20:59 10.07.2018

Міненерговугілля України пояснює можливі переговори з "ТВЕЛ" щодо заводу ядерного палива планами китайської CNEIC викупити російську частку в проекті

3 хв читати
Міненерговугілля України пояснює можливі переговори з "ТВЕЛ" щодо заводу ядерного палива планами китайської CNEIC викупити російську частку в проекті

Можливі переговори з російською компанією "ТВЕЛ" щодо заводу ядерного палива Міністерство енергетики та вугільної промисловості України пояснює необхідністю тристороннього обговорення питання про викуп китайською China Nuclear Energy Industry Corporation (CNEIC) російської частки в проекті, повідомила прес-служба відомства.

"У червні 2018 року від керівництва CNEIC надійшло запрошення до тристоронніх переговорів щодо участі китайської сторони в реалізації проекту будівництва заводу з виробництва ядерного палива на території України. Під час переговорів (із 9 по 12 липня у Брюсселі) планується обговорити умови участі китайської сторони в реалізації проекту, викупу частки акцій "ТВЕЛ", визначення першочергових кроків співпраці", - йдеться в повідомленні.

За даними Міненерговугілля, CNEIC може не лише викупити російську частку в проекті, а й забезпечити повне фінансування будівництва заводу.

У міністерстві також повідомляють про намір під час переговорів домагатися повернення "ТВЕЛ" передоплати, яку російська компанія отримала за виготовлення обладнання для майбутнього заводу (Україна внесла $5,2 млн такої передоплати - ІФ).

Напередодні українські ЗМІ оприлюднили листа за підписом міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика №01/1-5219 від 27 червня на адресу першого заступника гендиректора "Росатома" Кирила Комарова, в якому українське відомство відзначає необхідність відновити спільне з російським "ТВЕЛ" будівництво заводу з виробництва ядерного палива в Україні.

"З огляду на наявний високий рівень кооперації у сфері атомної енергетики, перспективи для нарощування співпраці, а також необхідність відновлення низки спільних проектів, зокрема проекту щодо створення в Україні виробництва ТВЕЛ, пропонуємо провести зустріч у Брюсселі в період із 9 по 12 липня", - йшлося в оприлюдненому ЗМІ листі №01/1-5219.

У свою чергу міністр І.Насалик на засіданні Кабміну в середу заявив, що лист №01/1-5219 є фейком, а прес-служба Міненерговугілля на сайті відомства оприлюднила листа з тією ж датою, адресованого тому ж К.Комарову, але під іншим номером - №01/18-5219. У цьому листі йдеться про переговори з іншою метою.

"Міненерговугілля готове обговорити стан реалізації спільних проектів у сфері атомної енергетики, зокрема проекту щодо створення в Україні виробництва ТВЕЛ. Пропонуємо провести зустріч у Брюсселі в період із 9 по 12 липня 2018 року", - йдеться в листі №01/18-5219.

Міністр енергетики стверджує, що його відомство відправляло саме листа №01/18-5219, а не №01/1-5219, при цьому не безпосередньо до "Росатома" (який зазначений як адресат), а до Міністерства закордонних справ (МЗС) України.

"Листа щодо переговорів було надіслано в МЗС 12 днів тому, він не відповідає тому листу, який оприлюднено в ЗМІ... Міністерство не поновлює, а завершує співпрацю (з "ТВЕЛ" - ІФ)", - сказав він на засіданні уряду в середу.

Як повідомлялося, до анексії Росією Криму Україна планувала будівництво в Кіровоградській області заводу з фабрикації ядерного палива на основі технології російської паливної компанії "ТВЕЛ". Було створено ПрАТ "Завод з виробництва ЯП", в якому українському держконцерну "Ядерне паливо" належить 50% плюс 1 акція в підприємстві, "ТВЕЛ" - 50% мінус 1 акція.

Передбачалося, що завод уже в 2015 році мав розпочати виробництво ТВЕЛів і ТВС, а також цирконієвих комплектуючих і комплектуючих із неіржавкої сталі, в 2020 році - до виготовлення паливних порошків і пігулок. Загальна вартість будівництва заводу оцінювалася в $450 млн.

У лютому 2016 року Держінспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) не задовольнила заяву ПрАТ "Завод із виробництву ЯП" на отримання ліцензії для проведення робіт зі спорудження паливного заводу. Водночас у річному звіті "ТВЕЛ" було заявлено, що компанія готова повернутися до реалізації проекту в Україні на колишніх умовах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Нафта знижується на даних про запаси у США, Brent біля $89,3 за барель

Занадто м'яка фіскальна політика США загрожує економіці країни та світу - МВФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА