14:09 18.06.2018

Новий порядок використання дронів обмежує роботу корпоративного сектора -перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України

2 хв читати
Новий порядок використання дронів обмежує роботу корпоративного сектора -перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України

Тимчасовий порядок використання повітряного простору України, який вводить обмеження на використання безпілотників, не враховує інтересів корпоративного сектора, а юридичний статус документа вимагає уточнення, вважає перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.

"Юридичний статус Тимчасового порядку вимагає уточнення. Оскільки нові правила торкнуться інтересів третіх осіб і мають ознаки регуляції, вони повинні бути відповідно узгоджені. Схоже, що цього зроблено не було і, як результат, документ абсолютно не врахував використання дронів у корпоративному секторі, представникам якого зараз, на початку жнив, тобто в найнесприятливіший час, необхідно вносити зміни до бізнес-процесів", - написав він на своїй Facebook-сторінці.

Як зазначив М.Мартинюк, Мінагропрод буде спостерігати за юридичною чистотою процесу і має намір відстоювати інтереси галузі, оскільки дрони як засіб виробництва активно використовуються в рослинництві та геодезії.

Він також додав, що виникають практичні питання про можливість виконання нових стандартів, зокрема щодо завчасного інформування.

"На польоти дуже впливають погодні умови - учасники ринку вже говорять про те, що їм доведеться подавати заявки на кілька дат одночасно, щоб застрахуватися на випадок нельотної погоди. Чи зможе оператор опрацювати всі ці запити? Є сумніви. Саме для того, щоб уникнути проблем під час імплементації, на етапі розробки будь-яких нововведень не зайве питати думку тих, хто їх повинен виконувати", - підкреслив перший заступник міністра.

За словами М.Мартинюка, документ намагається регулювати поточний статус-кво в галузі, а для високотехнологічних галузей це провальний шлях.

"Ці правила застаріли вже в момент написання, вони фактично регулюють минуле. Підхід до регулювання має враховувати динаміку використання пристроїв з можливістю автономної навігації та самостійних польотів і припускати, що їх роль буде збільшуватися, частка ринку рости, а технології - розвиватися", - написав він.

Як повідомлялося, в Україні з 1 червня 2018 року набрав чинності Тимчасовий порядок використання повітряного простору. Він торкнувся, зокрема, і порядку використання дронів вагою до 2 кг. Згідно з правилами, дронам тепер не можна підніматися вище 50 м, літати над дорогами, лініями електропередач, скупченнями людей, держустановами, приватними садибами, а якщо це необхідно, то заявку слід подавати не пізніше 10 днів до польоту.

При цьому представники ЗМІ, юристи та власники безпілотників заявляли, що вважають введений порядок неконституційним.

Державна авіаційна служба допускає можливість перегляду встановлених обмежень на польоти дистанційно пілотованих повітряних суден вагою до 2 кг, зокрема поруч з місцями масового скупчення людей (без попереднього отримання дозволу на польоти).

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА