17:36 17.05.2018

НАКО готовий контролювати хід тендера на проведення міжнародного аудиту "Укроборонпрому"

3 хв читати
НАКО готовий контролювати хід тендера на проведення міжнародного аудиту "Укроборонпрому"

Сформований міжнародною антикорупційною організацією Transparency International (TI) незалежний антикорупційний комітет з питань оборони (НАКО) підтвердив готовність забезпечити контроль за ходом проведення конкурсного відбору на закупівлю консалтингових послуг для підготовлюваного міжнародного аудиту держконцерну "Укроборонпром".

Як повідомляє прес-служба організації, в рамках участі в роботі засідання тендерного комітету "Укроборонпрому", що відбулося в травні, НАКО взяв участь у виробленні змін до тендерної документації на закупівлю держконцерном консалтингових послуг у системі державних закупівель ProZorro.

"Нова редакція оголошення про тендер містить три складові: 1) оцінка корпоративного управління і стратегічний консалтинг "Укроборонпрому" та його учасників відповідно до стандартів ОЕСР; 2) юридичний огляд, діагностика та консалтинг "Укроборонпрому" та його учасників; 3) незалежний фінансовий аудит "Укроборонпрому" та його учасників відповідно до міжнародних стандартів", - наголошується в повідомленні.

"НАКО надав рекомендації щодо формулювання завдання на проведення незалежного фінаудиту й оцінки стану корпоративного управління. Ці рекомендації врахував тендерний комітет в оновленій версії тендерної документації", - уточнюють в організації, наголошуючи: "НАКО здійснюватиме зовнішній моніторинг процедури закупівлі".

Як зазначив співголова НАКО, екс-міністр закордонних справ України (2007-2009) Володимир Огризко, успіх міжнародного аудиту "Укроборонпрому" залежатиме від багатьох чинників: "неухильного дотримання переможцем тендера міжнародних стандартів аудиту (ISA), доступу аудитора до всієї необхідної йому інформації, з урахуванням чинного законодавства щодо захисту державної таємниці, а також механізмів забезпечення незалежності та неупередженості аудитора та реальної можливості впровадження його рекомендацій".

Як повідомлялося, наприкінці 2017 року "Укроборонпром" оголосив у системі державних закупівель ProZorro тендер на залучення стратегічного консультанта для проведення міжнародного аудиту держконцерну, в лютому 2018 року проведення аудиту схвалила оновлена наглядова рада держконцерну.

За даними системи ProZorro, оновлені умови тендера передбачають закупівлю "Укроборонпромом" послуг незалежного аудиту за міжнародними стандартами, зокрема стратегічний, операційний, технологічний, фінансовий і юридичний огляд та діагностику (due diligence) діяльності держконцерну та його учасників; удосконалення розробленої стратегії корпоративної та виробничої реструктуризації держконцерну, а також супровід практичного впровадження підготовлених рекомендацій.

Загальна вартість консалтингових послуг у рамках аудиту оцінюється в 130 млн грн. З них: стратегічний, операційний і технологічний аудит - 78 млн грн; юридичний аудит - 19,5 млн грн; незалежний аудит згідно з міжнародними стандартами та практичне впровадження рекомендацій - 32,5 млн грн. Термін надання консалтингових послуг - до 30 червня 2020 року. Остаточний термін подання заявок на участь у тендері - 18 червня.

Згідно з раніше озвученими даними "Укроборонпрому", серед учасників тендера: світові аудиторські компанії Baker McKenzie, Grant Thornton LLC, DLA Piper Ukraine LLC, The Boston Consulting Group, LLC Dentons Europe, Ernst & Young Audit Services LLC, PJSC Deloitte & Touche USC, а також Roland Berger.

Відповідно до прийнятого Верховною Радою в червні 2011 року закону України, "Укроборонпром", до складу якого сьогодні входять понад 130 підприємств українського ОПК, зокрема держкомпанія "Укспецекспорт" та її дочірні підприємства, забезпечує спільно з урядом управління об'єктами держвласності в ОПК.

У 2016 році "Укроборонпром" озвучив плани щодо переведення до 2020 року в повному обсязі виробництва озброєнь і військової техніки (ОВТ) на стандарти НАТО, а також плани щодо проведення реформи ОПК. Основними напрямами реформи є: корпоратизація галузі, аудит із залученням міжнародних аудиторських компаній, кластеризація оборонних підприємств, захист технологій, а також запуск платформи розвитку оборонних інновацій. Україна пов'язує успішне проведення реформи з розширенням технологічної та промкооперації з США в ОПК. Також Київ розраховує на допомогу, зокрема фінансову, американської сторони у проведенні реформи оборонної промисловості.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА