через що існують підозри про спробу зацікавлених осіб приховати власників істотної участі і реальних бенефіціарів власників покупців акцій", - йдеться в релізі.

Згідно з ним, з метою отримання додаткових доказів у кримінальному провадженні співробітники спецслужби 23 квітня провели санкціоновані обшуки в адміністративних приміщеннях заводоуправління, відділу цінних паперів "Мотор Січі" та місцях проживання окремих фізичних осіб.

СБУ нагадує, що в рамках вказаної кримінальної справи в 2017 році, згідно із отриманим визначенням суду, було накладено арешт на пакет акцій "Мотор Січ" в розмірі 56% статутного капіталу.

Як повідомлялося, вересні 2017 року Шевченківський райсуд Києва своїм рішенням задовольнив клопотання слідчого СБУ про арешт 41% акцій ПАТ "Мотор Січ", сконцентрованих у власності п'яти офшорів і розміщених на рахунках зберігача - компанії "Драгон Капітал", у зв'язку з підозрою слідства в змові та спробі ліквідації групою осіб підприємства, що має важливе значення для обороноздатності та економіки держави, через продаж і виведення його акцій за межі України. За даними слідства, у рамках проведеної в 2016 році операції купівлі-продажу акцій "Мотор Січ" на сьогодні 56% акцій підприємства опосередковано володіє громадянин Китаю, власник Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co.

Згідно з оприлюдненими в травні 2017 року планами української сторони, нині "Мотор Січ" і китайська Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co. Ltd опрацьовують програму партнерства, що передбачає ліцензійне виробництво українських авіаційних двигунів на потужностях у КНР. Програма партнерства включає також інвестиційні плани китайської сторони вкласти близько $250 млн у модернізацію потужностей ПАТ "Мотор Січ".

ПАТ "Мотор Січ" - один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію до понад 100 країн світу. "Мотор Січ" бере участь у реалізації держоборонзамовлення (ДОЗ) і має стратегічне значення для економіки та обороноздатності держави.

У 2012 році в Запоріжжі створено вертолітне КБ "Мотор Січ". Нині ПАТ забезпечує, зокрема, виробництво багатоцільових вертольотів Мі-8МСБ та Мі-2МСБ, що є ремоторизованими та модернізованими версіями радянських багатоцільових Мі-8Т та Мі-2. У 2015 році "Мотор Січ" розпочато постачання вертолітної техніки в армію у рамках ДОЗ.

За даними компанії, під час намічених на 25 квітня річних зборів акціонерів планується затвердити фінансовий результат за 2017 рік, а також оновити установчі документи та склад наглядової ради. У порядку денному зборів, зокрема, – затвердження річного звіту та результатів зовнішнього аудиту ПАТ, розподіл прибутку і розмір дивідендів, внесення змін до статуту, положень про НР і раду директорів, а також переобрання складу НР.

Чистий прибуток компанії за підсумками 2017 року зріс на 51,86% - до 3 млрд 104,174 млн грн. Нерозподілений прибуток станом на 1 січня 2018 року становив 18 млрд 440,6 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА