13:18 10.08.2018

Ситник розраховує, що залучення матеріалів міжнародного аудиту прискорить розслідування справи про рефінансування ПриватБанку

3 хв читати
Ситник розраховує, що залучення матеріалів міжнародного аудиту прискорить розслідування справи про рефінансування ПриватБанку

Залучення матеріалів міжнародного аудиту прискорить розслідування кримінального провадження про рефінансування ПриватБанку, наголошує директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник.

На брифінгу в п'ятницю в Києві він назвав справу ПриватБанку справою найвищої складності. Він нагадав, що НАБУ розслідує події, які передували націоналізації банку. "Самі афери в банківській сфері - це підслідність не НАБУ. Але до націоналізації банку мають стосунок співробітники Нацбанку. І ми досліджуємо, як кредити розподілялися... кожне підприємство з 193-х опрацьовується і за кожним майном збираються матеріали та призначаються експертизи", - розповів директор Бюро.

За словами А.Ситника, окремим напрямом є міжнародна робота Бюро за цією справою. "Говорити про те, що ніхто нічого не робить - не знати взагалі, що у цій справі відбувається", - зазначив він.

"Окремою проблемою є те, що після націоналізації здійснювався аудит міжнародною незалежною компанією. Аудитори мали доступ до всієї інформації, зокрема до кіпрської філії. І цей аудит має величезне значення для справи. Поки що цього аудиту в нас немає. Можливо, це пов'язано з тим, що на певному етапі антикорупційна прокуратура зареєструвала провадження про нібито незаконність цього аудиту, і в подальшому після реєстрації цього провадження Одеський суд заборонив оприлюднювати результати цього аудиту. Ситуація наразі вирівнялася, антикорупційна прокуратура справу закрила", - розповів директор НАБУ.

Він наголосив: "Сподіваюся, коли цей аудит (а у мене є інформація, що він готовий) і доповнення до нього буде передано до НАБУ, то це суттєво прискорить розслідування".

Як повідомлялося, залучена владою України в 2017 році компанія Kroll за підсумками форензик аудиту ПриватБанку підтвердила, що фінустанова до його націоналізації наприкінці 2016 року була об'єктом масштабних і скоординованих шахрайських дій, що призвело до збитків мінімум у $5,5 млрд.

ПриватБанк у грудні 2017 року подав позов до Високого суду Лондона проти Ігоря Коломойського, Геннадія Боголюбова, а також компаній Teamtrend Ltd., Trade Point Agro Ltd., Collyer Ltd., Rossyan Investing Corp., Milbert Ventures Inc. і ZAO Ukrtransitservice Ltd.

Позивач домігся, що суд як запобіжний захід видав наказ про всесвітній арешт активів екс-власників банку І.Коломойського та Г.Боголюбова та зазначених шести компаній на суму понад $2,5 млрд.

Суд при цьому зобов'язав Коломойського і Г.Боголюбова розкрити інформацію про всі свої активи обмеженому колу осіб, які безпосередньо беруть участь у розгляді справи.

Крім того, суд за підсумками слухань на початку березня 2018 року зобов'язав Rossyn Investing Corp, Milbert Ventures Inc та ZAO Ukrtransitservice Ltd деталізувати інформацію про деякі операції із коштами ПриватБанку, отриманими від інших осіб.

І.Коломойський прогнозує, що розгляд Високим судом Лондона справи по суті відбудеться не раніше 2020 року.

Раніше всі компанії-відповідачі фігурували в постановах Печерського райсуду Києва від 29 липня 2016 року, згідно з якими передбачається арешт низки рахунків у кіпрській філії найбільшого в Україні ПриватБанку в рамках розслідування про заволодіння кредитами рефінансування Національного банку України на суму 19 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ICU погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 4,1% за покращення прогнозу інфляції до 6,4%

Фінансовий та операційний директори Ощадбанку перейшли в правління Сенс Банку

Зростання ВВП України за 3 міс.-2024 прискорилося приблизно до 4,5% - оцінка Мінекономіки

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА