12:26 25.09.2018

НБУ ввів в обіг 20-гривневу банкноту нового зразка

2 хв читати
НБУ ввів в обіг 20-гривневу банкноту нового зразка

Національний банк України (НБУ) 25 вересня ввів в обіг банкноту номіналом 20 грн нового зразка з оновленим дизайном і вдосконаленою системою захисту, повідомляє регулятор.

Відповідно до прес-релізу НБУ, 20-гривнева банкнота нового зразка є законним платіжним засобом і обов'язкова до приймання за номінальною вартістю всіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України. Вона перебуватиме в обігу одночасно з банкнотами номіналом 20 грн зразка 2003 року.

"Українці зможуть розраховуватися одночасно банкнотами зразка 2003 року та 2018 року необмежений період часу. Новими банкнотами Нацбанк заміщатиме зношені та пошкоджені 20-гривневі банкноти зразка 2003 року", - цитує прес-служба директора департаменту грошового обігу НБУ Віктора Зайвенка.

Також він повідомив, що першу партію нових 20-гривневих банкнот у кількості понад 5 млн штук розподілено між підрозділами НБУ в регіонах для подальшого розподілу між банками, які забезпечать новими банкнотами українців.

Загалом цього року буде надруковано близько 60 млн банкнот номіналом 20 грн.

Станом на 1 вересня 2018 року в готівковому обігу України перебували близько 125 млн банкнот номіналом 20 грн на суму майже 2,5 млрд грн (близько 4,4% загальної кількості банкнот у готівковому обігу).

Нацбанк щорічно вилучає близько 800 млн штук банкнот усіх номіналів у зв'язку з їх фізичним зносом. Майже половина з них - банкноти номіналом від 1 грн до 20 грн.

У 2017 році НБУ вилучив з обігу 749 млн зношених і значно зношених банкнот на суму 48 млрд грн, зокрема банкнот номіналом 20 грн - 72 млн штук на суму майже 1,5 млрд грн. Це становить майже 10% загальної кількості вилучених з обігу зношених і значно зношених банкнот.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Оприлюднено проєкт Національного плану з енергетики та клімату на період до 2030 р.

Модель оренди з правом викупу - оптимальна для вирішення питання доступності житла - мер Тростянця

Україна отримає від ЄІБ EUR560 млн для проєктів в енергетиці та відновленні житла

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА