14:04 10.07.2018

Голова Ради НБУ сумнівається в можливості зниження інфляції до 6% ± 2 в. п. поточного року

2 хв читати
Голова Ради НБУ сумнівається в можливості зниження інфляції до 6% ± 2 в. п. поточного року

Голова Ради Національного банку України (НБУ) Богдан Данилишин сумнівається в можливості зниження споживчої інфляції до 6% ± 2 в. п. поточного року, як це визначено "Основними засадами грошово-кредитної політики на 2018 рік і середньострокову перспективу" .

"Загальна ситуація із динамікою споживчих цін в Україні протягом шести місяців 2018 року має помітні тенденції до покращення. Суттєве уповільнення темпів інфляції у другому кварталі поточного року, зокрема, є результатом послідовної стриманої монетарної політики Нацбанку. Проте з урахуванням можливого сезонного підвищення споживчої інфляції в жовтні-грудні немає впевненості в тому, що буде досягнута пріоритетна ціль НБУ щодо зниження споживчої інфляції до 6% ± 2 в. п. поточного року, як це визначено "Основними засадами грошово-кредитної політики на 2018 рік та середньострокову перспективу", - написав Б.Данилишин на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Як зазначив Б.Данилишин, серед основних чинників немонетарного характеру, які можуть негативно вплинути на інфляцію в липні, - можливе подальше зростання вартості пального через високі світові ціни на нафту, зростання цін на транспортні послуги - зокрема, в Києві з 14 липня вартість проїзду в метро буде збільшено з 5 до 8 грн, проїзд в автобусах, трамваях і тролейбусах - з 4 до 8 грн.

Серед основних факторів немонетарного характеру, які можуть позитивно вплинути на інфляцію в липні, він назвав тенденцію щодо уповільнення цін виробників протягом квітня-травня, суттєве сезонне підвищення пропозиції плодоовочевої продукції та ймовірне зміцнення курсу гривні.

Як повідомлялося, за даними Державної служби статистики, споживчі ціни в Україні у червні 2018 року другий місяць поспіль залишаються стабільними, з початку року їх зростання становило 4,4%. У річному вимірі (червень-2018 проти червня-2017) інфляція уповільнилася до 9,9% з 11,7% за підсумками травня і 13,1% - за підсумками квітня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА