14:51 01.08.2018

Світ вичерпав відновлювані ресурси на 2018 рік і з 1 серпня буде жити "в борг"

3 хв читати
Світ вичерпав відновлювані ресурси на 2018 рік і з 1 серпня буде жити "в борг"

Країни світу в 2018 році вичерпали обсяг відновлюваних ресурсів, який планета може відтворити за рік, уже до 1 серпня - швидше, ніж будь-коли раніше, тому саме на цю дату поточного року припадає День екологічного боргу.

Таким чином решту року світ житиме, споживаючи ці ресурси "в кредит", йдеться в повідомленні Всесвітнього фонду дикої природи (WWF). З кожним роком цей день настає все раніше і раніше: у 2000 році ця межу було пройдено на початку жовтня, в 2013 році - 20 серпня. До теперішнього моменту людство споживає в середньому в 1,7 рази більше ресурсів, ніж природа в змозі відшкодувати.

Ідею відзначати День екологічного боргу (або Earth Overshoot Day) вперше озвучила Всесвітня мережа екологічного сліду (Global Footprint Network), щоб привернути увагу до проблеми надмірного споживання ресурсів.

У 1961 році, коли було засновано Всесвітній фонд дикої природи, людство використало лише дві третини від річного потенціалу відновлення екологічних ресурсів Землі. Вперше екологічний борг було зафіксовано 29 грудня 1970 року дефіцит ресурсів тоді становив загалом два дні.

Якщо жителі міст із всього світу почнуть у два рази рідше користуватися особистим автомобілем і третину шляху замість особистого транспорту проїдуть на громадському, а дві третини - проїдуть на велосипеді або пройдуть пішки, світ зможе зрушити дату, після якої "закінчуються" відновлювані ресурси на 12 днів .

Один із ключових факторів трансформації навколишнього середовища - виробництво продовольства. При цьому близько 30% усіх вироблених продуктів харчування просто викидаються. Якщо скоротити кількість їжі, яка викидається в два рази, День екологічного боргу зрушиться ще на 11 діб.

За рахунок підвищення енергоефективності житлових будівель і промислових підприємств можна виграти не менше ніж три тижні.

Однак одним із найефективніших способів боротьби зі зміною клімату є зниження вуглецевого сліду економіки. Зменшення вуглецевої складової екологічного сліду на 50% могло б відсунути День екологічного боргу на цілих 93 дні.

"Дві третини екологічного сліду росіян - це споживання домогосподарств - звичайних людей, нас із вами. Тому всі рішення, які ми приймаємо кожен день, - піти пішки або поїхати на метро, купити одноразовий пакет або піти до магазину зі своєю сумкою, з'їсти місцеві сезонні продукти або привезені здалеку, - всі вони можуть вплинути на наш екослід", - заявив головний координатор програми "Зелена економіка" WWF Росії Павло Боєв.

Якщо кожен житель планети житиме як середньостатистичний росіянин, День екологічного боргу настане вже 21 квітня, а світу буде потрібно в 3,3 рази більше ресурсів, ніж він у змозі виробити.

На світовому рівні WWF і Всесвітня мережа екологічного сліду виділяють Катар, Люксембург та ОАЕ. Так, Катар щорічно перевищує екологічну "норму" більш ніж у 9 разів, Люксембург - у 7 разів. "У борг" набагато вище середньосвітового з точки зору екології також живуть США та Канада, Австралія та Швеція, Німеччина та Франція.

Серед небагатьох держав, які майже укладаються в обсяг відновлюваних за рік ресурсів, залишаються Індія та В'єтнам.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА