20:32 21.06.2018

Рівень тіньової економіки в Україні в 2017 році знизився до 31% ВВП

3 хв читати
Рівень тіньової економіки в Україні в 2017 році знизився до 31% ВВП

Рівень тіньової економіки в Україні в 2017 році знизився до 31% ВВП, скоротившись на 4 відсоткові пункти порівняно з показником 2016 року, свідчать дані на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ).

"Усі методи, з використанням яких здійснюється оцінка рівня тіньової економіки, показали зменшення рівня порівняно з 2016 роком", - йдеться у звіті міністерства.

Як зазначає МЕРТ, детінізація економіки минулого року стала наслідком, зокрема, зниження інвестиційних ризиків на тлі відносної макрофінансової стабільності та продовження реформування економіки.

Водночас цей процес стримується низькою довірою до інститутів влади, збереженням значних викликів стабільності фінансової системи, наявністю непідконтрольних владі територій, йдеться у звіті міністерства.

Найбільший рівень тіньової економіки традиційно виявив метод "витрати населення - роздрібний товарообіг" - 47% ВВП, хоча це на 4 в. п. менше за показник за 2016 рік. МЕРТ пояснює це більшим зростанням обсягу продажу населенню споживчих товарів на 6,2% порівняно з обсягом за 2016 рік, ніж скоректовані грошові витрати населення на придбання таких товарів, що становило 3,4%.

На думку МЕРТ, тенденція до зменшення рівня тіньової економіки за цим методом, почавшись у 2016 році завдяки скороченню навантаження на фонд оплати праці через введення ставки ЄСВ у 22%, продовжилася в 2017-му на тлі підвищення реальної заробітної плати.

Згідно зі звітом, скорочення тіньової економіки за вдосконаленим монетарним методом (методологічні положення розрахунку за якими нині апробуються) на 2 в. п. - до 38% ВВП відбувалося на тлі незначного скорочення питомої ваги готівкових коштів у грошовій масі (27,5% станом на кінець 2017 року проти 28,5% на кінець 2016-го) за зростання споживчого попиту.

Електричний та монетарний методи показали скорочення рівня тіньової економіки на 3 в. п. кожен і становили відповідно 28% та 24% від обсягу офіційного ВВП, свідчать матеріали МЕРТ.

За методом збитковості підприємств рівень тіньової економіки скоротився в 2017-му порівняно з позаминулим роком на 2 в. п. (до 20% від обсягу офіційного ВВП). Як зазначає МЕРТ, це відбувалося на тлі сприятливої зовнішньої кон'юнктури для товарів вітчизняного експорту та ревальвації національної валюти в лютому-серпні минулого року.

Серед стримувальних чинників детінізації в цьому сегменті розрахунків МЕРТ називає "транспортну блокаду" в Донецькій і Луганській областях та її негативний вплив на роботу гірничо-металургійного комплексу та енергетики, а також нижчу врожайність окремих сільськогосподарських культур і складну ситуацію в тваринництві.

За даними звіту, найкращу динаміку щодо зменшення рівня тіньового сегменту за цим методом показала переробна промисловість - 7 в. п. порівняно з 2016 роком. Детінізація в добувній промисловості становила 1 в. п., щодо зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД) "Фінансова і страхова діяльність" - 2 в. п., ЗЕД "Операції з нерухомим майном" - на 4 в. п. В інших видах економічної діяльності за підсумками 2017 року спостерігалося збільшення тіньової економіки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА