11:59 03.09.2018

НБУ у вересні може підвищити облікову ставку мінімум до 18% - банкіри

4 хв читати
НБУ у вересні може підвищити облікову ставку мінімум до 18% - банкіри

Національний банк України (НБУ) може у вересні підвищити облікову ставку мінімум до 18%, вважають банкіри, яких опитало агентство "Інтерфакс-Україна".

"Облікова ставка у вересні може зрости на 0,5%. Підвищення облікової ставки буде опосередковано сприяти ослабленню тиску на гривню. Слідом за підвищенням облікової ставки можуть зрости депозитні і кредитні ставки на 0,5%", сказав голова правління РВС Банку Владислав Кравець.

Начальник управління фінансового департаменту Укргазбанку Віктор Пастернак також вважає, що НБУ підвищить облікову ставку в вересні.

"Національний банк України може підвищити облікову ставку до 1%. Зараз спостерігається сезонна девальвація гривні, що, в свою чергу, впливає на інфляцію, а підвищення облікової ставки НБУ впливає на стримування інфляції", - сказав він.

За оцінкою В.Пастернака, підвищення облікової ставки підвищує вартість гривні, але прямого впливу на курс гривні не чинить.

Начальник відділу із роботи з інвесторами банку "Кредит Дніпро" Андрій Приходько також прогнозує зростання облікової ставки.

"Погіршення умов фінансування для України на тлі прискорення девальвації в серпні створює передумови для підвищення облікової ставки. Тому невелике підвищення облікової ставки цілком можливо. Жорстка монетарна політика збільшить прибутковість і привабливість гривневих інструментів, що має знизити тиск на курс (гривні) та інфляцію. Зростання облікової ставки прямо вплине на прибутковість ОВДП і депозитних сертифікатів, вплив на ставки за депозитами і кредитами буде більш опосередкованим і з певним часовим лагом", - сказав він.

А.Приходько також відзначив менш сприятливі умови для залучення країною фінансування порівняно з минулим роком. "Якщо в минулому році Україна залучила $3 млрд від розміщення 15-річних євробондів за ставкою 7,375%, то в цьому році вдалося залучити суму уетверо меншу ($725 млн) лише на рік і під 9,1%. Ми бачимо очевидне погіршення умов фінансування для України. Торгові війни, геополітична напруженість, жорсткість монетарної політики ФРС США і очікування уповільнення світової економіки призвели до відтоку інвесторів з ринків, що розвиваються, ситуація на ринках капіталу погіршилася, зокрема для України. у другій половині року також помітне падіння інтересу нерезидентів до внутрішніх облігацій України. Портфель ОВДП нерезидентів скоротився майже вдвічі з 14,6 млрд грн на кінець першого кварталу 2018 року до 7,5 млрд грн на сьогодні", - сказав він.

Голова правління Піреус Банку Сергій Наумов також вважає, що облікова ставка може несуттєво зрости у вересні.

"Незважаючи на те, що інфляція сповільнилася влітку поточного року, інфляційні очікування як і раніше високі. Ми входимо в осінній період, коли сезонно зростає валютний курс і ймовірність підвищення тарифів на газ для населення висока. Тому вважаю, що НБУ може в черговий раз розглянути підвищення облікової ставки, але не думаю, що кардинально. Якщо облікова ставка підвищиться, думаю, ставки, як за депозитами, так і за кредитами зростатимуть, але не одразу і не кардинально", - сказав банкір.

Як зазначив С.Наумов, підвищення облікової ставки може викликати приплив валюти до країни, що надасть підтримку курсу гривні.

"Облікова ставка також впливає і на привабливість для інвесторів вкладати короткострокові інвестиції в держоблігації. Тому підвищення облікової ставки може зумовити приплив валюти до країни, що ми і спостерігали в першій половині року, коли курс гривні серйозно зміцнився. Крім того, позитивно на курс валюти і настрій інвесторів може вплинути і черговий транш МВФ, який, я думаю, ми все-таки отримаємо. То ж гривня, на мою думку, не впаде драматично до кінця року і перебуватиме в межах торішніх значень ", - сказав він.

Водночас, за оцінкою головного економіста Альфа-Банку (Україна) і Укрсоцбанку Олексія Блінова, НБУ збереже облікову ставку на утраті 17,5% у вересні.

"На сьогодні необхідності в додатковому підвищенні облікової ставки немає. За останні кілька тижнів відбулося суттєве скорочення ліквідності банківської системи, яка сама по собі сприяє прискоренню запізнілої монетарної трансмісії попередніх рішень НБУ щодо підвищення облікової ставки. Зміна балансу ринку від надлишкової ліквідності до недостатньої також призвело до того, що акцент перемістився на ставки НБУ за активними операціями (ключова ставка рефінансування вище облікової на 2 процентних пункту і становить т 19,5% річних). Нинішнього рівня облікової ставки цілком достатньо для управління інфляційними очікуваннями", - вважає експерт.

При цьому він додав, що в короткостроковій і середньостроковій перспективі провідну роль для грошового ринку відіграватиме фіскальна, а не монетарна політика. "Відповідно, нинішня ситуація є тестом на здатність НБУ і уряду вести узгоджену монетарну і фіскальну політику", - наголосив О. Блінов.

Експерти також не виключають подальшого підвищення облікової ставки НБУ.

"Все залежить від інфляції. За зростання інфляції НБУ може продовжити практику підвищення облікової ставки", - сказав В.Пастернак.

"До кінця року за збереження нинішніх тенденцій облікова ставка може бути збільшена до 18,5%", - вважає Кравець.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА