17:48 08.10.2018

ВТБ Банк (Україна) оскаржив стягнення з РФ $140 млн за рішенням Гаазького арбітражу за "кримським" позовом екс-голови ПриватБанку

2 хв читати
ВТБ Банк (Україна) оскаржив стягнення з РФ $140 млн за рішенням Гаазького арбітражу за "кримським" позовом екс-голови ПриватБанку

Верховний Суд відкрив апеляційні провадження за апеляційними скаргами ВТБ Банку (Київ) та однієї фізособи на рішення Апеляційного суду Києва від 5 і 25 вересня щодо стягнення з РФ $140 млн за рішенням Міжнародного арбітражного суду Гааги за позовом екс-голови правління ПриватБанку.

Згідно з базою судових рішень, відповідну ухвалу Верховний Суд виніс 1 жовтня.

Апеляційний суд Києва визнав і надав дозвіл на виконання рішення Міжнародного арбітражного суду Гааги 2 травня 2018 року про стягнення з РФ компенсації за майно в Криму екс-голови ПриватБанку і ще 17 компаній, що мали активи в Криму, й ухвалив видати відповідні виконавчі листи на користь позивачів.

Згідно з рішенням суду, листи має бути видано на присудженні Гаазьким арбітражем позивачам сумарно близько $130,5 млн компенсації за нерухомість, $9,2 млн компенсації витрат на судовий процес, а також відсотки на зазначені суми за ставкою 12-міс. LIBOR+1% складних відсотків щорічно.

Апеляційний суд Києва 5 вересня вирішив накласти арешт на акції українських "дочок" російських банків за участю держави: ВТБ, Промінвестбанку та Сбербанку. Це рішення було ухвалено через заяву про забезпечення позову про визнання та виконання рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі (Permanent Court of Arbitration) від 2 травня про стягнення з РФ компенсації за нерухоме майно.

Ухвалою суду від 5 вересня ВТБ, Промінвестбанку та Сбербанку також заборонено здійснювати ліквідацію або реорганізацію юридичної особи, здійснювати будь-які дії, спрямовані на відчуження належного банкам рухомого та нерухомого майна, зокрема за договорами купівлі-продажу, обміну, дарування тощо.

Однак це рішення було оскаржено у Верховному Суді 14 вересня.

Гаазький арбітраж раніше повідомив про винесення рішення на користь позивачів у цій справі, проте його деталі були відсутні.

Зазначений вище розгляд ініціювали позивачі проти РФ 19 червня 2015 року на підставі угоди між урядами РФ та України від 27 листопада 1998 про захист інвестицій російсько-українського двостороннього інвестдоговору (ДІД) та відповідно до регламенту UNCITRAL.

Позивачі стверджували, що РФ порушила свої зобов'язання шляхом вжиття із серпня 2014 року заходів, які перешкоджали їхнім інвестиціям в об'єкти нерухомості, що розташовуються в Криму, і врешті призвели до експропріації цих інвестицій. Серед позивачів, зокрема, компанії "Аеробуд", "Крим Девелопмент", "Нива-тур", "УБК-Інвест", "Едельвейс-2000", ПП "Планета", "Приватофіс", "Приват ленд", "Дан-Панорама", "Санаторій Енергетик", КУА "Фінансовий капітал" і КУА "Фінансовий вектор".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ціна на газ для українських домогосподарств залишиться незмінною ще на один рік - "Нафтогаз"

Україна не планує виставляти газотранспортні потужності на аукціон після завершення транзитного договору з РФ

"Метінвест" з 1 травня підвищить зарплату працівникам виробничих та ремонтних підприємств в Україні

Європейські компанії не зможуть надавати профпослуги своїм "дочкам" у РФ із червня

NovaPay сформувала мережу з 2,8 тис POS-терміналів по Україні

США в рамках тиску на РФ готують санкції проти деяких китайських банків - ЗМІ

"Укрнафта" збільшила запаси на 3 млн тонн нафти та 0,6 млрд куб. м газу

ВР розгляне питання звільнення семи членів Рахункової палати - Железняк

Розвиток ринку біометану допоможе аграріям диверсифікувати бізнес - Мінагрополітики

Moneyveo планує збільшити частку на ринку споживчого кредитування до 14,5-16,5% у 2024 р.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА