16:21 02.11.2018

Підвищення тарифів на газ спричинене відсутністю реформ до 2017 року - експерти

2 хв читати
Підвищення тарифів на газ спричинене відсутністю реформ до 2017 року - експерти

Підвищення тарифів на газ спричинене формуванням величезного державного боргу, який накопичився урядами під керівництвом Тимошенко, Януковича і Азарова у період з 2007 до 2013 року, вважають  експерти. Про це йшлося на круглому столі «Державний борг України та економічний розвиток – ситуація під контролем?», організованому Всеукраїнським рухом проти політичної корупції «Під контролем».

Зокрема, борги України за підсумками 2007 року зросли на 46,7%  - з 54 млрд дол. США до майже 80 млрд дол. А в 2008 році перевищили 100 млрд дол. США.

«Україна змушена сьогодні підвищити тарифи на газ, оскільки це одна з ключових вимог МВФ. По суті, ми розплачуємось за безвідповідальні дії попередніх урядів, які відмовилися від реформування економіки і одночасно набрали величезну кількість боргів», - заявив політолог Ростислав Балабан.

«У 2008 році почалась криза і на допомогу прийшов МВФ. Ми брали кредити під те, що ми будемо робити реформи. На жаль, цього не сталося. І як виявилося, тодішній уряд робити реформи і  не збирався.», - сказав економіст Борис Кушнірук.

Починаючи з 2014 року, Україна зменшує зовнішній  борг. Винятком став 2017 рік, коли Уряд запозичив 3 млрд 60 млн дол. Загалом для обслуговування усіх боргів у 2019 році Україна має витрати 145 млрд грн.

Головна умова для подолання боргової кризи - продовження реформ. «Якщо ми кожного разу будемо зупинятися, реформ ніколи не буде. Це питання політичної відповідальності», - зазначив Ігор Бураковський.

Для стимулювання економіки треба активніше використовувати ресурси міжнародних організацій. «Ми знаємо що і ЄБРР, і Світовий банк мають дуже великий портфель проектів в України. Це можуть бути ті гроші, за рахунок яких буде відновлюватись інфраструктура, підвищуватись рівень життя громадян і створювати нові можливості для бізнесу», - сказав експерт РПР Гліб Вишлінський.

 «Популісти все більше набирають розмаху - а давайте борги не віддавати, а давайте тарифи знизимо, а давайте приватизацію зупинимо. Це може призвести до дуже болючого падіння у 2020 році. Росія не зняла свого завдання, яке сформувала доволі відверто – ліквідація української  державності. Через політику популізму вони можуть призвести до хаосу, який призведе до руйнації економіки і державності», - заявив Б.Кушнірук.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна експортувала українським морським коридором 40 млн т вантажів, скоротивши їх обробку в Дунайських портах на 16% у 1 кв.

Шмигаль обговорив з президентом Світового банку ситуацію в енергетичному секторі України

"Кернел" повідомив про значне погіршення діяльності через ракетні атаки РФ

Енергосистема України втратила 8 ГВт потужності через нещодавні російські обстріли - прем'єр

"Луцьк Фудз" у 2023р. наростив чистий прибуток на 8,5% до 46 млн грн

Асоціації виробників будматеріалів працюють над відповідністю своєї продукції для оборони стандартам НАТО - президент ВСВБ

Нафта знижується на даних про запаси у США, Brent біля $89,3 за барель

Занадто м'яка фіскальна політика США загрожує економіці країни та світу - МВФ

Збори акціонерів "Центренерго" планують ухвалити рішення про продаж їм е/е та закупівлю газу і вугілля протягом року

Мінагрополітики прогнозує у 2024р. скорочення виробництва зернових до 52,4 млн тонн, збереження врожаю олійних - 21,7 млн тонн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА