14:43 25.07.2018

Група "Приват" функціонує як децентралізована структура - юрист Коломойського

3 хв читати
Група "Приват" функціонує як децентралізована структура - юрист Коломойського

Так звана група "Приват" українського бізнесмена Ігоря Коломойського не має єдиної холдингової структури або домінувального елемента, з якого здійснюється управління всіма активами групи, повідомляється в матеріалах судового провадження у справі між ПриватБанком та його екс-власниками.

"Хоча українські ЗМІ часто згадують про групу "Приват", такої юридичної або холдингової структури немає. Навпаки, з часом децентралізований підхід до управління активами (І.Коломойського - ІФ) поступово вдосконалювався", - наведені в документі слова повіреного І. Коломойського Річарда Девіда Уа (Richard David Waugh).

Представник українського бізнесмена при цьому зазначив, що коло бізнес-інтересів його довірителя є дуже широким. Він володіє активами у видобутку і торгівлі феросплавами, пасажирськими авіаперевезеннями, медіа та телебаченні, нерухомістю, в транспортуванні і торгівлі нафтопродуктами, нафтогазовими активами, телекомунікаційними, інвестиціями в фінінструментами, метали та іншими активами.

У разі виникнення необхідності перемістити ліквідні кошти від одного активу іншому такі перерахування оформляються як внутрішнє кредитування. Відповідні угоди детально документуються. Проте, це не є незвичайним, якщо терміни кредитування продовжуються.

"Основною причиною для такого кредитування є те, що Коломойський не тримає в розпорядженні значні суми готівки, тому він не може просто вливати капітал у бізнеси", - повідомив представник українського бізнесмена.

Р.Уа також звернув увагу на те, що Коломойський не є пасивним інвестором, а залучений в управління підконтрольними бізнесами. Водночас таке управління здійснюється не безпосередньо. Він має справу з менеджментом і відповідальними особами. При цьому ступінь залученості в управлінні залежить від низки факторів: розміру бізнесу, його природи, ринкової і фінансової ситуації, розташування.

Крім цього, часто І.Коломойський здійснює управління разом із іншими особами, або з найнятими консультантами.

Як повідомлялося, залучена владою України в 2017 році компанія Kroll за підсумками форензик аудиту ПриватБанку підтвердила, що фінустанова до його націоналізації наприкінці 2016 року була об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, що призвело до збитків мінімум у $5,5 млрд.

ПриватБанк у грудні 2017 року подав позов до Високого суду Лондона проти Коломойського, Г.Боголюбова, а також компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd., Rossyan Investing Corp., Milbert Ventures Inc. і ZAO Ukrtransitservice Ltd.

Позивач домігся, що суд як запобіжний захід видав наказ про всесвітній арешт активів екс-власників банку Коломойського і Г.Боголюбова і зазначених шести компаній на суму понад $2,5 млрд.

Суд при цьому зобов'язав Коломойського і Г.Боголюбова розкрити інформацію про всі свої активи обмеженому колу осіб, які безпосередньо беруть участь в розгляді справи.

Раніше всі компанії-відповідачі фігурували в постановах Печерського райсуду Києва від 29 липня 2016 року, згідно з якими передбачається арешт низки рахунків у кіпрській філії найбільшого в Україні ПриватБанку в рамках розслідування про заволодіння кредитами рефінансування Національного банку України на суму 19 млрд грн.

Коломойський прогнозує, що розгляд Високим судом Лондона справи по суті відбудеться не раніше 2020 року.

Водночас І. Коломойський і Боголюбов подали заяву до Високого суду Лондона, в якій оскаржують застосовність його юрисдикції при розгляді позову ПриватБанку.

Попередні слухання за відповідною заявою стартують 25 липня і триватимуть п'ять-сім днів.

Крім цього, суд розгляне заяву відповідачів про зняття запобіжного заходу про замороження їхніх активів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

НБУ поліпшив прогноз інфляції на 2024 р. з 8,6% до 8,2% і несуттєво погіршив його на 2025 р.

НБУ знизив облікову ставку трохи більше за очікування - до 13,5% і її оцінку на кінець року - до 13%

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

Госпсуд затвердив план досудової санації "Ельдорадо" (оновлено)

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА