16:47 10.05.2018

"Нафтогаз" очікує в I кв. 2019 року рішення Гаазького арбітражу стосовно позову до РФ про захоплені у Криму активи

3 хв читати
"Нафтогаз" очікує в I кв. 2019 року рішення Гаазького арбітражу стосовно позову до РФ про захоплені у Криму активи

НАК "Нафтогаз України" чекає, що трибунал при Постійної палаті Третейського Суду в Гаазі в I кв. 2019 року ухвалить рішення в рамках позову компанії до РФ у зв'язку із захопленням активів НАК у Криму, повідомила прес-служба компанії.

"Наступного тижня ми очікуємо слухання щодо юрисдикції та по суті. Під час цих слухань суд визначить, чи має "Нафтогаз" підстави для подання позову щодо російсько-української двосторонньої угоди про взаємний захист інвестицій і того, чи порушила РФ свої зобов'язання. Визначення щодо юрисдикції та по суті юристи очікують у I кв. 2019 року", - йдеться в повідомленні.

У компанії зазначають, що в разі позитивного рішення на наступному етапі суд оцінить збитки та ухвалить остаточне рішення.

У "Нафтогазі" привітали інші українські компанії, яким вже вдалося довести трибуналу свою правоту в рамках тяжби з РФ.

"Трибунал задовольнив вимоги 18 українських компаній, а також однієї фізичної особи. Позивачі заявляли вимоги про компенсацію на суму в $159 млн... Радіємо за колег по нещастю, вже отримали рішення, і працюємо над своїм процесом", - резюмували в прес-службі НАК.

Як повідомлялося, 15 лютого 2016 року Російській Федерації було вручено офіційне письмове повідомлення НАК "Нафтогаз України", ДАТ "Чорноморнафтогаз", ПАТ "Укртрансгаз", ДК "Лікво", ПАТ "Укргазвидобування", ПАТ "Укртранснафта" і ДК "Газ України" про інвестиційний спор у рамках двосторонньої угоди про взаємний захист інвестицій між Україною і Росією.

Причиною цього спору є незаконна експропріація РФ інвестицій групи "Нафтогаз" на території Криму.

Арбітражне провадження розпочато 17 жовтня 2016 року. Справа розглядається при Постійній палаті Третейського суду в Гаазі.

Сума позову "Нафтогазу" до РФ у зв'язку із захопленням активів у Криму з урахуванням відсотків уже сягає $8 млрд.

Раніше - з січня до червня 2015 року - в Гаазький арбітраж було подано шість подібних позовів від ПриватБанку, його екс-власника Ігоря Коломойського, "Укрнафти" та інших пов'язаних з ним осіб і компаній. Гаазький арбітраж 2 травня ухвалив перше остаточне рішення в одній із справ, ставши на українську сторону. Група "1+1 медіа", основним власником якої виступає І.Коломойський і компанія з якою - ТРК "Жиса" - була серед позивачів, що втратили після анексії Криму свою нерухомість на півострові компанії, і екс-глава правління ПриватБанку Олександр Дубілет вимагали за своїм позовом $220 млн, однак суд скоротив розмір вимог в оцінці збитків до $159 млн.

Служба новин ТСН.ua, посилаючись на реліз юридичної фірми Hughes Hubbard&Reed Llp, що захищає інтереси позивачів, також говорить про високу ймовірність відмови РФ від виплати компенсації.

"Найближчим часом безперешкодна і добровільна виплата присуджених сум здається малоймовірною перспективою. Арбітраж засідав у Гаазі, відкривши потенційну можливість для Росії оскаржувати рішення в тій самій юрисдикції, де країна веде юридичну боротьбу за вирішення набагато більшої кількості справ на користь мажоритарних акціонерів нафтової компанії "ЮКОС", - цитує юристів ТСН.ua.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА