12:49 06.06.2018

Влада Києва попереджає "Нафтогаз" про можливі радикальні заходи в разі подальшої відмови від підписання договору з "Київтеплоенерго"

3 хв читати
Влада Києва попереджає "Нафтогаз" про можливі радикальні заходи в разі подальшої відмови від підписання договору з "Київтеплоенерго"

 Київ буде вимушений удатися до радикальних заходів у разі подальшої відмови НАК Нафтогаз України" від підписання договору на постачання газу з комунальним підприємством (КП) "Київтеплоенерго", заявив заступник мера столиці Володимир Прокопів на брифінгу в Києві в середу.

"Ми запросили керівника "Нафтогазу" для доповіді перед депутатським корпусом (депутатами Київради - ІФ), щоб він публічно пояснив таку, на мій погляд, зухвалу позицію. Якщо він не бажає йти на переговори, не хоче спілкуватися з представниками громади Києва, у нас не буде іншого вибору, як йти на радикальні заходи", - сказав він.

В.Прокопів уточнив, що компанія, яка "завдає киянам шкоди", не зможе комфортно працювати в столиці.

"Нафтогаз" зайняв позицію терориста, незважаючи на бажання влади Києва вступати в переговори... Керівник "Нафтогазу" має розуміти, нам відступати нікуди: за нами - мільйони киян", - підсумував він.

У свою чергу народний депутат Дмитро Білоцерковець зазначив, що ст. 22 закону "Про теплопостачання", на яку посилається "Нафтогаз України", не містить норм, що зобов'язують Київ приймати на себе нараховані "Київенерго" штрафи і пеню на суму близько 1,2 млрд грн.

Як повідомлялося, "Київенерго" оприлюднило структуру боргу, який відмовляється переймати на себе КП "Київтеплоенерго" та через який "Нафтогаз" заявляє про неможливість постачання газу КП: борг споживачів за тепло й гарячу воду майже на 1 млрд грн перевищує борг за газ - 4,789 мрд грн проти 3,822 млрд грн.

Згідно з даними "Київенерго", які компанія навела у відповіді на запит агентства "Інтерфакс-Україна", станом на 30 квітня із зазначеної дебіторської заборгованості основна частка припадала на населення (ЖБК ОСББ, відомче житло, КП УЖК) - 3,203 млрд грн, борги державного та місцевого бюджету - 190 млн грн, інших споживачів - 425 млн грн. На компенсацію різниці в тарифі припадає 730 млн грн, на пільги та субсидії - 241 млн грн.

Заборгованість "Київенерго" перед НАК "Нафтогаз України" на ту саму дату становила 3,822 млрд грн, зокрема визнані судом штрафні санкції в розмірі 161,9 млн грн. За даними НАК, є додаткові штрафні санкції в розмірі 988 млн грн, однак, за даними енергокомпанії, суд визнав їх такими, що не підлягають виконанню.

"Сформовані борги не є боргами "Київенерго", це борги споживачів і держави. Підтвердженням цього є той факт, що всі оплати за послуги теплопостачання проходять через спецрахунки державного Ощадбанку, де автоматично стягується вартість газу та його транспортування, збільшена на коефіцієнт розрахунків споживачів, на рахунки відповідних компаній", - зазначили в енергокомпанії.

З 1 травня 2018 року теплові мережі, які перебували в управлінні ПАТ "Київенерго", передано комунальному підприємству "Київтеплоенерго". Триває підготовка до передання ТЕЦ-5, ТЕЦ-6 і сміттєспалювального заводу "Енергія".

Як заявив 23 травня В.Прокопів, місто не братиме на КП "Київтеплоенерго" борги "Київенерго", а пізніше цю позицію підтвердив мер Віталій Кличко. Очікується, що таку позицію буде додатково підтверджено рішенням Київради.

У свою чергу в "Нафтогазі" зазначають: згідно зі ст. 22 закону "Про теплопостачання", разом із переданням теплогенерувального обладнання від "Київенерго" до "Київтеплоенерго" мають передаватися і борги за газ, що утворилися під час роботи цього обладнання раніше. В таких умовах НАК заявила про неможливість постачати газ "Київтеплоенерго".

"Нафтогаз" готовий укласти договір про постачання газу з "Київтеплоенерго" відразу після вирішення питання правонаступництва за борговими зобов'язаннями шляхом укладення договорів переведення боргу між "Київтеплоенерго", "Київенерго" і НАК, як того вимагає закон "Про теплопостачання", - йшлося в позиції НАК від 23 травня.

Газова компанія зазначила, що, приймаючи на себе заборгованість перед "Нафтогазом", "Київтеплоенерго" має отримати і право вимоги до боржників "Київенерго", зокрема, в частині розрахунків держави за пільгами та субсидіями за вже поставлений газ і компенсацію різниці в тарифах.

"Крім того, споживачі продовжують погашати заборгованість за попередні періоди, отже, нове підприємство матиме джерело коштів для розрахунків за боргами, які становлять приблизно місячну вартість газу для забезпечення потреб Києва", - вважають у "Нафтогазі".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА