16:29 27.08.2018

Україна оскаржила рішення СОТ про обмеження експорту в РФ залізничного обладнання

2 хв читати
Україна оскаржила рішення СОТ про обмеження експорту в РФ залізничного обладнання

Україна подала апеляцію на рішення групи експертів Світової організації торгівлі (СОТ) щодо спору з РФ про обмеження на постачання до РФ залізничних вагонів і стрілочних переводів, повідомляється на сайті СОТ у понеділок.

Як повідомлялося, експертна група СОТ наприкінці липня поточного року, згідно з поширеним звітом організації, відхилила ключові вимоги України в рамках спору з РФ про постачання залізничного обладнання, зокрема вимогу визнати системність порушень з боку Росії.

Експертна група дійшла висновку, що докази не свідчать про те, що Росія вживала заходів щодо обмеження імпорту продукції з України як загалом, так і стосовно залізничного обладнання зокрема.

Експерти СОТ також визнали неможливість сертифікуючого в РФ органу проводити інспекції зазначеної продукції в Україні з квітня 2014 по грудень 2016 року, внаслідок чого не було продовжено чинні сертифікати.

При цьому експертна група погодилася з Україною, що, видавши 14 приписів про призупинення сертифікатів відповідності, Росія застосувала дискримінаційні умови доступу до ринку для українських виробників порівняно з російськими та європейськими.

Крім цього, група визнала порушення Росією своїх зобов'язань, коли вона не визнала сертифікатів, виданих в інших країнах Митного союзу.

Україна подала позов до СОТ у жовтні 2015 року, вважаючи, що Росія з 2013 року необґрунтовано впроваджувала обмеження на постачання українських вагонів, анулюючи відповідні сертифікати. На думку заявника, обмеження стосувалися продукції Крюківського вагонобудівного заводу (Полтавська обл.), Дніпропетровського стрілочного заводу, "Азовзагальмашу" (Донецька обл.) і Харківського машинобудівного заводу "ФЕД", у зв'язку з чим експорт з України товарів "групи 86" (згідно з УКТ ЗЕД) скоротився з $1,7 млрд у 2013 році до $51 млн у січні-липні 2015 року.

У позові зазначалося, що Україна неодноразово, але безуспішно намагалася вирішити питання на рівні відповідних комітетів організації торгівлі, у зв'язку з чим вдалася до процедури врегулювання спорів у СОТ.

Представник Мінекономрозвитку РФ раніше пояснював, що обмеження були пов'язані з проблемами із сертифікацією української продукції. Позиція російської сторони полягає в тому, що РФ діє у повній відповідності до правил СОТ.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА