16:51 10.07.2018

Group DF Фірташа має намір оскаржити рішення суду за позовом САП про розірвання договору ФДМ з Tolexis Trading зі створення ТОВ "ЗТМК"

4 хв читати
Group DF Фірташа має намір оскаржити рішення суду за позовом САП про розірвання договору ФДМ з Tolexis Trading зі створення ТОВ "ЗТМК"

Group DF українського бізнесмена Дмитра Фірташа має намір оскаржити рішення Господарського суду Запорізької області за позовом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) в інтересах держави до офшорної компанії Tolexis Trading Limited (Кіпр), що входить до Group DF, про розірвання договору з Фондом держмайна (ФДМ) України щодо створення ТОВ "Запорізький титаномагнієвий комбінат" (ЗТМК) на базі однойменного держпідприємства.

Як повідомляється в заяві Group DF, переданій агентству "Інтерфакс-Україна" у вівторок, судове рішення є необґрунтованим і політично мотивованим.

"Група впевнена в своїй правоті та оскаржуватиме це рішення в українських і міжнародних судах", - йдеться в заяві.

Водночас наголошується, що Tolexis Trading Limited направила значні ресурси на погашення боргів комбінату, через які останнім загрожувала повна зупинка. Зокрема, лише до Пенсійного фонду України було направлено понад $800 тис. на покриття боргів, накопичених ЗТМК за період, коли він перебував у державній власності.

"Після приходу нового засновника в особі Tolexis Trading Limited ЗТМК почав працювати з прибутком, а держава вперше в історії комбінату почало щорічно отримувати дивіденди. Незважаючи на кризу в країні, підприємство запустило масштабну програму модернізації, пройшло кілька міжнародних сертифікацій і почався продаж продукції на китайський і європейські ринки. За період з 2013 року ЗТМК отримав 480,4 млн грн чистого прибутку, а державі було виплачено понад 135,6 млн грн дивідендів. При цьому сам засновник ЗТМК -Tolexis Trading Limited - прийняла рішення не виплачувати собі дивіденди, а направити їх на підтримку операційної діяльності підприємства", - констатується в заяві.

Як наголошується, наразі ЗТМК - один з найбільших платників податків та роботодавців Запоріжжя, забезпечує роботою понад 3,5 тис. осіб З 2013 року підприємство перерахувало 843,6 млн грн податкових та інших обов'язкових платежів до бюджетів різних рівнів. Дестабілізація його роботи через судові тяжби може призвести до зупинки заводу, втрати робочих місць, зриву міжнародних контрактів.

Як повідомлялося, Господарський суд Запорізької області 9 липня 2018 року повністю задовольнив позов САП в інтересах держави до Tolexis Trading Limited, що входить до Group DF Д.Фірташа, про розірвання договору з ФДМ щодо створення ТОВ "ЗТМК" на базі однойменного держпідприємства.

"Суд задовольнив позов керівника САП Назара Холодницького і вирішив повернути майно ЗТМК державі", - констатувала САП, уточнивши, що судове рішення, зокрема, передбачає розірвання договору про створення ТОВ "ЗТМК" №85 від 22 лютого 2013 року, укладений ФДМ і Tolexis Trading Ltd. у повному обсязі.

САП подавала до Госпсуду Києва дві позовні заяви про розірвання договору ФДМ із Tolexis Trading Ltd. про створення ТОВ "ЗТМК" (перший - в грудні 2016 року). Однак суд, на думку САП, незаконно двічі відмовив у розгляді справи по суті без належного повідомлення прокурора у справі. Щоб уникнути затягування розгляду справи (у разі оскарження відмови розгляду справи судом) після оплати нового судового збору та повернення матеріалів з суду САП 25 січня 2017 року подала новий позов про розірвання договору про створення ТОВ "ЗТМК".

Донецький апеляційний госпсуд 28 березня 2017 року задовольнив скаргу САП і зажадав від Госпсуду Запорізької області розглянути позовну заяву про розірвання договору ФДМ з Tolexis Trading Ltd. про створення ТОВ "ЗТМК" на базі однойменного держпідприємства.

Як зазначав раніше Н.Холодницький, встановлено, що в 2013 році ФДМ на виконання постанови Кабміну за підсумками конкурсу уклав з Tolexis Trading Ltd. договір про заснування ТОВ "ЗТМК" на базі ДП "ЗТМК" "з метою нібито залучення інвестицій щодо впровадження сучасних прогресивних технологій і створення високорентабельного виробництва".

Згідно з досягнутими домовленостями, ФДМ передав до статутного капіталу створеного суб'єкта цілісний майновий комплекс комбінату, який раніше перебував в управлінні ДП "ЗТМК". Tolexis Trading Ltd., зі свого боку, внесла $110 млн, які мали виняткове цільове призначення, а саме - фінансування модернізації виробництва протягом 2013 року - першого кварталу 2015 року.

Незважаючи на те, що частка держави у ТОВ "ЗТМК" становить 51% (контрольний пакет), фактично підприємство передано в управління наближеного до інвестора менеджменту, який витратив більшість залучених інвестицій на погашення попередніх заборгованостей ДП "ЗТМК" за енергоносії і перед кредиторами, пов'язаними з Group DF. Надалі ці кошти були виведені з України шляхом перерахування на рахунки офшорних фірм. При цьому на модернізацію виробництва як головну мету створення підприємства з недержавною часткою фактично було направлено лише 20 млн грн.

З огляду на свідоме невиконання інвестором узятих на себе зобов'язань, САП ініціювала розірвання договору про заснування ТОВ "ЗТМК" і повне повернення комбінату в сферу держуправління.

Крім того, 14 листопада 2016 року до суду було направлено обвинувальний акт щодо директора ЗТМК та розтрати 492 млн грн. Триває розгляд обвинувального акта по суті.

ЗТМК - єдиний в Україні і Європі виробник металевого губчастого титану. Його проектна потужність - 20 тис. тонн в рік, проте через зношування виробничих фондів підприємство наразі може випускати 10 тис. тонн губки.

Держава володіє контрольним пакетом ТОВ "ЗТМК", структури Group DF – 49-відсотковою часткою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА