21:25 16.07.2018

"Нафтогаз" вважає вже врегульованими два спори з "Газпромом" після рішень Стокгольмського арбітражу

2 хв читати
"Нафтогаз" вважає вже врегульованими два спори з "Газпромом" після рішень Стокгольмського арбітражу

НАК "Нафтогаз України" вважає вже врегульованими два спори з російським "Газпромом", рішення за якими прийняв Стокгольмський арбітраж.

"Путін каже, що Росія готова зберегти транзит газу в разі врегулювання спору між господарюючими суб'єктами в Стокгольмському арбітражі. По-перше, два спори (за контрактом на поставку газу і контрактом на транзит газу) між Газпромом і Нафтогазом вже були врегульовані в арбітражі. Проблеми "лише" в тому, що Газпром не виконує рішення арбітражу - не постачає газ в Україну за цінами, які визначив арбітраж, і не платить нам $ 2,6 млрд компенсації, яку визначив арбітраж", - написав головний комерційний директор НАК Юрій Вітренко на своїй сторінці в Фейсбук.

Він нагадав, що "Нафтогаз" наразі вимагає від Газпрому $ 12 млрд шляхом подання третього позову в арбітраж: "По-друге, ми готові врегулювати і нову суперечку щодо перегляду транзитного тарифу, з якою ми нещодавно звернулися до Стокгольмського арбітражу. І ми впевнені , що у нас сильна юридична позиція - контракт прямо передбачає наше право переглядати транзитний тариф".

За його словами, розгляд третього спору через арбітраж може відбутися не раніше кінця 2020 року, тоді як транзитний контракт між компаніями закінчується 31 грудня 2019 року. "Чи готові Газпром і Німеччина зупинити будівництво "Північного потоку-2" до закінчення нового арбітражу?", - резюмував він.

Як повідомлялося, Стокгольмський арбітраж присудив виплату "Газпромом" "Нафтогазу України" штрафу в розмірі $ 4,7 млрд за транзитним контрактом. "Газпром" направив до Апеляційного суду округу Свеа заяву про повне скасування рішення. За підсумками двох арбітражних суперечок між компаніями на поставку і транзит газу "Газпром" зобов'язаний виплатити НАК $ 2,56 млрд.

В кінці травня-червня "Нафтогаз" почав роботу щодо арешту активів Газпрому на території Швейцарії, Великої Британії та Нідерландів для примусового виконання рішення Стокгольмського арбітражу.

6 червня НАК "Нафтогаз України" подала до Стокгольмського арбітражу новий позов з вимогою переглянути тариф на транзит газу за контрактом з ПАТ "Газпром". "Контракт на транзит між "Нафтогазом" і "Газпромом" дає сторонам можливість вимагати перегляду тарифу, якщо на газовому ринку Європи відбулися істотні зміни, а також коли тариф не відповідає європейському рівню", - відзначають у компанії.

"Нафтогаз" вимагає перегляду тарифу з березня 2018 року, попередньо оцінює свої грошові вимоги в $ 11,58 млрд без урахування відсотків. У той же час, за даними головного комерційного директора "Нафтогазу" Юрія Вітренка, сума вимог може бути знижена при виконанні "Газпромом" деяких умов.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА