15:59 17.08.2018

НБУ готовий до подальших валютних інтервенцій для згладжування стрибків курсу гривні

2 хв читати
НБУ готовий до подальших валютних інтервенцій для згладжування стрибків курсу гривні

Національний банк України (НБУ) з 30 липня провів інтервенції на міжбанківському валютному ринку на $526,6 млн, зокрема на $215 млн поточного тижня, і готовий до подальших вливань, щоб не допускати різких стрибків курсу нацвалюти, повідомляється на веб-сайті Нацбанку.

"Пропозиція іноземної валюти з боку головних експортних галузей (гірничо-металургійного та агропромислового комплексів) залишається на досить високому рівні, що свідчить про відсутність фундаментальних причин для знецінення гривні. Наразі спостерігається збільшення попиту на іноземну валюту на міжбанківському валютному ринку з причини сезонних, ситуативних і психологічних чинників", - зазначено в повідомленні.

Відповідно, НБУ зберігає активну присутність на ринку для згладжування надмірних коливань обмінного курсу гривні, які посилилися поточного тижня у зв'язку з подальшим перевищенням попиту на валюту над її пропозицією.

"Для усунення дисбалансу на міжбанківському валютному ринку, що утворився під дією певних факторів, Нацбанк цього тижня щодня виходив із продажем іноземної валюти. Загалом таким чином було продано $215 млн, зокрема $24,8 млн під час валютного аукціону в п'ятницю, завдяки якому попит на валюту було задоволено", - констатує центробанк.

Більш того, НБУ продовжує уважно стежити за розвитком ситуації на валютному ринку і готовий і надалі у разі необхідності здійснювати валютні інтервенції.

Водночас у повідомленні зазначено, що центробанк в рамках режиму гнучкого курсоутворення згладжує лише ті значні коливання курсу, що відбуваються внаслідок ситуативних чинників.

"Якщо чинники, які склалися в економіці, вимагають ослаблення або посилення курсу, то він має рухатися в потрібному напрямку, і НБУ цьому руху не протидіє. Завдання центробанку - не утримувати курс гривні на певному рівні, а зменшити інтенсивність його коливань і, отже, запобігти погіршенню очікувань і виникненню ризиків для досягнення інфляційної мети", - зазначено в повідомленні.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА