16:33 12.06.2018

Частка "поганих" боргів п'ятірки найбільших бізнес-груп України без "Привата" становить 82%

2 хв читати
Частка "поганих" боргів п'ятірки найбільших бізнес-груп України без "Привата" становить 82%

Найбільші бінес-групи України дуже погано обслуговують свої кредити, констатує Національний банк України, не уточнюючи назви бізнес-груп.

"Без урахування групи "Приват" у нас частка проблемної заборгованості ТОП-5 бізнес-груп - це 82%. З "Приватом"- це 93%!, - сказав заступник директора департаменту фінансової стабільності Євген Дубогриз на презентації 5-го Звіту про фінансову стабільність у вівторок.

Згідно з документом, сумарний обсяг валових кредитів п'ятірки найбільших бізнес-груп становить близько 125 млрд грн, або 14% всіх кредитів корпоративного сектору.

Нацбанк уточнює, що на десятку найбільших бізнес-груп припадає 21% всіх кредитів, на двадцятку - 27%, тоді як частка "поганих" кредитів у них відповідно 79% і 76%.

"Дуже багато кредитів у нас сконцентровано і припадають або на великих позичальників, або на найбільші бізнес-групи. І саме в найбільших бізнес-групах - боржниках України зафіксована найгірша платіжна дисципліна", - констатував Є. Дубогриз.

Він додав, що під час переговорів з позичальниками і банками Нацбанк убачає негативну тенденцію, що великі недобросовісні позичальники спеціально затягують реструктуризацію боргів, чекають, а іноді і вимагають від банків пільгових умов, наприклад, списання частини боргу або нульові відсотки на роки із погашенням наприкінці терміну.

"За великим рахунком, боржники зараз мають більше сили, чи радше можливості, не платити за своїми боргами, ніж банки працювати з цими боржниками", - зазначив представник Нацбанку. Він закликав до ухвалення законів про захист кредиторів та реформи судової системи.

"Якщо банки не координуватимуться з метою врегулювання заборгованості великих груп, ці борги ніколи не будуть повернуті", - роблять висновок у свіжому Звіті про фінансову стабільність.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА