17:35 22.10.2018

Програма stand-by сприятиме макрофінансовій стабільності в Україні

4 хв читати
Програма stand-by сприятиме макрофінансовій стабільності в Україні

Затвердження програми stand-by Міжнародного валютного фонду (МВФ) сприятиме макрофінансовій стабільності та стане позитивним сигналом для іноземних інвесторів, вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"Затвердження нової програми має дуже велике значення для макрофінансової стабільності. Крім безпосередньо фінансування від МВФ, Україна зможе отримати доступ до фінансування Світового банку та ЄС, а також спробувати здійснити запозичення на зовнішньому ринку. Це дасть можливість пройти великі виплати за зовнішніми боргами в 2019 році", - сказав головний економіст Альфа-Банку (Україна) Олексій Блінов.

Директор департаменту казначейства Ідея Банку Ярослав Кабін вважає, що продовження співпраці з МВФ дасть змогу зберегти курсову стабільність до кінця року на рівні 28,5 грн/$1, а також дозволить зберегти курсову стабільність на 2019 рік. "Це також є гарним орієнтиром для інвесторів, які завжди з хвилюванням очікують інформації про продовження співпраці країни з МВФ", - додав він.

Начальник управління фінансового планування Укргазбанку Віктор Пастернак зазначив, що нова програма з МВФ сприятиме наповненню золотовалютних резервів і надасть позитивного імпульсу валютному ринку. "Такі домовленості дають позитивний сигнал усім міжнародним інвесторам, оскільки виключають можливість потенційного дефолту та свідчать про довіру з боку ключових міжнародних фінансових організацій. Тим паче, варто зазначити, що програма розрахована, зокрема, на рік виборів", - додав він.

Начальник відділу роботи з інвесторами банку "Кредит Дніпро" Андрій Приходько зазначив, що транш МВФ дасть можливість рефінансувати пікові виплати за держборгом у першій половині 2019 року й таким чином позитивно позначиться на курсі гривні в середньостроковій перспективі. "Золотовалютні резерви вже зараз покривають менше ніж три місяці імпорту. Без фінансування МВФ золотовалютні резерви навесні 2019 року знизилися б до критичних значень", - додав він.

За оцінкою А.Приходька, співпраця з МВФ позитивно позначиться на привабливості суверенного боргу на міжнародних ринках капіталу, що дозволить країні вийти на ринок євробондів.

Голова правління РВС Банку Владислав Кравець вважає, що домовленість про нову програму з МВФ у короткостроковому періоді може надати психологічну підтримку курсу гривні, проте до кінця року курс нацвалюти наближатиметься до прогнозного показника середньорічного курсу гривні, закладеного в держбюджет-2018, - 29,3 грн/$1.

"Домовленості МВФ з українською владою про нову програму stand-by істотно не позначаться на курсі гривні. Вважаю, курс плавно знижуватиметься до кінця року до 29-29,3 грн/$1", - сказав він.

Банкір вважає, що відновлення співпраці з МВФ стане позитивним знаком для інвесторів, однак до завершення президентських виборів вони навряд чи нарощуватимуть інвестиції в країну. "До інавгурації президента, яка відбудеться не раніше ніж у травні наступного року, інвестори займуть вичікувальну позицію", - сказав він.

Експерти вважають, що НБУ як мінімум до завершення виборів збереже обов'язковий продаж валютної виручки.

Як зазначив О.Блінов, затвердження програми МВФ не означатиме автоматичного швидкого ослаблення валютних обмежень або ж пом'якшення монетарної політики: "По-перше, затвердження нової програми для України - це лише початок вирішення великого завдання рефінансування зовнішнього боргу в 2019-2021 рр., а не її завершення. По-друге, через попередні зволікання у здійсненні реформ і рефінансуванні зовнішнього боргу Україна не накопичила запасу міцності, який давав би можливість різко послаблювати обмеження. По-третє, Україна входить у сезон подвійних виборів, протягом якого спокій фінансових ринків може порушуватися неекономічними факторами. По-четверте, занепокоєння викликає активне зростання торговельного дефіциту та ризики прискорення цієї тенденції".

Я.Кабін дотримується аналогічної точки зору: "На нашу думку, поки що НБУ не робитиме жодних кроків у бік відмови від норми обов'язкового продажу валютної виручки або ще більшої лібералізації валютного ринку. З огляду на політичні ризики у 2019 році в рамках президентських і парламентських виборів різкі зміни в цьому напрямі не робитимуться", - сказав він.

В.Кравець також вважає, що НБУ збереже обов'язковий продаж валютної виручки у 2019 році: "Обов'язковий продаж валюти збережеться у 2019 році - як мінімум, до завершення виборів, у зв'язку з високими політичними ризиками", - сказав він.

А.Приходько зазначив, що на динаміку валютної лібералізації та зміну норми обов'язкового продажу валютної виручки впливатиме комплекс факторів, що формують сальдо валютної пропозиції та попиту в українській відкритій економіці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА