14:51 14.06.2018

"Нафтогаз" сподівається на скасування призупинення рішення стокгольмського арбітражу після подання своїх контраргументів

2 хв читати
"Нафтогаз" сподівається на скасування призупинення рішення стокгольмського арбітражу після подання своїх контраргументів

НАК "Нафтогаз України" сподівається на скасування Апеляційним судом округу Свеа наказу про призупинення процедури виконання рішення стокгольмського арбітражу після подання своїх контраргументів, повідомила прес-служба компанії.

"Рішення суду було ухвалено судом без виклику Нафтогазу і, відповідно, без урахування пояснень і аргументів, які були б представлені Нафтогазом, якби суд повідомив його про наявність такого клопотання Газпрому і розгляді судом цього питання. Рішення є тимчасовим. Компанія найближчим часом подасть суду свої розгорнуті пояснення і контрагрументи і очікує, що, врахувавши їх, суд скасує рішення про призупинення ", - зазначили в НАК.

У прес-службі пояснили, що наказ Апеляційного суду означає тимчасове припинення подальших дій "Нафтогазу" за процедурою стягнення $2,6 млрд з "Газпрому". Але це не призводить до скасування рішень Арбітражу і не дає "Газпрому" можливість вимагати у "Нафтогазу" повернення $2,1 млрд, вже зарахованих рішенням арбітра як компенсація НАК.

Апеляційний суд округу Свеа (Швеція) 13 червня задовольнив клопотання ПАТ "Газпром" і видав наказ про призупинення виконання рішення Стокгольмського арбітражу від 28 лютого 2018 року щодо спору між "Газпромом" і "Нафтогазом України" в рамках угоди на транзит газу через територію України.

Як зазначено в повідомленні "Газпрому", клопотання було подано "Газпромом" 7 червня 2018 року в зв'язку з оскарженням арбітражного рішення щодо транзитної угоди і спробами "Нафтогазу" до розгляду скарги по суті почати процедуру примусового виконання цього рішення в різних юрисдикціях.

"Апеляційний суд погодився, що є достатні підстави для призупинення виконання рішення Стокгольмського арбітражу. Винесення наказу позбавляє НАК" Нафтогаз України", зокрема, підстав для спроб арешту активів "Газпрому" за кордоном. Ця обставина буде використана "Газпромом" в оскарженні дій судових приставів у Швейцарії та Нідерландах", - ідеться в релізі російської компанії.

Відповідно до закону Швеції "Про арбітраж" наказ апеляційного суду не може бути оскаржено, підкреслює "Газпром".

Стокгольмський арбітраж 28 лютого 2018 року ухвалив остаточне рішення щодо спору між "Газпромом" і "Нафтогазом України" в рамках угоди на транзит газу через територію України. По ньому "Газпром" повинен заплатити українській стороні $2,6 млрд за недостатні обсяги транзиту газу. "Газпром" звернувся до апеляційного суду округу Свеа із заявою про оскарження рішення та повне скасування.

В кінці травня - початку червня "Нафтогаз України" повідомив, що на території Швейцарії і Нідерландів вдається до примусового виконання рішення Стокгольмського арбітражу щодо розгляду стосовно транзитної угоди.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА