10:33 17.08.2018

Мінінфраструктури пропонує Кабміну обмежити сполучення з РФ та вдатися до інших контрзаходів за дії РФ на Азові

2 хв читати
Мінінфраструктури пропонує Кабміну обмежити сполучення з РФ та вдатися до інших контрзаходів за дії РФ на Азові

 Міністерство інфраструктури України розробило комплекс контрзаходів, зокрема обмеження пасажирського сполучення з РФ, у відповідь на дії РФ із перешкоджання судноплавству в Азовському та Чорному морях та розраховує на їх швидке затвердження урядом, повідомив міністр Володимир Омелян.

"У нас є декілька досить вагомих ударів у відповідь. Контрзаходи, які ми запропонуємо найближчим часом, сподіваюся, Кабмін їх підтримає", - сказав глава Мінінфраструктури в ефірі "5 каналу" в четвер увечері.

Він зазначив, що на цьому етапі передчасно розголошувати ці заходи, оскільки це "має бути державне рішення", але підтвердив, що одним з елементів, пропонованих уряду для затвердження, є обмеження пасажирського сполучення.

"Якщо ми воюємо, то нічого туди їздити... Подобається це комусь чи ні, дії держави мають бути жорсткими та адекватними", - заявив В.Омелян. Він додав, що такими заходами уряд убезпечить українців, які все ще на свій ризик їдуть до РФ.

Міністр відкинув аргументи опонентів, що такі дії призведуть до кризи на ринку перевезень. Як приклад він навів запроваджену раніше заборону на прямі польоти до Росії, після якої пасажиропотік зріс удвічі "у напрямку цивілізованих країн".

"Авіація розвивається. Переконаний, що така сама історія буде і із залізничним, і з автобусним сполученням", - наголосив глава Мінінфраструктури.

Водночас він зазначив, що Україна не порушуватиме своїх зобов'язань у рамках СОТ щодо забезпечення транзиту, а його падіння останніми роками пов'язане виключно з діями Росії, які Київ оспорює в СОТ.

Коментуючи дії РФ в Азовському та Чорному морях щодо перешкоджання судноплавству, В.Омелян назвав їх абсолютно очікуваними.

"Керченський міст та анексія Криму - це лише початок довгої історії. Росія максимально використовує всі важелі, щоб дестабілізувати регіон. Насамперед Азовського моря, наші ключові два порти - Маріуполь та Бердянськ", - описав він ситуацію.

За словами міністра, такі дії РФ призвели до скорочення вантажообороту Маріупольського порту в першому півріччі цього року на 10%, Бердянського - на 16%, суттєвого скорочення експортних постачань із них чавуну та зерна.

"Учорашні так звані навчання (російського флоту в Чорному морі - ІФ) - це одна зі спроб РФ повторити свій тимчасовий успіх в Азовському морі в Чорному морі", - заявив В.Омелян.

Він зазначив, що Україна інформує про дії РФ на морі європейських та американських партнерів і розраховує на їхню підтримку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА