14:55 07.08.2018

Опір BEPS ускладнить роботу українського бізнесу за кордоном - перший заступник голови НБУ

3 хв читати
Опір BEPS ускладнить роботу українського бізнесу за кордоном - перший заступник голови НБУ

 Упровадження плану з протидії розмивання бази оподаткування та виведення прибутку з-під оподаткування (action plan on BEPS від base erosion and profit shifting - ІФ) є світовим трендом, опір якого може спричинити зміну місця реєстрації багатьох українських бізнесів, вважає перший заступник глави Національного банку України (НБУ) Катерина Рожкова.

"В України немає іншого шляху, як слідувати плану дій BEPS. Банківська таємниця, в класичному її розумінні вже вмирає: глобалізація, взаємопроникнення, фінансові технології - все це стирає кордони між країнами. Ми можемо нічого не робити, але тоді залишимося на узбіччі", - сказала вона в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Як приклад можливих наслідків К.Рожкова зазначила вплив на бізнес американського закону про податкову звітність із закордонних рахунків (FATCA від foreign account tax compliance act - ІФ).

"США ухвалили свій закон в 2010 році, підписали його з усіма країнами і сьогодні обмінюються цією інформацією в односторонньому порядку. Якщо ти відмовляєшся бути транспарентним і прозорим, то світова спільнота тебе поміщає до "сірої зони". Це, в свою чергу, означає, що до вашого бізнесу, який має намір вийти на міжнародні ринки, пред'являтимуться більш високі вимоги: ретельніше перевірятимуть KYC-файли (знай свого клієнта, know your client - ІФ), всі транзакції, контракти... все це ускладнить роботу бізнесу, і , якщо компанії не зможуть повноцінно вести бізнес з української "пропискою", то ми в кінцевому підсумку їх втратимо", - пояснила вона.

За словами К.Рожкової, досвід країн, що реалізували план дій BEPS, показує суттєве збільшення в них податкових надходжень за рахунок розширення бази оподаткування, при тому, що податкове навантаження в цих країнах знижувалося. Водночас співрозмовниця агентства додала, що для цього важливо подбати про комфорт для бізнесу і, зокрема, забезпечити зрозуміле та прийнятне податкове навантаження на початковому етапі, якісне адміністрування податків, а також простоту сплати податків.

"Важливо, щоб усе здійснювалося в електронній формі, а не рік необхідно збирати всі чеки і папірці, потім півроку заповнювати звіт, наймати аудитора, для перевірки заповненого, здавати це і потім ще півроку відповідати на листи і запити податкової. Спрощення системи оподаткування - це ще один світовий тренд, оскільки зникають усі лазівки, коли можна чимось маніпулювати", - сказала К.Рожкова.

Крім того, додала вона, повністю перейти до вільного руху капіталу в рамках ухваленого закону "Про валюту і валютні операції" не вийде, якщо не усунути ризик неконтрольованого виведення капіталу. А для цього в Україні мають бути прийняті основні принципи BEPS.

З огляду на важливість і масштабність питання, заступник голови НБУ має намір ініціювати організацію в Україні форуму, присвяченого обміну інформацією, її розкриття та реалізації плану дій BEPS.

"Я хотіла б, щоб там обов'язково був присутній наш бізнес, щоб він почув, що це не страшно. Важливо також, щоб на форум прийшли всі зацікавлені регулятори, так як один орган сам по собі не зможе це втілити: ні сама податкова не зможе, ні сам Мінфін. Ми всі маємо об'єднатися, зокрема парламент, зважаючи на необхідні зміни до законодавства. Звідси й ідея великого форуму", - сказала вона.


Повний текст інтерв'ю К.Рожкової оприлюднено на головній веб-сторінці агентства "Інтерфакс-Україна"

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА