18:43 12.06.2018

НБУ скоротив кількість "папірців" при обміні валют

2 хв читати
НБУ скоротив кількість "папірців" при обміні валют

 Національний банк України спрощує проведення банками та іншими фінансовими установами операцій з обміну валют, скорочуючи число паперів, необхідних для їх оформлення.

"Банки зможуть оформляти квитанції про валютно-обмінні операції не лише в паперовій формі, але і в електронному вигляді", - коментує НБУ в релізі у вівторок зміни до Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України, які вступлять в силу з 1 липня цього року.

Згідно з ними, банки отримають можливість зберігати відповідні документи в електронній формі, а також за згодою клієнта банк матиме можливість не оформляти йому паперовий документ.

Нацбанк нагадує, що наразі банки зобов'язані оформляти два паперових примірники квитанції про здійснення такої операції: один - для клієнта, один - для зберігання в банку, а небанківські обмінники - ще й два касових чеки.

"Надалі вони оформлятимуть для клієнтів валютно-обмінні операції лише одним документом - документом, який друкує РРО (реєстратор розрахункових операцій - ІФ). Відповідно, вони не видаватимуть клієнтам квитанцію про здійснення валютно-обмінної операції", - описує регулятор нововведення.

НБУ додає, що і банки, і фінансові установи не вимагатимуть підпису клієнта на квитанції або документі РРО, якщо сума валютно-обмінної операції буде меншою 150 тис. грн.

Крім цього, згідно із ухваленими змінами, затвердженими постановою правління НБУ №63 від 7 червня, центробанк надає можливість банкам і фінансовим установам проводити валютно-обмінні операції через платіжні пристрої. "Після доопрацювання цими установами програмного забезпечення платіжного пристрою фізичні особи зможуть не лише продавати, а й купувати готівкову іноземну валюту з використанням цих пристроїв", - повідомляє Нацбанк.

Він зазначає, що в зв'язку з розвитком електронного документообігу та для сприяння поширенню безпаперових технологій банки і фінансові установи отримають можливість оформляти звітну документацію із валютно-обмінних операцій у вигляді електронного документа.

НБУ уточнює, що для впровадження нових вимог, що стосуються застосування РРО при проведенні обміну валют через платіжні пристрої та оформлення відповідних розрахункових документів РРО, квитанцій і чеків банкомату, він надав фінансовим установам шестимісячний перехідний період. Протягом другого півріччя 2018 року ці фірми оформлятимуть валютно-обмінні операції за порядком, що діяв досі, а працювати по-новому - з 1 січня 2019 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА