19:34 21.08.2018

НКРЕКП спростить зберігання газу в ПСГ у режимі митного складу

3 хв читати
НКРЕКП спростить зберігання газу в ПСГ у режимі митного складу

Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), схвалила проект внесення змін до Кодексу газосховищ і типовий договір зберігання газу, що полегшить отримання і надання послуг зберігання газу в ПСГ, який має статус іноземного товару в режимі "митного складу".

"Ухвалення змін забезпечить створення простих і необтяжливих умов доступу до газосховищ для замовників послуг зберігання та сприятиме поглибленню інтеграції з ринками природного газу держав - сторін Енергетичного співтовариства, а також залучення іноземних замовників до отримання послуг зберігання (закачування, відбору) газу", - зазначається в повідомленні комісії.

Зокрема, присвячений обміну інформацією розділ у кодексі заплановано доповнити абзацом: "У разі переміщення газу замовника, що зберігається на митному складі в митному режимі митного складу, в інший митний режим, замовник зобов'язаний протягом трьох робочих днів з дати митного оформлення такого природного газу надати оператору копію оформленої митної декларації, завірену митницею в установленому порядку".

Як повідомлялося, до літа 2017 року митне оформлення природного газу, що транспортується на територію України для його зберігання в ПСГ, можна було проводити лише в митному режимі "транзит". Положеннями Митного кодексу України встановлено строки транзитних перевезень трубопровідним транспортом - 31 добу, але такі умови економічно неприйнятні для більшості іноземних трейдерів.

Після прийняття Енергетичної митницею Державної фіскальної служби наказу №45 від 1 червня 2017 року "Укртрансгаз" отримав дозвіл на відкриття та експлуатацію митного складу на базі українських ПСГ. Це надає можливість компаніям, зокрема іноземним, зберігати газ протягом 1095 днів (три роки) без сплати жодних податків і митних зборів при подальшому транспортуванні природного газу з території України.

В останні роки українські сховища обсягом 31 млрд куб. м завантажені лише на 50%. У зв'язку з цим оператор ГТС України пропонує надавати послуги зберігання іноземним трейдерам, передусім, із сусідніх країн, де існує дефіцит газових сховищ - Польща, Угорщина, Румунія, Словаччина і Молдова.

"Укртрансгаз" з 1 серпня перейшов на принцип плати за замовлену потужність при тарифікації послуг ПСГ. Новий тариф на закачування до ПСГ зафіксовано на рівні 0,172 грн за тис. Куб. м на добу (раніше діяв тариф 32,9 грн за тис. куб. м), на зберігання - 64,4 грн за тис. куб. м на добу (раніше - 46,2 грн за тис. куб. м), на відбір - 67,1 грн за тис. куб. м на добу (раніше - 32,9 грн за тис. куб. м). Ці ж тарифи будуть застосовуватися і для послуги "митний склад".

Станом на початок сезону відбору газу з ПСГ 2017/2018 рр. у сховищах "Укртрансгазу" зберігався газ 244 компаній, зокрема трьох іноземних - з Чехії, Нідерландів, Швейцарії.

"Укртрансгаз", 100% якого належить НАК "Нафтогаз України", експлуатує систему магістральних газопроводів і 11 підземних сховищ газу країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін продовжив чинний тариф на е/е для населення до 31 травня 2024 р.

Прем'єр: Пільгову ціну на газ продовжено до кінця літа, на світло - до кінця весни

НКЦПФР попередила ринок про ризик втрати ліцензій біржами ПФТС і УБ і запропонувала розглянути опцію створення нової біржі

НБУ відмовився в базовому сценарії від допущень щодо тривалості війни та повернув альтернативний сценарій

Майже три чверті роботодавців відчувають дефіцит кадрів і мають намір підвищити зарплату у 2024 р. - опитування ЄБА

Заступниця голови ОП Мудра: Конфісковані активи РФ необхідно спрямувати на відновлення і захист енергетики

Порт "Чорноморськ" відновив відвантаження агропродукції на експорт

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

НБУ анонсував низку кроків валютної лібералізації найближчими тижнями

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА